Εμπόλεμη ζώνη η ανατολική Ουκρανία

Εμπόλεμη ζώνη η ανατολική Ουκρανία

- Αιματηρές συγκρούσεις σε Χάρκοβο, Σλαβιάνσκ Κραματόρσκ
- Τελεσίγραφο Κιέβου στους ρωσόφωνους: Απειλεί με εισβολή στρατού

Εμπόλεμη ζώνη η ανατολική Ουκρανία
Σε εμπόλεμη ζώνη έχει μετατραπεί τις τελευταίες ώρες η ανατολική Ουκρανία έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν, μετά την προσπάθεια των δυνάμεων ασφαλείας να απελευθερώσουν κυβερνητικά κτήρια που είχαν καταλάβει ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Όπως έγινε γνωστό, ένα μέλος των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και δύο στελέχη της εθνικιστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» σκοτώθηκαν και πέντε άτομα από τις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων τραυματίστηκαν στη διάρκεια της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης, όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, ο Αβάκοφ είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές σε μια ανατολική πόλη.

Μετά τη Σλαβιάνσκ, η βία επεκτάθηκε και στο Χάρκοβο όπου σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, εκατοντάδες ρωσόφιλοι διαδηλωτές οπλισμένοι με ρόπαλα περικύκλωσαν το δημαρχείο της πόλης με τον δήμαρχο να βρίσκεται μέσα στο κτήριο.  Για βίαιες συγκρούσεις με 50 τραυματίες κάνει λόγο το ρωσικό Interfax, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Επίσης, ουκρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ένοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτήρια και στις ανατολικές πόλεις Μαριούπολη, Κραματόρσκ, Ντρούσκόβκα και Γενακίγιεβε.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην ανατολική Ουκρανία είναι και το παρακάτω βίντεο στο οποίο απεικονίζεται η κατάληψη αστυνομικού τμήματος στο Ντόνετσκ.



Τελεσίγραφο Κιέβου στους ρωσόφωνους

Έπειτα από τα νέα αιματηρά επεισόδια η ουκρανική κυβέρνηση όρισε προθεσμία μέχρι τις (09.00 τοπική ώρα) της Δευτέρας προς τους φιλορώσους αυτονομιστές για να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια τα οποία έχουν καταλάβει στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντ Τουρτσίνοφ δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος ότι έχει δώσει εντολή για μεγάλης κλιμάκας αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή του ουκρανικού στρατού.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η χρησιμοποίηση του στρατού στην ανατολική Ουκρανία είναι μία «εγκληματική διαταγή».

Στην ανακοίνωση καλείται η Δύση να θέσει υπό τον έλεγχό της τη σύμμαχό της ουκρανική κυβέρνηση.

«Τώρα αποτελεί ευθύνη της Δύσης να προλάβει έναν εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο αναγγέλλει ότι προτίθεται να φέρει το θέμα της Ουκρανίας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επείγουσα συνεδρίαση του ΟΗΕ

Χωρίς αποτέλεσμα διεξήχθη η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγινε τις απογευματινές προς βραδινές ώρες της Κυριακής στη Νέα Υόρκη (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) με τους δυτικούς να κατηγορούν τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε την ένταση στην ανατολική Ουκρανία και τη Μόσχα να ρίχνει τις ευθύνες στο Κίεβο για χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού.

Η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε ζητηθεί από τη Ρωσία μετά τις δηλώσεις του προεδρεύοντος της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ για μια «σημαντική αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των φιλο-ρωσικών ένοπλων ομάδων στην ανατολική Ουκρανία. «Το αίμα έχει ήδη ρεύσει και πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν. Ζήτησε δε από τους δυτικοευρωπαίους και τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στις αρχές του Κιέβου ώστε «να σταματήσει η χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού και να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος». «Είναι η Δύση που θα καθορίσει εάν μπορεί να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία» πρόσθεσε ο Βιτάλι Τσούρκιν.

«Ρώσικη προπαγάνδα»

Καταγγέλλοντας την «παραπληροφόρηση και τη ρωσική προπαγάνδα», η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει προκαλέσει μια «ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να δημιουργήσει αστάθεια» στην ανατολική Ουκρανία. Τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή «είναι ένα πιστό αντίγραφο από τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στα πρώτα στάδια της κρίσης στην Κριμαία» είπε η Πάουερ. «Ξέρουμε ποιος είναι πίσω από αυτό, μόνο η Ρωσία είναι σε θέση για μια τέτοια ενέργεια στην περιοχή».

«40.000 Ρώσοι στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα»
Για το Βρετανό πρέσβη Μαρκ Λάιαλ Γκράντ οι εξελίξεις προκαλούν «μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια ήδη επικίνδυνη κατάσταση». «Η Ρωσία και πάλι παρεμβαίνει άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας προσχήματα και τη στρατιωτική ισχύ», είπε απευθύνοντας έκκληση στη Μόσχα να αποσύρει τους περίπου 40.000 στρατιώτες της από τα ουκρανικά σύνορα. «Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή της στο λαό της Ουκρανίας μέσω της παραπληροφόρησης, του εκφοβισμού και της επιθετικότητας, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», κατέληξε ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ.

«Να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση η Ρωσία»
«Το σενάριο στο οποίο είμαστε μάρτυρες θυμίζει με διαφορά ενός μηνός τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κριμαία», είπε στην τοποθέτησή του ο πρέσβης της Γαλλίας Ζεράρ Αρό, καλώντας τη Ρωσία «να συμμετάσχει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η σχεδιαζόμενη για τις 17 Απριλίου συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωση, θα αναδείξει λύσεις. «Η συνάντηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας και καλούμε όλες τις πλευρές σε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση», είπε ο Γάλλος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτή ήταν η δέκατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και όπως όλες οι προηγούμενες εξελίχθηκε σε μια στείρα αντιπαράθεση μεταξύ των Ρώσων και των Δυτικών. Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει ως εκ τούτου το δικαίωμα του βέτο και μπορεί να εμποδίσει πραγματικά κάθε προσπάθεια για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα της Ουκρανίας.












Επίσης, από στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής τις ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και τις ουκρανικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση στις επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της εξουσίας τους.











Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται ακόμα και γυναίκες όλων των ηλικιών δηλώνοντας «έτοιμες για μάχη»




















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης