Θρίλερ με τους S-300 προς το Ιράν

Θρίλερ με τους S-300 προς το Ιράν

Οι Αμερικανοί εξετάζουν με ιδιαίτερη ανησυχία την υπόθεση πώλησης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 προς το Ιράν, καθώς η εγκατάστασή τους θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Παρά τις αντικρουόμενες ανακοινώσεις των πρακτορείων ειδήσεων οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο σχετικός εξοπλισμός άρχισε να παραδίδεται στο Ιράν και ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε ότι οι

Θρίλερ με τους S-300 προς το Ιράν

Οι Αμερικανοί εξετάζουν με ιδιαίτερη ανησυχία την υπόθεση πώλησης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 προς το Ιράν, καθώς η εγκατάστασή τους θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Παρά τις αντικρουόμενες ανακοινώσεις των πρακτορείων ειδήσεων οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο σχετικός εξοπλισμός άρχισε να παραδίδεται στο Ιράν και ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζητούν αποσαφήνιση του θέματος από τη Μόσχα.

«Έχουμε κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει σε ανώτατα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης την ισχυρή μας αντίθεση στην πώληση των S-300 και όπως έχει δηλώσει η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται στην περίπτωση αυτή για μπίζνες όπως συνήθως με το Ιράν», είπε ο Γουντ (Associated Press, 22 Δεκεμβρίου).

Στο ίδιο ζήτημα είχε αναφερθεί και ο εκπρόσωπος Τύπου Σον Μακόρμακ στις 19 Δεκεμβρίου δηλώνοντας επί λέξει: “Missile defense is to provide some extra level of security and political options in the event of a crisis of a launch or a threat of a launch from a country, for example, like Iran, which we know is developing long-range missiles”.

Το Greek American News Agency δημοσίευσε το άρθρο «Η Ρωσία ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν» (protothema on line, 22 Δεκεμβρίου) και ακολούθως τη ρωσική σχετική διάψευση από το RIA Novosti, στις 23 Δεκεμβρίου.  

Κλείσιμο

Τι αντικρουόμενες δηλώσεις συσκοτίζει ακόμη περισσότερο ανακοίνωση της Rosoboronexport που αναφέρεται στις πωλήσεις αμυντικών όπλων προς το Ιράν χωρίς όμως να περιγράφει τα αντιαεροπορικά συστήματα επακριβώς.

Ακολούθησαν δύο ανακοινώσεις του ρωσικού Interfax και σύμφωνα με την πρώτη τα δημοσιεύματα για τις πωλήσεις των S-300 είναι λανθασμένα, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη τα μέρη των πυραύλων έχουν ήδη πακεταριστεί και μεταφέρονται στο Ιράν (Los Angeles Times, 23Δεκεμβρίου).

 

 σχετικά θέματα: Η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν
                           Πύραυλοι S-300 στο Ιράν
                           Ισραηλινά μαχητικά στον ελληνικό εναέριο χώρο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης