Τις επόμενες ώρες κρίνεται το μέλλον της Αιγύπτου

Τις επόμενες ώρες κρίνεται το μέλλον της Αιγύπτου

Έκτακτη συνάντηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης - Θα επέμβει ο στρατός, αν δεν παραιτηθεί ο πρόεδρος, ενώ εκείνος δηλώνει: «Το τίμημα είναι η ζωή μου» - Κλείνουν νωρίτερα όλες οι τράπεζες 

Τις επόμενες ώρες κρίνεται το μέλλον της Αιγύπτου
Συνάντηση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, Ελ Μπαραντέι, έχει αυτή την ώρα ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, λίγες μόνο ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του Στρατού προς τον ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι.

Λίγο νωρίτερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας στην οποία συμμετείχαν οι διοικητές των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, την ώρα που χιλιάδες πολίτες συρρέουν στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Η Αίγυπτος διανύει σήμερα το πιο αποφασιστικό 24ωρο από την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ με τις δύο πιο ισχυρές δυνάμεις της χώρας, την Μουσουλμανική Αδελφότητα -από τους κόλπους της οποίας προέρχεται ο ισλαμιστής πρόεδρος- και τον στρατό, να επιδίδονται σ' έναν αγώνα εξουσίας.

Τη Τετάρτη, γετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προειδοποίησε ότι ο αιγυπτιακός λαός δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στην «ανταρσία του στρατού» και πρόσθεσε ότι «η ελευθερία έχει μεγαλύτερη αξία από τη ζωή».

«Όποιος ποντάρει στο ότι ο λαός θα παραμείνει απαθής μπροστά στην ανταρσία του στρατού, θα χάσει το στοίχημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εσαμ ελ-Ερίαν, δεύτερος στην ιεραρχία του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Την κρισιμότητα της κατάστασης δείχνει η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου, η οποία κάλεσε όλες τις τράπεζες της χώρας να κλείσουν νωρίς όλα τα υποκαταστήματά τους, πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου. Επίσης αποφάσισε την επίσπευση της διεξαγωγής προγραμματισμένης δημοπρασίας ξένου συναλλάγματος, σύμφωνα με τραπεζική πηγή. Οι τράπεζες θα κλείσουν τα υποκαταστήματά τους στις 14.00 αντί των 17.00, ενώ η δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 10.30 αντί, των 11.00, και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 11.30 αντί των 12.00. Το πρωί ο δείκτης των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Καΐρου σημείωνε πτώση κατά 1,7%.

Εντός της ημέρας, ο Μόρσι ή θα παραιτηθεί θα εκδιωχθεί, υποστηρίζει η αιγυπτιακή εφημερίδα "Αλ Αχράμ", η οποία αποκάλυψε σήμερα τα κομβικά σημεία του "οδικού χάρτη" που προωθεί ο στρατός για την μετάβαση της εξουσίας σε περίπτωση που ο Αιγύπτιος Μόρσι δεν βάλει νερό στο... κρασί του. Ωστόσο, πριν από λίγο, πηγές του αιγυπτιακού στρατού έσπευσαν να διαψεύσουν το συγκεκριμένο οδικό χάρτη που έκανε λόγο για αναστολή του Συντάγματος για τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το Reuters, το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε, μέσω ανάρτησης στο Facebook, με τίτλο «Οι τελευταίες ώρες του Μόρσι», ότι είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τους πολίτες εναντίον των «τρομοκρατών και των ανόητων».

Στην δημοσίευση, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του συμβουλίου στο Facebook αναγραφόταν: «Ορκιζόμαστε στο Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητου».

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο Μόρσι εμφανίζεται αμετακίνητος: "Το τίμημα είναι η ζωή μου", διαμηνύει ο Αιγύπτιος πρόεδρος την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στις επάλξεις μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους: να απομακρυνθεί ο ισλαμιστής πρόεδρος από την εξουσία. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι "φωνές" κυρίως εκτός των αιγυπτιακών συνόρων - ΗΠΑ και ΟΗΕ - που καλούν όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση υποστηρίζοντας επίσης ότι ο μόνος δρόμος για να ηρεμήσουν τα πνεύματα είναι η εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Επιπρόσθετα πρόωρες εκλογές ζήτησαν οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές για να αποφευχθούν η αιματοχυσία και ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Συγκεκριμένα η οργάνωση αλ-Γκαμάα αλ-Ισλαμίγια, η οποία ήταν άλλοτε μια ένοπλη οργάνωση και παραμένει σήμερα ένας από τους λίγους συμμάχους που έχουν απομείνει στον Μόρσι, συμβουλεύει τον αρχηγό του κράτους να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές αφού ο στρατός όρισε στους πολιτικούς προθεσμία ως σήμερα, Τετάρτη, για να διευθετήσουν την πολιτική σύγκρουση.

«Αυτή η ειρηνική, συνταγματική μεταβίβαση της εξουσίας θα οδηγήσει στην αποφυγή της αιματοχυσίας», δήλωσε ο Τάρεκ Αλ-Ζούμαρ, ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης, ενώ προσέθεσε ότι θα προστατεύσει το σύνταγμα που ψηφίσθηκε σε νόμο το Δεκέμβριο.

Ο Ζούμαρ ανέφερε πως η δήλωση του στρατού φαίνεται να προμηνύει ένα πραξικόπημα, όμως αυτό «μπορεί να αποφευχθεί αν ο πρόεδρος αποφασίσει να πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης