Ολα τα βλέμματα στη Σκωτία: Ψηφίζουν από το πρωί για την ανεξαρτησία

Ολα τα βλέμματα στη Σκωτία: Ψηφίζουν από το πρωί για την ανεξαρτησία

Σύμφωνα με τον "Independent", 170.000 Σκωτσέζοι θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή τι θα ψηφίσουν

Ολα τα βλέμματα στη Σκωτία: Ψηφίζουν από το πρωί για την ανεξαρτησία
Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία του ιστορικού δημοψηφίσματος στη Σκωτία που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κρίνει το μέλλον του σκωτσέζικου λαού, το μέλλον της πολιτικής ηγεσίας της Βρετανίας αλλά και την τύχη των αποσχιστικών κινημάτων σε όλο τον πλανήτη.

Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται κανονικά και, σύμφωνα με τον βρετανικό "Guardian",το ποσοστό της συμμετοχής αναμένεται να κυμανθεί στο 80%. Οι αστυνομικές δυνάμεις της Σκωτίας βρίσκονται επί ποδός καθώς οι αρχές εκφράζουν φόβους για έκτροπα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Την ίδια ώρα, οι παμπ της Σκωτίας θα σερβίρουν αλκοόλ καθ΄όλη την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά από τον βρετανικό Τύπο που υπογραμμίζει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος επεισοδίων μεταξύ οπαδών των δύο στρατοπέδων.

Σύμφωνα με τον "Independent", 170.000 Σκωτσέζοι θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή τι θα ψηφίσουν.

Η εκλογική διαδικασία, που ξεκίνησε στις 09.00 π.μ. (ώρα Ελλάδας), βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνών ΜΜΕ και των πολιτικών αναλυτών καθώς τη θεωρούν βαρόμετρο για τις όποιες εξελίξεις που αφορούν αποσχιστικά κινήματα. Αν τελικά οι Σκωτζέζοι θέλουν να γυρίσουν σελίδα διεκδικώντας μετά από 307 χρόνια την αυτονομία τους , τότε θα έχουμε τη διάλυση της Ενωσης και τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού κράτους, με ότι κι αν συνεπάγεται αυτό, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.
Κλείσιμο



Από τη Γλασκώβη έως το Εδιμβούργο, στις κωμοπόλεις και τα νησιά της Σκωτίας οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση «Η Σκωτία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη χώρα;», αποφασίζοντας να θέσουν ή όχι τέλος σε μία Ένωση που χρονολογείται από το 1707. Οι κάλπες θα κλείσουν τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας. Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό νωρίς αύριο το πρωί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νέα νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε λίγες μόλις ώρες προτού οι πολίτες κληθούν να ψηφίσουν, οι Σκωτσέζοι που υποστηρίζουν την παραμονή της περιοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως έχουν προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων.Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό των εφημερίδων "Τimes" και "Sun" έδειξε ότι η υποστήριξη για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 52%, ενώ το ποσοστό αυτών που επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της φτάνει το 48%, με εξαίρεση τους αναποφάσιστους που αριθμούν το 6% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου. Η YouGov αναφέρει ότι από τη δημοσκόπηση που διεξήχθη σε δείγμα 3.237 ψηφοφόρων μεταξύ 15 και 17 Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνεται η τάση ότι οι άνδρες είναι πιο τολμηροί αφού ψηφίζουν υπέρ της απόσχισης. Πιο συγκεκριμένα, η πλειονότητα των ανδρών που ερωτήθηκαν τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ενώ οι περισσότερες γυναίκες υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα, πάντως, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η μάχη θα κριθεί στο νήμα καθώς η διαφορά μεταξύ του "ναι" και του "όχι" βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους, κατά συνέπεια δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μέχρι αυτή την ώρα, οι Σκωτσέζοι συρρέουν μαζικά στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν σ΄ένα δημοψήφισμα που κατάφερε να διχάσει ήδη τον σκωτσέζικο λαό και έχει κινητοποιήσει ηγέτες όλων των χωρών, όπως τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα ,ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο λογαριασμό του στο Twitter, o Αυστραλός μεγιστάνας, Ρούπερτ Μέρντοχ, γράφει ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης, η Βρετανία αλλάζει για πάντα...

"Σήμερα, η κάθε ψήφος μετράει", επισημαίνει το Reuters, ενώ ο βρετανικός Τύπος, επικαλούμενος δημοσκόπους, επισημαίνει ότι το μέλλον της Σκωτίας βρίσκεται στα χέρια των γυναικών και των αναποφάσιστων.

Με τον Άλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργό της Σκωτίας και ηγέτη του σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος να δίνει φιλιά δεξιά κι αριστερά στις γυναίκες ψηφοφόρους προκειμένου να αποσπάσει ψήφους της τελευταίας στιγμής, οι Σκωτσέζοι βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών ΜΜΕ. Ο επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ της απόσχισης της Σκωτίας δήλωσε χτες, ότι εάν τελικά οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, θα ανοίξει τα σύνορα σε 24.000 μετανάστες, το χρόνο.

Λίγες ώρες πριν ανοίξει η κάλπη, έκανε την εμφάνισή του και ένα βίντεο στο Ιντερνέτ με τους Σίμπσονς να τάσσονται υπέρ της απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.






Στη Σκωτία,έχουν ήδη μεταβεί εθνικιστές από το Κεμπέκ προκειμένου να ζήσουν από κοντά - εάν τελικά οι Σκωτσέζοι που το μεγάλο "ναι" στην απόσχιση - ιστορικές στιγμές... Εάν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση βάζοντας τέλος στη συγκατοίκηση με την Αγγλία επί 307 χρόνια,τότε θα προκληθεί πολιτικός σεισμός και θα ανοίξει η όρεξη για αυτοδιάθεση από την Καταλονία έως τη Φλάνδρα, γράφει η "Liberation".

Εάν, όμως, οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν «όχι», η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την παραχώρηση ακόμα μεγαλύτερων εξουσιών στο Εδιμβούργο, οι οποίες πιθανότατα θα έχουν παράπλευρες επιπτώσεις στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία - δύο περιοχές που, όπως αναμένουν πολλοί, θα αρχίσουν αργά ή γρήγορα τον δικό τους αγώνα για ανεξαρτησία ή έστω μεγαλύτερη αυτονομία.



«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το δημοψήφισμα έχει αλλάξει τη Σκωτία. Ωστόσο, θα αλλάξει επίσης τη Βρετανία επειδή η δίψα για δημοκρατική και οικονομική αλλαγή των Σκωτσέζων θα οδηγήσει σε αλλαγές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις 18 Σεπτεμβρίου», παραδέχθηκε ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ. Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν μεγάλες κοινωνικο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται μεγαλύτερη παραχώρηση εξουσιών σε τοπικές κυβερνήσεις.



Για την "Le Monde", το μήνυμα προς τη βρετανική πολιτική τάξη είναι σαφές: ό,τι και να ψηφίσουν οι Σκωτσέζοι, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί απαράλλακτη μια οικονομική πολιτική που απογοητεύει τόσο πολλούς ανθρώπους. Τόσο στη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και στη Βουλή των Λόρδων κατανοούν πλέον πως όποια και να είναι η απόφαση των Σκωτσέζων, η Βρετανία θα αλλάξει για πάντα.



Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, το προηγούμενο ενός ειρηνικού δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση θα αντηχήσει στα πέρατα της Ευρώπης...



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης