Μόσχα: Την ημέρα της κατάρριψης του Boeing οι Ουκρανοί ανέπτυξαν πυραύλους Μπουκ στο Ντόνετσκ

Μόσχα: Την ημέρα της κατάρριψης του Boeing οι Ουκρανοί ανέπτυξαν πυραύλους Μπουκ στο Ντόνετσκ

Υπαινιγμοί του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι το Κίεβο ζήτησε από το αεροσκάφος της Malaysia να βγει εκτός αεροδιαδρόμου - Τα ρωσικά ραντάρ εντόπισαν μαχητικό Su-25 της ουκρανικής αεροπορίας να πετάει προς το μαλαισιανό Boeing λίγη ώρα πριν την τραγωδία

 



Μόσχα: Την ημέρα της κατάρριψης του Boeing οι Ουκρανοί ανέπτυξαν πυραύλους Μπουκ στο Ντόνετσκ
Την ώρα που το μυστήριο πυκνώνει γύρω από τις συνθήκες συντριβής του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, με την Ουκρανία να επιρρίπτει ευθύνες στους φιλορώσους αντάρτες και τη Ρωσία να υποστηρίζει ότι το μοιραίο Boeing 777 κατερρίφθη από τον ουκρανικό στρατό, ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποτυπώνει την διαδρομή της πτήσης
MH17 στον ουκρανικό αεροδιάδρομο λίγο πριν την τραγωδία.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, λοιπόν, το μοιραίο αεροσκάφος άλλαξε πορεία ενώ βρισκόταν στον αεροδιάδρομο του Ντόνετσκ με κατεύθυνση προς το Βορρά, ενώ όπως επισημαίνεται βρισκόταν σε μέγιστη απόσταση 14 χλμ από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Παρόλα αυτά, όμως, το πλήρωμα του Boeing της Malaysia δεν ολοκλήρωσε την αλλαγή πορείας, καθώς εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τρία λεπτά μετά.

«Γιατί το αεροσκάφος πέρασε τα όρια του αεροδιαδρόμου; Πρόκειται για λάθος του κυβερνήτη ή το πλήρωμα ακολούθησε εντολές από το πύργο ελέγχου του Ντνιπροπετρόφσκ (στην Ουκρανία). Θα βρούμε τις απαντήσεις αφού εξεταστούν τα μαύρα κουτιά», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Κλείσιμο

Την ίδια στιγμή, στο ίδιο κλίμα με τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Αμύνης, σύμφωνα με το οποίο «λίγο πριν τη στιγμή της τραγωδίας στην περιοχή εντοπίστηκαν να πετούν σε κοντινή απόσταση με το μοιραίο Boeing 777 ουκρανικά μαχητικά Su-25», το Κρεμλίνο αναφέρει ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν 3-4 τάγματα πυροβολικού εξοπλισμένα με το πυραυλικό σύστημα Μπουκ-Μ1 σε κοντινή απόσταση από το Ντόνετσκ.

Όπως εξηγεί το κείμενο, το σύστημα αυτό έχει τη δυνατότητα να στοχεύσει σε απόσταση μέχρι 35 χλμ και σε υψόμετρο 22 χλμ.

Γιατί οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσουν αυτές τις μονάδες άμυνας στην περιοχή του Ντόνετσκ, διερωτάται το υπουργείο.

«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε οι αυτονομιστές δε διαθέτουν αεροσκάφη. Στο γράφημα παρατηρούμε ότι αμφότερα το σημείο συντριβής και ο αεροδιάδρομος βρίσκονται εντός της ζώνης μάχης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», όπου έχει αναπτυχθεί το πυραυλικό σύστημα Μπουκ-Μ1, αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται πως το υπουργείο έχει στην κατοχή του φωτογραφίες από δορυφόρο που απεικονίζουν τα συστήματα που έχει αναπτύξει ο ουκρανικός στρατός στα νοτιοανατολικά της χώρας. 

Μάλιστα, παρουσιάζονται τρεις εξ αυτών από τις 14 Ιουλίου, όπου φέρεται να απεικονίζεται το σύστημα Μπουκ σε απόσταση 8 χλμ βορειοδυτικά του Λούχανσκ, ενώ στη δεύτερη εικόνα φαίνονται ραντάρ σε απόσταση 5 χλμ βόρεια του Ντόνετσκ και στην τρίτη αεροπορικά συστήματα άμυνας βόρεια του Ντόνετσκ.

Την ίδια στιγμή, παρουσιάζεται και μία άλλη φωτογραφία της ίδιας περιοχής την ημέρα της αεροπορικής τραγωδίας, όπου σύστημα Μπουκ φέρεται να βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ δυτικά του Ντόνετσκ και 8 χλμ νότια του Σακταρσκ. 

«Γιατί το τάγμα είχε αναπτυχθεί κοντά στα εδάφη που ελέγχονται από αυτονομιστές λίγο πριν το ατύχημα;», διερωτάται το υπουργείο και προσθέτει πως την 17η Ιουλίου παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα των ουκρανικών ραντάρ Kupol-M1 του συστήματος Μπουκ.

Μάλιστα, αναφέρεται πως λίγη ώρα πριν τη συντριβή του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών, πετούσαν στην περιοχή τρία επιβατικά αεροσκάφη, αλλά το ρωσικό σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας είχε εντοπίσει ένα μαχητικό Su-25 της ουκρανικής αεροπορίας να πετάει προς το μαλαισιανό Boeing, ενώ η απόσταση ανάμεσά τους υπολογίζεται στα 3-5 χλμ.

Το Su-25, λοιπόν, έφτασε σε υψόμετρο 10.000 μέτρων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ διέθετε πυραύλους αέρος-αέρος R-60, ικανοί, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, να «λοκάρουν» και να καταστρέψουν στόχους σε απόσταση 12 χλμ και να τους καταστρέψουν ολοσχερώς σε απόσταση 5 χλμ.

«Ποια ήταν η  αποστολή του μαχητικού στον αεροδιάδρομο επιβατικών αεροσκαφών σχεδόν την ίδια στιγμή και σχεδόν στο ίδιο υψόμετρο ενός επιβατικού αεροσκάφους; Δε μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα», προσθέτει το υπουργείο.

Όλα αυτά, μία ημέρα μετά την ενημέρωση του επικεφαλής του γενικού επιτελείου ρωσικού στρατού, Αντρέι Καρταπόλοφ, ο οποίος τόνισε ότι λίγο πριν τη στιγμή της τραγωδίας εντοπίστηκαν να πετούν σε κοντινή απόσταση με το μοιραίο Boeing 777 ουκρανικά μαχητικά Su-25, προσθέτοντας ότι η ρωσική ομοσπονδία δεν παραχώρησε στους αντάρτες αντιαεροπορικά συστήματα Μπουκ, ούτε κανενός άλλου τύπου οπλισμό.

 















 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης