Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει ο πόνος στο στήθος;

Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει ο πόνος στο στήθος;

Ο καρδιολόγος-αρχίατρος ε.α. Φώτιος Πατσουράκος μας εξηγεί...

Μοσχάρι …κολυμβητής σώθηκε από τουρίστες!
Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει ο πόνος στο στήθος;
Οι άνθρωποι υποφέρουν  από θωρακικούς πόνους για διάφορους  λόγους, με πιο επικίνδυνο εκείνον  που σχετίζεται με καρδιολογικά προβλήματα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του  πόνου που θα πρέπει να μας οδηγήσουν  στα επείγοντα περιστατικά του  νοσοκομείου; Ο Καρδιολόγος-Αρχίατρος ε.α. Φώτιος Πατσουράκος μας εξηγεί ότι ο πόνος που πρέπει να βάλει σε υποψία έναν  άνθρωπο ότι ενδεχομένως να οφείλεται σε καρδιολογικό πρόβλημα (έμφραγμα, ισχαιμικό επεισόδιο) εντοπίζεται οπισθοστερνικά και κυρίως προς τα αριστερά, έχει αντανάκλαση στον αριστερό βραχίονα και στην κάτω γνάθο. Ο χαρακτήρας του είναι συσφικτικός, σχετικά διάχυτος και δεν είναι στιγμιαίος.

Οι πόνοι, δηλαδή, που “χτυπούν” για ελάχιστα δευτερόλεπτα σαν καρφί, δεν έχουν σχέση με καρδιολογικά προβλήματα, αλλά με μυοσκελετικά. Αντίθετα, ο πόνος που υποδηλώνει πρόβλημα καρδιάς διαρκεί πάνω από ένα λεπτό. Εμφανίζεται συνήθως μετά από ψυχολογική ή σωματική φόρτιση, χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστεί αιφνίδια σε κατάσταση ηρεμίας. Όταν πρόκειται για έμφραγμα, πολλές φορές συνοδεύεται από έντονη κατάπτωση και εφίδρωση.

Κλείσιμο
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις  ο ασθενής πρέπει να ξαπλώσει και  να τοποθετήσει τα πόδια υψηλότερα  από το σώμα για να αποφευχθεί η  πτώση της πίεσης. Αν υπάρχει η  δυνατότητα λήψης φαρμάκων και διαθέτει ο ίδιος ή κάποιος από το περιβάλλον του υπογλώσσια δισκία πρέπει να κάνει χρήση. Παράλληλα πρέπει να πάρει κάποιο αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο, όπως είναι η ασπιρίνη σε αρκετά υψηλή δόση (1 gr). Αν υπάρχει κοντά φαρμακείο και μπορεί κάποιος οικείος του να προμηθευτεί ένα πιο σύγχρονο αντιαιμοπεταλιακό όπως είναι η κλοπιδογρέλη και συνιστάται η λήψη 300mg.

Είναι πολύ σημαντικό ο  ασθενής να μεταφερθεί άμεσα στο  πλησιέστερο νοσοκομείο, χωρίς βεβαίως  να οδηγήσει ο ίδιος, αποφεύγοντας κατά το δυνατόν τις σωματικές κινήσεις. Είναι προτιμότερο δηλαδή να μεταφερθεί με ασθενοφόρο, χωρίς να περπατήσει. Τέλος, εάν κατά τη διάρκεια του επεισοδίου παρουσιαστούν αρρυθμίες και  τάσεις λιποθυμίας, ο ασθενής πρέπει να βήξει καθώς ο βήχας βοηθά  στην επαναφορά του καρδιακού  ρυθμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης