Ιράν: Οι ΗΠΑ βοήθησαν στη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους

Ιράν: Οι ΗΠΑ βοήθησαν στη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους

Αφορμή η αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ το 2003 - Θα δημιουργηθούν νέοι τρομοκράτες, προειδοποιεί ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ

Ιράν: Οι ΗΠΑ βοήθησαν στη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους
 

Στη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους επανέρχεται η ιρανική κυβέρνηση κατηγορώντας για μία ακόμα φορά τις ΗΠΑ για τη «γέννηση» των τζιχαντιστών που σπέρνουν το θάνατο και τον πανικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατηγόρησε τις αμερικανικές κυβερνήσεις για τη δημιουργία του ΙΚ, λέγοντας πως αφορμή στάθηκε η επέμβαση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ το 2003.

«Αν παρατηρήσει κανείς την ύπαρξη του ΙΚ, καταλαβαίνει πως είναι προϊόν ξένης επέμβασης», δήλωσε ο Ζαρίφ σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον.

«Η ξένη παρουσία σε οποιοδήποτε έδαφος δημιουργεί τη δυναμική για δημαγωγία, όπως το ΙΚ χρησιμοποιεί στις περιοχές που καταλαμβάνει», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.

Κλείσιμο

Επισήμανε, δε, πως οι αεροπορικές επιδρομές του αμερικανικού στρατού, αλλά ούτε και η χερσαία επιχείρηση πρόκειται να επιλύσουν το πρόβλημα του εξτρεμισμού.

Αντιθέτως, τόνισε πως οι ξένες δυνάμεις θα έπρεπε να επιτρέψουν στους Ιρακινούς να πολεμήσουν οι ίδιοι το ΙΚ και θα πρέπει να διακοπεί η οποιαδήποτε στήριξη στους τρομοκράτες.

«Εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για τη θέληση και ικανότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως οι ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης βασίζονται σε ό,τι είναι καλύτερο για τον αμερικανική κυβέρνηση και όχι για τον ιρακινό λαό και τη γύρω περιοχή.

Σχετικά με το συνασπισμό που σχηματίστηκε με αμερικανική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών, ο Ζαρίφ δήλωσε πως «οι συμμετέχοντες πρόσφεραν στήριξη στο ΙΚ και δημιούργησαν έναν Φρανκεστάιν που τώρα έρχεται να κυνηγήσει τους δημιουργούς του».

Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, υποστήριξε πως πολλές χώρες παρέχουν οικονομική βοήθεια στο ΙΚ, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν απέτρεψε εκατοντάδες εξτρεμιστές στη μετάβασή τους από τη Συρία.

«Οι εξτρεμιστές δεν πετούν στο Ιράκ. Έρχονται με τα πόδια από κάπου αλλού και δεν έρχονται από το Ιράν», πρόσθεσε ο Ζαρίφ.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης