Eίμαστε μικρή χώρα αλλά σας σώσαμε από το φασισμό, απαντά ο Κάμερον στον Πούτιν

Eίμαστε μικρή χώρα αλλά σας σώσαμε από το φασισμό, απαντά ο Κάμερον στον Πούτιν

Από την Αγία Πετρούπολη ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε στους Ρώσους που είπαν ότι για τη χώρα του νοιάζονται μόνο οι ολιγάρχες που αγοράζουν την Τσέλσι

“Ελεγχόμενες χρεοκοπίες” θέλουν οι Γερμανοί
Eίμαστε μικρή χώρα αλλά σας σώσαμε από το φασισμό, απαντά ο Κάμερον στον Πούτιν
Σε πολύ υψηλούς τόνους ήρθε την Παρασκευή η απάντηση του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, στις αναφορές του εκπροσώπου του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «η Βρετανία είναι ένα μικρό νησί, για το οποίο δεν νοιάζεται κανείς, παρά μόνο οι ολιγάρχες που αγοράζουν την Τσέλσι!».

Από την Αγία Πετρούπολη όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των G20, ο Κάμερον ανέφερε ότι η Βρετανία είναι αυτή που γλίτωσε την Ευρώπη από το φασισμό, κατήργησε τη δουλεία και εφηύρε τα περισσότερα από τα αντικείμενα που έπρεπε να εφευρεθούν.

«Καμία άλλη χώρα δεν έχει μεγαλύτερη καρδιά και δεν είναι πιο περήφανη για την ιστορία της» συμπλήρωσε στο πατριωτικό του ξέσπασμα ο Κάμερον τονίζοντας ότι η χώρα του είναι πρώτη στις τέχνες, τα σπορ, τη μουσική, τη φιλοσοφία και τη διπλωματία.

Κλείσιμο
Προσφεύγωντας μάλιστα στο βρετανικό φλεγματικό χιούμορ απολογήθηκε στους κατοίκους των βόρειων νησιών, στο Όρκνεϊ και το Σέτλαντ που ίσως ένιωσαν «παραπεταμένοι» από τις αναφορές ότι η Βρετανία «είναι μόνο ένα νησί».

«Είμαστε πολύ περήφανοι για όσα κάνουμε σαν "μικρό νησί" - ένα "μικρό νησί" που έχει την έκτη μεγαλύτερη οικονομία, τον τέταρτο πιο υψηλά χρηματοδοτούμενο στρατό και ορισμένους από τους αποτελεσματικότερους διπλωμάτες» συνέχισε την παράθεση στοιχείων ο βρετανός πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας στη σύνοδο των G20 o Κάμερον απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κοινής συμφωνίας λέγοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται «μίλια μακριά» από το γεγονός ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά του λαού του.

Μιλώντας, δε, για την διάρκειας 35 λεπτών τετ-α-τετ συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί ο Κάμερον είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε στην παρουσίαση περισσότερων στοιχείων.

Ψεύτης ο Κέρι δηλώνει ο Πούτιν
Πάντως η Βρετανία δεν ήταν η μοναδική χώρα που άκουσε βαρύτατες προσβολές από ρωσικά χείλη καθώς ο ίδιος ο Πούτιν αποκάλεσε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών «ψεύτη» που παραπλάνησε το Κογκρέσο για να πάρει το πράσινο φως για επέμβαση στη Συρία όταν άκουσε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να λέει ότι η Ρωσία «κωλυσιεργεί επίτηδες» στο θέμα της Συρίας.

Συγκεκριμένα ο Πούτιν κατηγόρησε τον Κέρι ότι ψεύδεται όσον αφορά την ανάμιξη της Αλ Κάιντα στον πόλεμο της Συρίας. "Λένε ωραία ψέματα, φυσικά. Παρακολούθησα τις συνεδριάσεις του Κογκρέσου. Ένας γερουσιαστής ρώτησε τον Κέρι αν η Αλ Κάιντα βρίσκεται στη Συρία και εκείνος λέει: Όχι, σας δηλώνω υπεύθυνα πως όχι", είπε ο Ρώσος πρόεδρος σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις αυτές "τον ξάφνιασαν και τον δυσαρέστησαν" γιατί οι Αμερικανοί "γνωρίζουν" ότι οι μονάδες της Αλ Κάιντα είναι η βασική στρατιωτική δύναμη στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι ο Κέρι είχε ρωτηθεί από έναν γερουσιαστή αν αληθεύει ότι στη συριακή αντιπολίτευση με τον καιρό "έχει διεισδύσει η Αλ Κάιντα" και εκείνος απάντησε ότι "αυτό δεν είναι αλήθεια, είναι ουσιαστικά λάθος".

Αμεση ήταν και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο απέρριψε ως "παράλογη" τη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ψέματα στο Κογκρέσο για το ρόλο που διαδραματίζει η Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση.

"Όπως γνωρίζετε όλοι, ο υπουργός είναι ένας παρασημοφορημένος βετεράνος πολέμου. Τον έχουν βάλει στο στόχαστρο με κάτι περισσότερο από λέξεις", σχολίασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Τζεν Ψάκι, αναφερόμενη στη θητεία του Κέρι στο Βιετνάμ. "Για αυτό δεν χάνει τον ύπνο του για ένα τέτοιο παράλογο σχόλιο που βασίστηκε σε μια ανακριβή παράθεση" των λεγομένων του, πρόσθεσε.

Η αντίδραση του Πούτιν ήρθε αφού ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία προσπάθησαν να τον πείσουν ότι στη Συρία έγινε χρήση χημικών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέλαβε να παρουσιάσει στοιχεία για τη χρήση του θανατηφόρου αερίου σαρίν λέγοντας πως βρέθηκε σε δείγμα από χώμα από το σημείο της επίθεσης στη Δαμασκό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς ερευνητές στο Πόρτον Ντάουν, ενώ όπως αναφέρει ο Guardian τα δείγματα από ρούχα, αίμα και χώμα είναι διαφορετικά από τα δείγματα που ερευνήθηκαν στις ΗΠΑ.

Πάντως για το κλίμα μίλησε κομψά και ο ιταλός πρωθυπουργός που έκανε λόγο για διαίρεση στη διεθνή κοινότητα για την κρίση στη Συρία.

Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Λέτα «το δείπνο βαδίζει προς το τέλος του, σε αυτό "επιβεβαιώθηκε" η διαίρεση της ομάδας των G20 για τη Συρία».

Ψυχροπολεμικός αέρας περασμένων εποχών φυσά από τη Μόσχα στην Ουάσινγκτον, όπως σημειώνουν και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, με το Reuters να υπενθυμίζει το πρόσφατο σχόλιο του Ομπάμα για τον Πούτιν ότι στη Σύνοδο των G8 τον περασμένο Ιούνιο στη Βόρεια Ιρλανδία ο Ρώσος ηγέτης «έμοιαζε με πιτσιρικά που βαριέται στα πίσω θρανία της τάξης».

Γράφουν ότι το κλίμα οξύνθηκε μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ με ανταλλαγές προσβολών και σχολιάζουν ότι η «απάντηση» του Ομπάμα στα χτυπήματα του Κρεμλίνου δίνεται σήμερα, Παρασκευή με τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με εκπροσώπους οργανώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Ρωσία όπου θα εξετασθεί, κυρίως, το ζήτημα των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλοφίλων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης