PROTOTHEMA

Τουρισμός

Οδοιπορικό του How to Spend it

Ύμνοι των FT στα Μετέωρα: Μαγεία στην κορυφή των βράχων

Ύμνοι των FT στα Μετέωρα: Μαγεία στην κορυφή των βράχων

«Από τις πεδιάδες της Θεσσαλίας ξεπροβάλλουν εκθαμβωτικοί πύργοι από ψαμμίτη, στην κορυφή των οποίων είναι χτισμένα μοναστήρια»

Ένα μοναδικό οδοιπορικό - αφιέρωμα για τους τόπους που μπορεί να ανακαλύψει κανείς περπατώντας, φιλοξενεί το How to Spend it των Financial Times. 


Η συντάκτρια του άρθρου Charlotte Sinclair περιγράφει αυτά τα μέρη, στην πορεία της  με... τα πόδια από τη Χιλή μέχρι τα Ιμαλάια, περνώντας και από τα «δικά μας» Φαράγγι του Βίκου και τα Μετέωρα. 

«Περπατούσαμε μέσα από συστάδες δένδρων, η βροχή μούσκευε τα ρούχα μας, αλλά ήταν κάτι το επικό, άγριο και διασκεδαστικό», αναφέρει χαρακτηριστικά περπατώντας το Φαράγγι του Βίκου..«Ακολουθώντας το μονοπάτι ήταν σαν να μπαίνει κανείς μέσα σε ένα σμαράγδι. Βλέπει κάθε απόχρωση του πράσινου, από αυτό που έχουν τα βρύα όταν καλύπτουν ογκόλιθους μέχρι τις ζωηρές αποχρώσεις των φύλλων από τους πλάτανους, τις συκιές και τις οξυές. 

Κατά τη διάρκεια της πορείας της στο φαράγγι συναντά μαζί με τον ξεναγό της ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα. Το τοπίο έμοιαζε βγαλμένο από παραμύθι: τα πυκνά φύλλα των πλατανιών, βαθιές λιμνούλες ανάμεσα στους βράχους, μία ομίχλη να απλώνεται και το νερό να έχει ένα αλλόκοτο μπλε χρώμα, όπως της ακουαμαρίνα. 

«Το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για τα Μετέωρα», αναφέρει. Από τις πεδιάδες της Θεσσαλίας ξεπροβάλλουν εκθαμβωτικοί πύργοι από ψαμμίτη, στην κορυφή των οποίων είναι χτισμένα μοναστήρια.  Για την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο δεύτερος πιο ιερός μοναστικός τόπος μετά το Άγιον Όρος.Μοναχοί κατοίκησαν τις σπηλιές στους βράχους από τον 9ο αιώνα με τα πρώτα μοναστήρια από τούβλα και  ασβέστη να χτίζονται τον 14ο. Με τη βοήθεια των ντόπιων πολιτών, οι μοναχοί ολοκλήρωσαν τα μοναστήρια εδώ και δεκαετίες με εξοπλισμό αναρρίχησης, σκάλες και βαρούλκα. 

Σώζονται έξι από τα 41 μοναστήρια και τις σπηλιές των ερημιτών που υπήρχαν κάποτε εκεί, αλλά παρά τον όλο αυτό «ρομαντισμό» τους, ο πληθυσμός των μοναχών ολοένα και μειώνεται. Ένας καθοριστικός παράγοντας είναι σίγουρα το γεγονός ότι τα Μετέωρα αποτελούν έναν από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς.

Και πράγματι, αυτά τα μοναστήρια δέχονται περισσότερους 3.000 τουρίστες την ημέρα στις περιόδους αιχμής, το οποίο καθιστά δύσκολη την πλήρη αποχή των μοναχών από τα εγκόσμια που εκείνοι αναζητούν. 

Σήμερα συναντά κανείς και πολλούς αναρριχητές που ξεκινούν για μία ανάβαση από την Καλαμπάκα, την μικρή πανέμορφη πόλη στη σκιά των βράχων. Ωστόσο, παρά τους χιλιάδες επισκέπτες που κατακλύζουν τα Μετέωρα, διατηρούν αυτήν την υπέρτατη μαγεία τους. 
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

mm09/08/201720:32

Ας φτιάξουν και την Καλαμπάκα που είναι χάλια, και το μέρος μπορεί να πάει ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ πιο ψηλά. Είναι μοναδικό και καταπληκτικό. H Καλαμπάκα χρειάζεται ριζική ανάπλαση και το μέρος θα γίνει διεθνής προορισμός πού περισσότερο από τώρα.

Απάντηση
ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ08/08/201709:00

ΜΑΓΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΙΚΑ. ΠΗΓΑ ΠΡΙΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΩΣΤΟΣΟ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, (ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ, ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ). ΟΣΟ ΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΑΠΟ ''ΚΑΤΩ'' ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ....

Απάντηση
Dr.08/08/201710:03

Να μην πιστεύεις όλα όσα ακούς. Προφανώς ήταν πολύ ανόητος αυτός που σου τα είπε αυτά.

Απάντηση
Dina08/08/201701:31

Μετέωρα μαγικά ,Μετέωρα ονειρεμένα Μετέωρα αγαπημένα ,σας ευχαριστω !!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία