Λιβύη: Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ για να μην επαναληφθεί υπόθεση τύπου «Black Hawk down»

Λιβύη: Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ για να μην επαναληφθεί υπόθεση τύπου «Black Hawk down»

Τουλάχιστον 150 νεκροί και 400 τραυματίες μέσα σε δύο εβδομάδες κατά τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες πολιτοφυλακής - Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία κι η Τουρκία

Λιβύη: Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ για να μην επαναληφθεί υπόθεση τύπου «Black Hawk down»
Ένα αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης τυλίγεται στις φλόγες και στους μαύρους πυκνούς καπνούς, ενώ λίγα μέτρα πιο μακριά μία ομάδα παραστρατιωτικών εκτοξεύει πυρά εναντίον των ανδρών της αντίπαλης πολιτοφυλακής. Ένοπλοι πραγματοποιούν επιθέσεις σε θωρακισμένα αυτοκίνητα που μεταφέρουν χρηματικά ποσά από την κεντρική τράπεζα της Τρίπολης σε άλλες μικρότερες, ενώ από τις συγκρούσεις μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων της Λιβύης και των ισλαμιστών ανταρτών ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τους 150 και των τραυματιών τους 400.

Δεν πρόκειται για εικόνες από την λαϊκή εξέγερση της Λιβύης το 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, αλλά σε νέα βίαια επεισόδια που βυθίζουν για μία ακόμα φορά στο θάνατο και την κρίση τη χώρα, με την κυβέρνηση να κοιτά μουδιασμένη τα όσα διαδραματίζονται.



Στο μεταξύ, οι πρεσβείες στη χώρα εκπέμπουν σήμα κινδύνου με την διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ να έχει δώσει εντολή στο προσωπικό να εγκαταλείψει τη χώρα.
Κλείσιμο

«Εξαιτίας της συνεχούς βίας από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις πολιτοφυλακές της Λιβύης σε κοντινή απόσταση από την αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη, μεταφέραμε προσωρινά το προσωπικό μας από τη Λιβύη», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρι Χαρφ, προσθέτοντας πως η εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας δεν αποφασίστηκε έπειτα από «συγκεκριμένη απειλή».



Παρόλα αυτά, η απόφαση για εκκένωση αποτυπώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και της κλιμάκωσης της κρίσης στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, καθώς και την απειλή της ασφάλειας του προσωπικού στην πρωτεύουσα της Λιβύης.



Για το λόγο αυτό, οι αμερικανοί διπλωμάτες μεταφέρθηκαν από ξηράς με συνοδεία μαχητικών F-16 και ελικοπτέρων Osprey, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μέχρι την Τυνησία δε σημειώθηκε κανένα επεισόδιο.
Δεν κύλησε, ωστόσο, τόσο ήρεμα η μεταφορά του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας, καθώς η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε πυρά όταν κατευθυνόταν προς τα σύνορα με την Τυνησία, χωρίς παρόλα αυτά να σημειωθεί κανένας τραυματισμός.



Στο μεταξύ, Γαλλία, Βρετανία και Τουρκία απέσυραν εργαζόμενους και κάλεσαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.
 «Θα επιστρέψουμε μόλις η ασφάλεια στη χώρα μας το επιτρέψει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και κάλεσε τους Λίβυους να αναζητήσουν πολιτική λύση στην κρίση, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κύμα βίας.

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωση τους οι ειδικοί απεσταλμένοι του Αραβικού Συνδέσμου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ δήλωσαν πως η κατάσταση στη Λιβύη οδηγείται σε κρίσιμο επίπεδο, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να ενισχύσουν ώστε να πραγματοποιηθεί εκεχειρία.
Όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση περιορίζεται στην έκκληση για τερματισμό των συγκρούσεων και προειδοποιώντας για κατάρρευση του κράτους αν η κρίση κλιμακωθεί, με τον ανεπαρκή στρατό να μη μπορεί να επιβάλει την τάξη.



Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC, Ράνα Τζαγουάντ, η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο έναντι των ισχυρών αντίπαλων ομάδων πολιτοφυλακής, οι οποίες «γεννήθηκαν» με την λήξη του εμφυλίου και την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.
Όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα, στη χώρα υπολογίζονται περίπου 1.700 διαφορετικές ομάδες ενόπλων εκ των οποίων όσες στηρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις και όσες είναι ισλαμιστικές παραστρατιωτικές.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ακόμα και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Αμπντουλά αλ Θάνι, αντιμετώπισε πρόβλημα όταν άνδρες πολιτοφυλακής τον εμπόδισαν να επιβιβαστεί σε στρατιωτικό αεροπλάνο στην περιοχή Μίτιγκα, κοντά στην Τρίπολη, της οποίας το αεροδρόμιο είναι κλειστό από τις 13 Ιουλίου.



Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο αλ Θάνι απέκλεισε το ενδεχόμενο διεθνούς παρέμβασης, αλλά διευκρίνισε ότι αναζητά άλλες μορφές διεθνούς ενίσχυσης.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σαλάζ Ελμαργκανί, δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με το Διεθνές Δικαστήριο, όπου, όπως είπε, ανέφερε πως σημειώνονται «εγκλήματα πολέμου» στη χώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης