"Όχι" στην ανεξαρτησία ψήφισαν οι Σκωτσέζοι

"Όχι" στην ανεξαρτησία ψήφισαν οι Σκωτσέζοι

Σε ποσοστό 54,9% με καταμετρημένες τις ψήφους σε 27 από τις 32 εκλογικές περιφέρειες- Υπέρ της Ανεξαρτησίας ψήφισε η Γλασκώβη σε ποσοστό 53,49% - Σε αναμονή των αποτελεσμάτων από το Εδιμβούργο και το Αμπερντίν - Περίπου στις 8:30 αναμένονται τα τελικά επίσημα αποτελέσματα - Ξεπερνά το 85% η συμμετοχή

"Όχι" στην ανεξαρτησία ψήφισαν οι Σκωτσέζοι
Με ποσοστό που δύσκολα αναμένεται να ανατραπεί μέχρι και την καταμέτρηση της τελευταίας ψήφου, αργότερα μέσα στην ημέρα, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν "όχι" στην ανεξαρτησία και "ναι" στην παραμονή τους στην ένωση με το Ηνωμένο Βασίλειο, "ναι" στην Μεγάλη Βρετανία.

Στις 3.30 περίπου τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η ροή των αποτελεσμάτων του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της  Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και μέχρι στιγμής το ποσοστό των Σκωτσέζων που ψηφίζουν παραμονή στη Μεγάλη Βρετανία φτάνει στο 54,9%. Για την ακρίβεια το «όχι» προηγείται σε 22 από τις 32 εκλογικές περιοχές. Η δε συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπερνά το 85%.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα ήρθαν από την περιοχή Clackmannanshire
, όπου οι κάτοικοι έστειλαν το μήνυμα τους λέγοντας «όχι» στην απόσχιση. Συγκεκριμένα σε ποσοστό  53,8%, με 19,036 ψήφους, τάχθηκαν κατά της ανεξαρτητοποίησης.  Το ποσοστό του «ναι» ήταν 46,2% με 16,350 ψήφους. Η συμμετοχή ανήλθε στο 88.6%. 
Κλείσιμο

Ακολούθησαν τα νησιά Ορκνεϊ, όπου και εκεί οι ψηφοφόροι είπαν μαζικά «όχι» στην ανεξαρτησία σε ποσοστό 67,2% (με 10.004 ψήφους). Το «ναι» συγκέντρωσε 32,8% και 4,883 ψήφους. Η συμμετοχή ανήλθε στο 83,7%.

Ένα μεγάλο «Όχι» στην ανεξαρτησία είπαν και οι κάτοικοι στα νησιά Shetland σε ποσοστό  63,7% (9,951 ψήφοι). «Ναι» ψήφισε το 36,3% (5,669 ψήφοι). Η συμμετοχή ανήλθε στο 84%.

Το «Όχι» κερδίζει και στο Eilean Siar (Δυτικές Νήσοι) με ποσοστό 53,42% (10.544 ψήφοι). «Ναι» ψήφισε το 46,58% (9.195 ψήφοι). Η συμμετοχή ανήλθε στο 86,2%. 

Ούτε οι κάτοικοι στο Inverclyde θέλουν να αποκοπούν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και με πολύ μικρή διαφορά υπερίσχυσαν από αυτούς που θέλουν το αντίθετο. Το 50,08% (27,329 ψήφοι)  ψήφισε «όχι» στην ανεξαρτησία, ενώ το 49,92% (27,243 ψήφοι). Η συμμετοχή ανήλθε στο 87,4%. 

Το πρώτο «ναι» από την πόλη Dundee, όπου το το 57,35%(53.620 ψήφοι)  θέλει ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 42,65% (39,880 ψήφοι) ψήφισε «όχι». Η συμμετοχή ανήλθε στο 78,8%. 

Δεύτερη νίκη για το «ναι» στο Δυτικό Dunbartonshire: «Ναι» ψήφισε το 54% με 33,720 ψήφους και  «όχι» το 46% με 28,776 ψήφους. Η συμμετοχή ανήλθε στο 87,9%.

Στο Ανατολικό Lothian: «Όχι» είπε το 62% (44,283 ψήφοι) και «ναι» το 38% (27,467 ψήφοι).  Στο 87,6% η συνολική συμμετοχή.

Στο Stirling: Το 60% ( 37,153 ψήφοι)  ψήφισε «όχι» και το 40% (25,010 ψήφοι) «ναι». Στο 90,1 % η συμμετοχή. 

Στο Midlothian: Το  56% (33,972 ψήφοι) ψήφισε «όχι» και το 44% (26,370 ψήφοι) «ναι». Η συμμετοχή ανήλθε 86,7%.

Υπέρ της Ανεξαρτησίας ψήφισε και η Γλασκώβη, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας. Συγκεκριμένα σε ποσοστό  53.49% με 194779 ψήφους, τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης. Το ποσοστό του «όχι» ήταν  46,51% με 169.347 ψήφους

Ωστόσο το θρίλερ της καταμέτρησης των ψήφων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη σε αρκετές μεγάλες πόλεις. Οι κάλπες έκλεισαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) και τα επίσημα αποτελέσματα θα δοθούν μόνο αφού καταμετρηθούν οι ψήφοι και στις 32 περιφέρειες. Έξιτ πολ δεν μεταδόθηκαν υπό τον φόβο των συνεπειών μιας πρόβλεψης που θα πέσει έξω.

Ο μεγάλος όγκος των αποτελεσμάτων αναμενόταν - όπως και έγινε - μεταξύ 5:00 και 7:00 το πρωί της Παρασκευής με το τελικό αποτέλεσμα να αναμένεται περίπου στις 8:30 ώρα Ελλάδος. 

Οι μεγάλες πόλεις, το Εδιμβούργο, η Γλασκώβη και το Αμπερντίν, όπου κατοικούν το 25% των ψηφοφόρων, θα δώσουν τα δικά τους αποτελέσματα μετά τις 7 το πρωί, ώρα Ελλάδος.

Το αποτέλεσμα της κάθε καταμέτρησης μεταδίδεται στην κεντρική εκλογική επιτροπή στο Εδιμβούργο, όπου και γίνεται η τελική επεξεργασία των στοιχείων.

Εν τω μεταξύ δημοσκόπηση της YouGov λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης έδινε προβάδισμα 54% στο «όχι» και ακολουθεί το «ναι» με 46%. Η εταιρεία διευκρίνιζε πως δεν πρόκειται για έξιτ πολ. Πρόκειται πάντως για την πρώτη πρόγνωση, μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης. Σε δήλωσή του στο BBC, ο πρόεδρος της εταιρείας, Πίτερ Κέλνερ εμφανίστηκε 99% βέβαιος ότι η κάλπη θα βγάλει «όχι».

Συνολικά είχαν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, δηλαδή το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Από τη Γλασκώβη μέχρι το Εδιμβούργο και από το Αμπερντίν, αλλά και  τα αμέτρητα νησάκια της Σκωτίας, οι Σκωτσέζοι συμμετείχαν μαζικά στο δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή όχι της περιοχής στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου, αφήνοντας το υπόλοιπο 92% των Βρετανών, απλούς θεατές σε μια πιθανή διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου. (Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σε μία προσπάθεια να παρασύρει ολοένα περισσότερους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, με μία παραλλαγή του συνθήματος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, «yes we can», κάλεσε τους πολίτες να πουν το «ναι», λέγοντας: «Ας το κάνουμε τώρα!».

Τους προετοίμασε, μάλιστα, λέγοντας πως το μέλλον της Σκωτίας βρίσκεται στα χέρια τους, παρότι παραδέχθηκε ότι οι υποστηρικτές της απόσχισης παραμένουν οι αουτσάιντερ της καμπάνιας.









«Ο καθένας από εμάς έχει μία δουλειά και αυτή είναι να πείσει τους συμπολίτες του να ψηφίσουν για μία νέα αυγή για τη Σκωτία. Τη γη των ευκαιριών που είναι και η γη της δικαιοσύνης. Ας το κάνουμε, ας το κάνουμε τώρα», δήλωσε ο Σάλμοντ ξεσηκώνοντας τους υποστηρικτές του.

«Το χρειαζόμαστε. Χρειάζεται να συμβεί. Δεν πρόκειται για εμένα, για το κόμμα των Εργατικών ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Πρόκειται για εσάς, πρόκειται για την οικογένεια, την ελπίδα, τις φιλοδοξίες σας. Μην τους επιτρέψετε να μας πουν ότι δε μπορούμε. Ας το κάνουμε τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας.

Παρά την ενθουσιώδη εκστρατεία, παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα αποτέλεσε βασική συζήτηση σε κάθε σπίτι, κατάστημα, στους δρόμους της Σκωτίας οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα υπερισχύσει το «όχι».

Ωστόσο, η καμπάνια του «ναι» σε κάθε περίπτωση θα μπορεί να πανηγυρίσει τη νίκη, καθώς οι αρχιτέκτονές της κατόρθωσαν να αναστατώσουν τη Μεγάλη Βρετανία, να θορυβήσουν την Ευρώπη, ακόμα και τις ΗΠΑ και πρόκειται να οδηγήσουν σε μία νέα σειρά συζητήσεων για μία διαφορετική Σκωτία.









Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι Financial Times ο Σάλμοντ αποτέλεσε κυρίαρχη φιγούρα σε αυτή την καμπάνια υπέρ της ανεξαρτησίας, κατορθώνοντας να εμπλέξει ολοένα περισσότερους πολίτες που ονειρεύονταν μία Σκωτία αυτόνομη, μακριά από τη διαφορετική βρετανική νοοτροπία.

Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν πίστευαν στην προσπάθειά του, αλλά εκείνος απέδειξε ότι οι υποσχέσεις του για μία νέα ισχυρή χώρα έπιασαν τόπο και κέρδισαν υποστηρικτές, ενώ ακόμα και οι αντίπαλοί του παραδέχονται την ικανότητά του να αντιμετωπίζει εξαιρετικά το μπαράζ ερωτήσεων δημοσιογράφων και κριτικής σχετικά με τα πλάνα του.

Βέβαια, ο αγώνας του πυροδότησε μία σειρά έντονων διαφωνιών που δεν πρόκειται να κοπάσουν μόλις τα πρώτα αποτελέσματα γίνουν γνωστά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Εξάλλου, το δημοψήφισμα αποτέλεσε μία σημαντική εμπειρία για τους Σκωτσέζους που δύσκολα θα ξεχάσουν.

Όπως τονίζει ο Guardian, μάλιστα, η ιδέα ότι χτίστηκε ένας παραγωγικός διάλογος βασισμένος στο σεβασμό, είναι εσφαλμένη, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα ο εθνικισμός δίνει στον κόσμο έναν λευκό καμβά όπου μπορεί να ζωγραφίσει ό,τι του προστάζει η φαντασία του. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι υποστηρικτές του «ναι» φαντάζονται μία σοσιαλιστική Σκωτία, άλλοι μία χώρα με χαμηλή φορολογία, άλλοι μία χώρα που βασίζει την οικονομία της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, άλλοι στο πετρέλαιο, άλλοι στις εταιρίες. Ωστόσο, όπως τονίζει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η Σκωτία δε μπορεί να είναι όλα αυτά την ίδια στιγμή.









Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος Μάρτιν Κέτλ «οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα, πρόκειται να είναι δύσκολες οι ώρες και οι ημέρες για τη Σκωτία, την οποία ο εθνικισμός του Σάλμοντ έσπρωξε σε μία διαίρεση με την ίδια τη χώρα. Οι πληγές μπορούν να επουλωθούν, όμως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από αυτόν που θέλουν να πιστεύουν κάποιοι».





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης