Αντιτρομοκρατική, ξένοι διαιτητές και... Grexit τα «φάρμακα» της κυβέρνησης για το ποδόσφαιρο

Αντιτρομοκρατική, ξένοι διαιτητές και... Grexit τα «φάρμακα» της κυβέρνησης για το ποδόσφαιρο

Τι αποφασίστηκε στη συνάντηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα - Συνάντηση με τους 4 «μεγάλους» ζητά ο Κουτσοκούμνης - Αναμένεται ειδική σύσκεψη UEFA, FIFA για το ελληνικό ζήτημα

Αντιτρομοκρατική, ξένοι διαιτητές και... Grexit τα «φάρμακα» της κυβέρνησης για το ποδόσφαιρο
Συναντήσεις, συσκέψεις, προσκλήσεις για νέες συναντήσεις και κάπου στο… κάδρο κι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Αν θέλει κάποιος να περιγράψει με λίγα λόγια το χθεσινό σκηνικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ένα 24ωρο μετά την απόφαση για αναστολή όλων των εθνικών πρωταθλημάτων, κάπως έτσι έχει η κατάσταση. 

Κι αν τυχόν μπερδευτήκατε διαβάζοντας για ανάμειξη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, όχι δεν κάνετε κάποιο λάθος το κείμενο που διαβάζετε αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο κι όχι κάποια οργάνωση που απειλεί τη δημόσια τάξη.

Πάμε όμως να ξετυλίξουμε το κουβάρι των χθεσινών εξελίξεων που ξεκίνησαν νωρίς το πρωί με την συνάντηση του νέου Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη με τον επιτετραμμένο των FIFA, UEFA Κωστάκη Κουτσοκούμνη και ολοκληρώθηκε με την ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κλείσιμο
Το αναγκαίο κακό και η ανοικτή πρόσκληση στους 4 μεγάλους

Αντιλαμβανόμενος τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση που πήρε η προσωρινή διοίκηση της ΕΠΟ για αναστολή των πρωταθλημάτων μετά τον εμπρησμό της οικείας του Γιώργου Μπίκα, ο κ. Κουτσοκούμνης στο περιθώριο της συνάντησης του με τον Βασιλειάδη φρόντισε να στείλει τα δικά του μηνύματα.

Ο Κύπριος παράγοντας καταδίκασε την επίθεση στον Μπίκα, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το αν θα είναι Έλληνας ή ξένος ο νέος αρχιδιαιτητής κι αποκάλυψε ότι θα καλέσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των 4 μεγάλων ΠΑΟ (Ολυμπιακός, Παναθηναικός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) να συζητήσουν από κοινού την κατάσταση.

«Δεν είναι αυτοσκοπός να διαλύσουμε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι μεγάλοι θα αντέξουν στη διακοπή, οι μικρομεσαίες ομάδες είναι το πρόβλημα. Λυπούμαστε που έπρεπε να πάρουμε αυτή την απόφαση, αλλά μέσα στα επόμενα 24ωρα δεν μπορούμε να έχουμε μια σύνθεση της ΚΕΔ που να εγγυάται ορθολογιστική λειτουργία. Υπάρχουν λύσεις που έχουν προταθεί, αλλά δεν τις βλέπω εφαρμόσιμες», είπε ο Κύπριος ενώ όταν ρωτήθηκε για το πότε θα ξεκινήσει πάλι το πρωτάθλημα τόνισε: «Το πρωτάθλημα θέλουμε να το ξεκινήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται. Το ποδόσφαιρο είναι για τον κοσμάκη. Μετά όμως από ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά και όχι να προσπαθούμε -όσοι είμαστε μέρος αυτού του οικοδομήματος- να το διαλύσουμε. Ανέμενα ότι η Σούπερ Λίγκα θα έπαιρνε μια κοινή στάση, ότι θα σταματήσουν οι αντιδικίες και ότι θα υπήρχε μια ηρεμία μέχρι να δούμε πώς θα πάμε μπροστά. Αντ’ αυτού, είδα και πάλι αντιπαλότητες για ένα τόσο σοβαρό γεγονός». 

Τέλος αναφερόμενος στην συνάντηση που θα επιδιώξει με τους ιδιοκτήτες των «μεγάλων» ανέφερε: «Θα πρέπει να έχουμε συνάντηση με τους ιδιοκτήτες, με τους πραγματικού ιδιοκτήτες και όχι μόνο με αυτούς που φαίνονται. Τα λέω έξω από τα δόντια. Θα πρέπει να συναντηθούν μάλλον μαζί μου. Θα ήθελα να γίνει πριν την απόφαση έναρξης των πρωταθλημάτων για να έχουμε μια συμφωνία ότι θα συμβάλλουν θετικά με τη σιωπή τους μετά από κάθε γεγονός που προκαλεί ή κάθε διαιτησία. Ελπίζω ότι θα βρεθεί μια κατάλληλη ημερομηνία όπου θα μπορούν όλοι να συναντηθούμε».

Η επιθυμία Βασιλειάδη για ξένο αρχιδιαιτητή και διαιτητές

Λίγο αργότερα ήρθε η ενημέρωση από την πλευρά του Υφυπουργείου για την συνάντηση με τον επιτετραμμένο των διεθνών Ομοσπονδιών με τον κ. Βασιλειάδη να επιβεβαιώνει μέσω της σχετικής ανακοίνωσης την πρόταση του για ξένο αρχιδιαιτητή και διαιτητές, ενώ έβαλε στο «κόλπο» και τα ΜΜΕ…

«Από την πολιτική ηγεσία προτάθηκε ο ορισμός ξένων διαιτητών στους αγώνες της Σούπερ Λίγκας για διάστημα που θα οριστεί από κοινού εν ευθέτω χρόνω, ίδρυση σχολής διαιτησίας, ώστε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα η ελληνική διαιτησία να λειτουργήσει σε επαγγελματικό καθεστώς και τονίστηκε η ανάγκη αντιμετώπισης των πολεμικών καλεσμάτων από τον Τύπο με στόχο την προαγωγή φαινομένων βίας», αναφέρει η ανακοίνωση η οποία καταλήγει: 

«Σε ό,τι αφορά τα θέματα Τύπου, ο κ. Βασιλειάδης ζήτησε συνάντηση με τα προεδρείο των οικείων δημοσιογραφικών Ενώσεων ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ, ώστε να ακούσει την άποψή τους και να συνυπολογίσει τις εκτιμήσεις τους, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα».

Ειδική σύσκεψη FIFA, UEFA για το ελληνικό ζήτημα

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινή γνώμη έχει συνηθίσει να ακούει ανά τακτά χρονικά διαστήματα φράσεις του στιλ «κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα», «καθοριστική συνεδρίαση του Euroworking group» οι οποίες συνήθως μετά ακολουθούνται από νέα επώδυνα μέτρα.

Χθες οι ποδοσφαιρόφιλοι έμαθαν ότι FIFA και UEFA ετοιμάζουν κάτι ανάλογο «για το ελληνικό ζήτημα καθώς επίκειται ειδική σύσκεψη των διεθνών Ομοσπονδιών για το θέμα της διαιτησίας στην Ελλάδα», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο έλευσης ξένων διαιτητών.

Ο κ. Κουτσοκούμνης (είναι ο άνθρωπος πίσω από τις εξελίξεις) στην συνεδρίαση της προσωρινής διοίκησης μετέφερε τον προβληματισμό FIFA, UEFA μετά την ενημέρωση του εμπρησμού της οικείας του Γιώργου Μπίκα κι αποκάλυψε την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης σύσκεψης, ενώ η ανθρώπινη είδηση που προέκυψε αφορούσε την «παροχή πλήρους υλικής στήριξης στον κ. Γιώργο Μπίκα, τόσο από την ΕΠΟ, όσο και από την SuperLeague, ορίζοντας εμπειρογνώμονα για τις δέουσες  περεταίρω ενέργειες».

Ωστόσο η προσωρινή διοίκηση επιβεβαίωσε την απόφαση της να μην επαναρχίσουν οι εθνικές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, εφόσον δεν ανακοινωθεί πρώτα το επίσημα πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πυρκαγιά στην κατοικία του κ. Μπίκα, ενώ αποφάσισε ομόφωνα να προσκαλέσει άμεσα σε άτυπη σύσκεψη τους ιδιοκτήτες-μεγαλομετόχους-προέδρους των 4 μεγάλων ΠΑΕ, και του προέδρου της SuperLeague.

Άμεσα μέτρα αλλιώς ποδοσφαιρικό Grexit

Το τελευταίο επεισόδιο (όσον αφορά πάντα τη χθεσινή ημέρα) εκτυλίχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου εκεί όπου ο Πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει διευρυμένη σύσκεψη στην οποία μετείχαν: 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Η σύσκεψη διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες με τον κ. Βασιλειάδη να ενημερωνει για τις αποφάσεις που πάρθηκαν τονίζοντας με έμφαση πως αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα τα οποία θα αλλάξουν την κατάσταση, τότε θα οδηγηθούμε σε ποδοσφαιρικό Grexit.

Κι αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που στην αθλητική καθημερινότητα θα εμπλακεί και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, στην οποία περνά πλέον η ευθύνη διαλεύκανσης του εμπρησμού (αλλά και της φραστικής επίθεσης που δέχθηκε πριν λίγες μέρες το μέλος της ΚΕΔ Γιάννης Τσαχειλίδης).



Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Βασιλειάδη:

«Για τα όσα συμβαίνουν στον χώρο του αθλητισμού, έγινε σήμερα μια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, για να συζητήσουμε τα φαινόμενα αυτά, στο πλαίσιο ότι το παρακράτος είναι πιο ισχυρό από την οργανωμένη πολιτεία.

Καμία παράγκα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Πρώτον, με εντολή του πρωθυπουργού, η αντιτρομοκρατική οργάνωση αναλαμβάνει τη διαλεύκανση των υποθέσεων.

Δεύτερον, από τη στιγμή που η ΕΠΟ θα αποφασίσει να ξεκινήσουν ξανά τα πρωταθλήματα, θα ελέγχονται πριν από την έναρξη κάθε αγώνα τα συστήματα ασφαλείας και αν δεν πληρούνται, τότε κανένα ματς δεν θα εκκινεί.

Τρίτον, αποφασίσαμε την ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου για την πρόκληση και προτροπής βίας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Θα γίνει και αύριο συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς».

Τέταρτον, η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει στην ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία την αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών, ώστε να ενταχθεί η μάχη για να επανέλθει η κανονικότητα στο ποδόσφαιρο. Το επόμενο διάστημα θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και θα συναντήσουμε το σύνολο των ομάδων για την επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Κι αυτή την επόμενη μέρα περιμένουμε όλοι με αγωνία να δούμε πως θα διαμορφωθεί, καθώς με τις αναβολές και τις αναστολές των δραστηριοτήτων, το μόνο που καταφέρνουν οι υπεύθυνοι είναι να κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί και τίποτα παραπάνω…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης