Αβγά benedict

Αβγά benedict

Αυτά τα αβγά θα τα φτιάξετε και θα τα σερβίρετε στους αγαπημένους σας μαζί με τον πρωινό καφέ, μια συννεφιασμένη Κυριακή πρωί που θα θέλετε να τους κάνετε να νιώσουν βασιλιάδες ή σαν βασιλιάδες.

Αιχμές κατά της Αιγύπτου από την Διεθνή Αμνηστία
 Αβγά benedict
από το Γιάννη Λουκάκο

 

Υλικά για 4 άτομα:


  • 4 φέτες ψωμί του τοστ φρυγανισμένες
  • 4 φέτες καπνιστό ζαμπόν ελαφρώς ψημένο
  • 8 αβγά ποσέ
  • 8 κουτ. σούπας σάλτσα ολλανδέζα

 
Κλείσιμο

για τα αβγά ποσέ:

  • 8 αβγά
  • 2 λίτρα νερό
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • λίγο αλάτι

 

για τη σάλτσα holandaise:


  • 1 κρόκος αβγού
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. σούπας νερό
  • 200γρ. βούτυρο λαμπικαρισμένο
  • αλάτι
  • χυμός λεμονιού

 

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης

Food Styling: Elena Jeffrey


 

    Για να φτιάξετε τη σάλτσα: Πρώτα λαμπικάρετε το βούτυρο. Βάζετε δηλαδή 300γρ. περίπου βούτυρο σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να βράσει, να καθίσουν στον πάτο τα στερεά προϊόντα του γάλακτος και να βγει στην επιφάνεια το καθαρό λίπος. Το σουρώνετε και το κρατάτε στην άκρη να το χρησιμοποιήσετε χλιαρό προς ζεστό.
    Χτυπάτε με σύρμα τον κρόκο του αβγού μαζί με το ξίδι, το νερό και το αλάτι μέσα σε μεταλλικό μπολ πάνω σε ζεστό μπεν μαρί, μέχρι το μίγμα να πήξει αρκετά και να ζεσταθεί. Αποσύρετε το σκεύος από το μπεν μαρί και χτυπάτε προσθέτοντας το βούτυρο σιγά-σιγά (σχεδόν σε σταγόνες στην αρχή και περισσότερο μετά) μέχρι να τελειώσει και να πήξει η σάλτσα σας. Αν χρειαστεί αραιώνετε με χλιαρό νερό και νοστιμίζετε με επιπλέον αλάτι και χυμό λεμόνι.
    Για να φτιάξετε τα αβγά ποσέ: Ζεσταίνετε το νερό, το ξίδι και το αλάτι σε μια κατσαρόλα, ώσπου να έρθει σε σημείο βρασμού και ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά ώστε να μην κοχλάζει το νερό. Σπάζετε τα αβγά ένα-ένα μέσα σε ένα μπολ και τα ρίχνετε στο νερό δύο με τρία κάθε φορά.
    Μετά από 2-3 λεπτά -όταν σφίξει το ασπράδι και μαγειρευτεί ο κρόκος- αποσύρετε με τρυπητή κουτάλα τα αβγά από την κατσαρόλα και τα διατηρείτε ζεστά.
    Για να σερβίρετε τα αβγά μπενεντίκτ: Παίρνετε 4 πιάτα και μοιράζετε μέσα από μια φρυγανισμένη φέτα ψωμιού. Τοποθετείτε πάνω στα τοστ από μια φέτα ζαμπόν ελαφρά ψημένο, έπειτα 2 αβγά ποσέ και 2 κουταλιές σάλτσα ολαντέζ. Σερβίρετε αμέσως!


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης