Κέρι: Θέλουμε ουσιαστικά βήματα όχι μόνο λόγια για την ουκρανική κρίση

Κέρι: Θέλουμε ουσιαστικά βήματα όχι μόνο λόγια για την ουκρανική κρίση

«Αν δε σημειωθεί πρόοδος δε θα υπάρχει άλλη επιλογή από την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον

Σκηνές «γουέστερν» στο Παλαιό Φάληρο
Κέρι: Θέλουμε ουσιαστικά βήματα όχι μόνο λόγια για την ουκρανική κρίση
Την ώρα που η Μαριούπολη της ανατολικής Ουκρανίας έχει μετατραπεί σε θέατρο πολέμου και ενώ η τετραμερής συνάντηση που πραγματοποιείται στη Γενεύη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ επιχειρεί να δώσει μία λύση στην τεταμένη κατάσταση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως η διπλωματία απαιτεί πρόθυμους εταίρους, επισημαίνοντας πως ο Ρώσος ομόλογός του δήλωσε έτοιμος να εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο.

Τόνισε, δε, ότι κανείς από τους ηγέτες ενός κυρίαρχου κράτους μπορεί να παραμείνει αμέτοχος σε περιστατικά όπως αυτά που συνέβησαν στην ανατολική Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε ότι οι παράνομες ομάδες πρέπει να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει», δήλωσε ο Κέρι, επισημαίνοντας πως η ουκρανική κυβέρνηση συμφώνησε να χορηγηθεί αμνηστία σε όσους παραδώσουν τα όπλα τους και αποχωρήσουν από τα δημόσια κτίρια.

Κλείσιμο

«Θέλουμε ουσιαστικά βήματα, όχι μόνο λόγια και αυτά θα πραγματοποιηθούν άμεσα ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που βρίσκεται ήδη στα ουκρανικά εδάφη, πρόκειται να αναλάβει ειδικό ρόλο ώστε να εκτονωθεί η κρίση.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως η «δουλειά δε θα έχει ολοκληρωθεί» αν τα λόγια δε μετατραπούν σε πράξεις, συμπληρώνοντας ότι περιμένει η ρωσική πλευρά να αποδείξει τη σοβαρότητα που επέδειξε στην τετραμερή συνάντηση και να καλέσει σε αποχώρηση των αυτονομιστών από τα κυβερνητικά κτίρια

Εντούτοις, προειδοποίησε πως αν «δε σημειωθεί πρόοδος δε θα υπάρχει άλλη επιλογή από την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία».

Βέβαια, εξήγησε πως όλα αυτά είναι «αρχικά ουσιαστικά βήματα» και όχι τα μέτρα στο σύνολό τους για την αποκλιμάκωση.

Σε έντονο ύφος, πάντως, απάντησε σε δημοσιογράφο, ο οποίος τον ρώτησε αν έχει… ξεχαστεί το ζήτημα της Κριμαίας.

«Είναι παράνομη η εισβολή στην Κριμαία και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε εγκαταλείψει το θέμα, αλλά σήμερα συζητήσαμε για άλλα ζητήματα», απάντησε αυστηρά ο Κέρι.

Από την πλευρά της, η Κάθριν Αστον, χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Εκανε λόγο, μάλιστα, για κρίσιμη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία και δήλωσε πως στο μεταξύ η ΕΕ θα ενισχύει τις προσπάθειες της χώρας.

Επισήμανε, δε, πως η εποικοδομητική συνομιλία για λύση και δράση είναι ο καλύτερος τρόπος για διέξοδο από την τεταμένη κατάσταση.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης