Φρένο από το Βρετανικό Κοινοβούλιο στην είσοδο ξένων επενδυτών στο ποδόσφαιρο

Φρένο από το Βρετανικό Κοινοβούλιο στην είσοδο ξένων επενδυτών στο ποδόσφαιρο

Με βάση ειδικό νομοσχέδιο οι επαγγελματικοί και ημιεπαγγελματικοί σύλλογοι στην Αγγλία και στην Ουαλία θα πρέπει να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών τους

Φρένο από το Βρετανικό Κοινοβούλιο στην είσοδο ξένων επενδυτών στο ποδόσφαιρο
Την ώρα που ο αμφιλεγόμενος Μάσιμο Τσελίνο φαίνεται να παίρνει οριστικά το 75% του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στη Λιντς, ένα νέο νομοσχέδιο φιλοδοξεί να βάλει φραγή στις ορέξεις των αλλοδαπών επενδυτών που έχουν εισχωρήσει τα τελευταία χρόνια στο αγγλικό ποδόσφαιρο, και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που θα έρθει προς συζήτηση μέσα στον Ιούνιο, εφόσον περάσει από το Βρετανικό κοινοβούλιο, στοχεύει στη διαφάνεια όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών συλλόγων, αφενός, ενώ αφετέρου επιθυμεί την κατάργηση του λεγόμενου «football creditors», του νόμου δηλαδή που υποχρεώνει τις ποδοσφαιρικές εταιρίες που κηρύσσουν πτώχευση να εξοφλούν τους ποδοσφαιριστές και τις άλλες ομάδες.

Όσον αφορά στην κατάργηση του «football first creditors», είναι ένας κανονισμός που θεσπίστηκε για να διατηρήσει από τη μία τον ανταγωνισμό (στο πλαίσιο του οτι δεν ανοίγει παραπάνω η «ψαλίδα» και από την άλλη δίνει ένα «σωσίβιο» στους συλλόγους που κηρύσσουν πτώχευση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι επαγγελματικοί και ημιεπαγγελματικοί σύλλογοι στην Αγγλία και στην Ουαλία θα πρέπει να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των ιδιοκτητών τους. Επίσης θα δίνει τη δυνατότητα στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να μπλοκάρει την ιδιοκτησία ενός συλλόγου από τον οποιονδήποτε θεωρούν «ακατάλληλο», ενώ τέλος οι σύλλογοι που κηρύσσουν πτώχευση θα υποχρεώνονται πλέον να εξοφλούν όλους τους πιστωτές τους, όχι μόνο τους ποδοσφαιριστές.

Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο στις 3 Απριλίου και είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί εκ νέου στις 6 Ιουνίου. Εμπνευστής του είναι το μέλος του Κοινοβουλίου από το Φόλκστοουν και γνωστός οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντέιμιαν Κόλινς, που ανήκει στους Συντηρητικούς.
Κλείσιμο

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η Premier League και η Football League απαγορεύουν ήδη σε ανθρώπους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο να κατέχουν πάνω από το 30% των μετοχών σε κάθε σύλλογο και πολλοί ανησυχούν για το αν χρειάζεται περαιτέρω «κρατική παρέμβαση» στο ποδόσφαιρο

Οι αντιρρήσεις προς το νομοσχέδιο είναι εύλογες από την πρώτη μέρα που δημοσιοποιήθηκε, από πολλές πλευρές, για πολλούς και ευνόητους λόγους...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης