Αίγυπτος: Κλιμάκωση συγκρούσεων διαδηλωτών-αστυνομίας

Αίγυπτος: Κλιμάκωση συγκρούσεων διαδηλωτών-αστυνομίας

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών....

Αίγυπτος: Κλιμάκωση συγκρούσεων διαδηλωτών-αστυνομίας
Διαδηλωτές έριξαν σήμερα βόμβες μολότοφ εναντίον του προεδρικού μεγάρου στο Κάιρο στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της πολιτικής του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.


Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, πέντε άνθρωποι στο Πορτ Σάιντ υπέκυψαν σήμερα στα τραύματα που υπέστησαν τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε στο Κάιρο. Την ίδια ώρα ένας άνδρας σκοτώθηκε την Παρασκευή από σφαίρες έξω από το προεδρικο μέγαρο του Καΐρου, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που εκτόξευαν βόμβες μολότοφ εναντίον του, όπως ανέφερε ο Άχμεντ αλ Ανσάρι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των αιγυπτιακών υπηρεσιών υγείας.

Ο Μοχάμεντ Χουσέιν Κάρνι, 23 ετών, που είχε δεχτεί έναν πυροβολισμό μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, υπέκυψε στα τραύματά του, ανακοίνωσε ο Ανσάρι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν συνολικά 53 άνθρωποι. 

Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο, ενώ διαδηλωτές έριξαν τουλάχιστον 15 μολότοφ πάνω από τα τείχη στην περίμετρο του κτιρίου.

Νωρίτερα σποραδικές συγκρούσεις είχαν σημειωθεί μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στο Κάιρο, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών σε μια λεωφόρο που οδηγεί την πλατεία Ταχρίρ και να φωνάζουν συνθήματα όπως «Κάτω η Αδελφότητα», αναφερόμενοι στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, στην οποία ανήκει ο Μόρσι.

Εξάλλου η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με ασθενοφόρο, όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και στο Πορτ Σάιντ, έπειτα από έκκληση του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας, κύριου συνασπισμού της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, το οποίο ζητεί να τερματιστεί το «μονοπώλιο» της εξουσίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», «Κάτω η κυριαρχία του Ανώτατου Ηγέτη», αναφερόμενοι στον Μόρσι, και «Φύγε, φύγε».

Στην Αλεξάνδρεια χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία προς το κέντρο της πόλης, ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Ζακάζικ και αλ Μάχαλα, ενώ στο Σουέζ οι διαδηλωτές κουβαλούσαν φέρετρα για να θρηνήσουν όσους σκοτώθηκαν στα πρόσφατα βίαια επεισόδια.

Οι σημερινές διαδηλώσεις συμπίπτουν με την πρώτη επέτειο από τα επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σάιντ, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 74 άνθρωποι.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης