Το μέλλον των μεταφορών ανήκει στα ηλεκτρικά "φορτηγά-τρόλεϊ"

Το μέλλον των μεταφορών ανήκει στα ηλεκτρικά "φορτηγά-τρόλεϊ"

Με στόχο την μείωση του κόστους των μεταφορών αλλά και τον περιορισμών των ρύπων, η Siemens ανέπτυξε στην Σουηδία τον πρώτο... "ηλεκτρικό αυτοκινητόδρομο".

Το μέλλον των μεταφορών ανήκει στα ηλεκτρικά "φορτηγά-τρόλεϊ"
Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Όμως όπως όλα δείχνουν έφθασε ο καιρός και η ωρίμανση των τεχνολογιών ώστε να εφαρμοστεί. Ο λόγος για τον "ηλεκτρικό αυτοκινητόδρομο". Τον δρόμο δηλαδή που τα οχήματα θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια, κάνοντας χρήση εναέριων γραμμών κατά τα πρότυπα των τρόλεϊ όπως τα γνωρίζουμε στις αστικές μεταφορές.

Η επίδειξη αυτής της νέας τεχνολογίας έγινε πρόσφατα στην Σουηδία, όπου σε συνεργασία του Υπουργείου Μεταφορών της χώρας με την Siemens εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες ο επονομαζόμενος και "eHighway". To πιλοτικό αυτό πρόγραμμα αφορά την ηλεκτροδότηση δύο χιλιομέτρων του αυτοκινητοδρόμου Ε16 βόρεια της Στοκχόλμης, όπου θα γίνουν για τα επόμενα δύο χρόνια οι τελικές δοκιμές για την εμπορική χρήση αυτής της τεχνολογίας. 

Σ' αυτό το τμήμα, ειδικά διαμορφωμένα φορτηγά μπορούν να κινούνται μόνο με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από εναέριους αγωγούς. Η τάση λειτουργίας είναι στα 660V ενώ τα φορτηγά θα μπορούν να κινούνται με τις ηδη υπάρχουσες επιτρεπτές ταχύτητες των 90 χλμ/ώρα. Η εγκατάσταση προσθέτει στο φορτηγό περί τα 900 κιλά βαρους. Τα οχήματα αυτά είναι προφανές ότι διατηρούν τους κινητήρες τους (πετρελαίου, φυσικού αερίου, υβριδικούς κ.λπ.) ώστε να έχουν ελευθερία κίνησης και πέραν του ηλεκτρικού δικτύου. Όσο για τα οφέλη, αυτά υπολογίζονται να φθάνουν έως και το 60% σε μείωση καυσίμων με ακόμα μεγαλύτερα κέρδη σε μείωση επιβλαβών ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Η ηλεκτροκίνηση των φορτηγών δοκιμάζεται και στις ΗΠΑ (συγκεκριμένα στην πολιτεία της Καλιφόρνια). Ενώ οι Σουηδοί υποστηρίζουν ότι σε συνεργασία με τους μεγάλους κατασκευαστές φορτηγών της Ευρώπης θα είναι σε θέση να εξαλείψουν την ανάγκη χρήσης ορυκτών καυσίμων (δηλαδή πετρέλαιο) από τα φορτηγά που κινούνται στην χώρα τους, το αργότερο έως το 2030.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης