Τζιώτης: Ανένδοτος αγώνας για την αλλαγή

Τζιώτης: Ανένδοτος αγώνας για την αλλαγή

«18 Οκτωβρίου. Σαν σήμερα άλλαξε η Ελλάδα. Γιορτάζει η Δημοκρατία» επισημαίνει σε δήλωσή του για την επέτειο των 36 ετών από την εκλογική νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου ο υποψήφιος πρόεδρος της κεντροαριστεράς

Τζιώτης: Ανένδοτος αγώνας για την αλλαγή
«Η τρίτη θέση δεν είναι Αλλαγή. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρισκόταν σήμερα σε αυτή την παρακμή; Να παλεύει για την τρίτη θέση. Πως να αλλάξουμε την Ελλάδα από την τρίτη θέση; Ποιος θα μας πιστέψει» είναι το ερώτημα που θέτει και δίνει την απάντηση προτείνοντας σύγκρουση με το παλιό.

Η δήλωση του κ. Τζιώτη: 


Κλείσιμο
Τώρα γεννιέται το νέο προοδευτικό κίνημα. Τώρα δημιουργείται. Πολύ φοβάμαι ότι ξεκινάμε πάλι λάθος. Η Κεντροαριστερά έχει εγκλωβιστεί. Η στρατηγική της τρίτης θέσης είναι αδιέξοδη. Με αυτή τη λανθασμένη στρατηγική δεν αλλάζουμε. Κερδίζει  μόνο η διαπλοκή. Τα συμφέροντα θέλουν αδύναμη την Κεντροαριστερά. Αυτή η στρατηγική βολεύει μόνο τον Σύριζα και τη ΝΔ. Επιτέλους, τέλος! Ποτέ ξανά στη Β΄ Εθνική.

Ας αλλάξουμε. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε. Ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά. Από το 2007 το φωνάζω. Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια. Οι παλιοί έχουν βολευτεί στις καρέκλες τους. Δέκα χρόνια, από τότε, είναι πολλά. Πάρα πολλά. Επιτέλους, ας αλλάξουμε κι εμείς. Ποιος λογικός άνθρωπος δεν καταλαβαίνει ότι η Kεντροαριστερά χρειάζεται ανανέωση; 

Όλη η Ευρώπη αλλάζει. Η παλιά πολιτική έχει πεθάνει. Κατάντησε βαρετή. Πολύ βαρετή. Γιατί εμείς μένουμε πίσω; Ποιος μας κρατάει πίσω; Ποιος βάζει τον εαυτό του πάνω από την παράταξη; Ποιος βάζει την καρέκλα του πάνω από το αυτονόητο; Κάποιοι νοιάζονται μόνο για να διασφαλίσουν ότι θα είναι βουλευτές. Αυτό το παραμύθι πρέπει να τελειώσει. Ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα. Να τελειώνουμε με το παλιό. Να θέσουμε και πάλι ως στόχο να κερδίσουμε.

2.     Η Ελλάδα χρειάζεται μια Μεγάλη Αλλαγή. Να δημιουργήσουμε από την αρχή την Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία. 
 
Μια πραγματική Αλλαγή. Ένα κοινωνικό ρεύμα που θα τα αλλάξει όλα. Η αξία της Αλλαγής είναι αυτή που μας ενώνει. Όταν όμως έρχεται η ώρα να πάρει η Αλλαγή μορφή,τότε αρχίζουν οι διαφορές μας. 

Αυτό το κράτος χρεοκόπησε. Οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά. Κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν. Πληρώνουμε χρυσάφι τα ρουσφέτια των πολιτικών. Αυτό το σπάταλο κράτος παράγει μόνο χρέος. Το πολιτικό σύστημα έχει την ευθύνη. Επτά χρόνια τώρα, αυτό το πολιτικό σύστημα κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι και προσπαθεί να τα κουκουλώσει με μπαλώματα. Αυτή η νοοτροπία μας κοστίζει πολύ ακριβά. Πρέπει να χτίσουμε ένα άλλο κράτος. Πολύ μικρότερο και πολύ φθηνότερο.  Οι περισσότεροι δεν θέλουν να το δεχτούν. Θέλουν να συνεχίσουν τα ίδια και τα ίδια. Οι μικρο-μεταρρυθμίσεις δεν είναι Αλλαγή. Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Όλες οι άλλες χώρες έχουν βγει από τα μνημόνια κι εμείς είμαστε η μόνη που μένει πίσω. Αυτό το κράτος είναι πολύ μεγάλο. Αυτό το κράτος είναι πολύ σπάταλο. Αυτό το κράτος είναι πολύ ακριβό. Αξίζει να πληρώνουμε ένα τέτοιο κράτος; Σε αυτό το ερώτημα, την απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο λαός. Μόνο έτσι θα τελειώσουμε με το παλιό. 

Η Αλλαγή που έχουμε ανάγκη δεν είναι μικρή. Ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος. Με μια Επανάσταση. Σε όλους τους τομείς. Με νέο Σύνταγμα και νέο Πολίτευμα. Μια νέα Μεταπολίτευση για μια Νέα Ελλάδα. Η Δημοκρατία είναι η μόνη λύση. Η αληθινή, Άμεση Δημοκρατία. Να αποφασίσει για όλα ο λαός. Αυτό είναι το νόημα της Αλλαγής στην εποχή μας. 

3.    Αλλαγή είναι η Αλήθεια. Η υποκρισία δεν είναι πολιτική. Η αλήθεια είναι ευθύνη μας, υποχρέωσή μας. 

Όποιος θέλει συνεργασίες με τη δεξιά φυλακίζει την παράταξή μας, με μαθηματική ακρίβεια, στην τρίτη θέση. Αυτή είναι παγίδα. Δεν είναι η προοπτική.

Η ταυτότητά μας είναι η Κεντροαριστερά. Το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε όταν πήγε δεξιά. Όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη συρρικνώθηκαν όταν πήγαν δεξιά. Ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν θα έπεφτε σε αυτά τα ποσοστά αν δεν είχε χάσει  την ταυτότητά του. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ξαναβρούμε τον αληθινό μας εαυτό. Να γίνουμε εμείς το κίνημα της προόδου που θα δημιουργήσει την Νέα Ελλάδα.

4.     Κινδυνεύουμε να φτάσουμε στις εκλογές χωρίς να έχει αποφασισθεί θεσμικά ο τρόπος διεξαγωγής τους. 

Δεν έχουμε βρεθεί - ούτε μια φορά - όλοι οι υποψήφιοι μαζί. Ποιος φοβάται τη Δημοκρατία;

Αυτό δεν είναι Αλλαγή. Είναι η επανάληψη της ίδιας νοοτροπίας. Έχω καλέσει όλους του υποψηφίους, να βρεθούμε όλοι μαζί και να πάρουμε μια οριστική απόφαση. Η αναβλητικότητα δεν μας ωφελεί. Εξυπηρετεί μόνο τους μηχανισμούς. Αυτούς που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Για να πάμε μπροστά και να μας εμπιστευτεί ο λαός πρέπει να πάρουμε αποφάσεις πολύ μεγαλύτερες, πολύ πιο προοδευτικές. Αυτές τις αποφάσεις δεν θα τις πάρουν ποτέ οι κομματικοί μηχανισμοί.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε, πρέπει πρώτα να θέσουμε τον στόχο και μετά να βρούμε τα μέσα για την επίτευξή του. Αυτές οι εκλογές δεν είναι διαδικασία. Είναι η ιδρυτική μας πράξη. Το λέω ξεκάθαρα: η συμμετοχή 100.000 πολιτών δεν θα είναι επιτυχία. 
Αξιοποιώντας όλους τους σύγχρονους τρόπους ψηφοφορίας μπορούν να προσέλθουν 300.000 πολίτες. Αυτή θα είναι μια νέα αρχή. Για να τελειώνουμε με τους μηχανισμούς. 300.000 πολίτες που δεν θα εκλέξουν μόνο τον αρχηγό, αλλά θα αποφασίζουν άμεσα για όλα τα θέματα.

Η μόνη λύση είναι να επιστρέψουμε την εξουσία εκεί που ανήκει. Στο λαό. Η Άμεση Δημοκρατία είναι η μόνη λύση. Να αποφασίζουν για όλα, τα μέλη μας.

Πιστεύω στην Άμεση Δημοκρατία. Αυτή τη δυνατότητα που πρέπει να δώσουμε σε όλα τα μέλη μας. Να αποφασίζουν για όλα τα θέματα. Για το όνομα του νέου κινήματος, για το έμβλημά μας, για τις θέσεις και το πρόγραμμα, για τους τρόπους με τους οποίους θα αλλάξουμε εμείς, για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

5.     Μας ενώνει η Ιστορία. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η κυβέρνηση κανενός Παπανδρέου δεν έπεσε υπό ομαλές συνθήκες. Ούτε του Γεωργίου το 1965, ούτε του Ανδρέα - το βρώμικο 1989 - ούτε του Γιώργου Παπανδρέου το 2011. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο. 
Αυτό το παρακράτος, που δεν θέλει την Αλλαγή, οργάνωσε κάθε φορά την ανατροπή τους. Σε συνεργασία με ντόπια και ξένα συμφέροντα. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να καταλάβουν το Κίνημά μας.

6.     Πως θα κερδίσουμε ξανά. Αυτό πρέπει να είναι το διακύβευμα των εκλογών.

Η ανανέωση είναι η προτεραιότητά μας. Ο Σύριζα έχει αλλάξει εδώ και δέκα χρόνια. Ακόμα και η δεξιά έχει ανανεωθεί. Πως μπορούμε να τους κερδίσουμε αν αυτοί εκφράζουν το νέο και εμείς το παλιό; Έχουμε εγκλωβιστεί στην αδιέξοδη στρατηγική για την κατάληψη της τρίτης θέσης. Δεν μας αξίζει.
Ο αρχηγός που θα εκλεγεί, πρέπει να θέλει να τα αλλάξει όλα. Να εκλέξουμε αυτόν που θα φέρει την μεγαλύτερη αλλαγή. Εμείς να γίνουμε το Νέο!

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε ξανά. Αυτό πρέπει να κάνει ο νέος αρχηγός. Να μπορεί να κερδίσει. Και τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα. Αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας. Οι αντίπαλοι δεν βρίσκονται μεταξύ μας. Το μόνο που μας αξίζει είναι η νίκη.

«Εχομεν την απόφασιν να παλαίσωμεν μέχρις εσχάτων υπέρ της Δημοκρατίας. Με την ιδικήν σας συμπαράστασιν, με την συμπαράστασιν όλων των ελευθέρων και υπερηφάνων Ελλήνων. Και κατ’ εξοχήν με την συμπαράστασιν της εμπνευσμένης Ελληνικής Νεότητος, η Δημοκρατία θ’ αποκατασταθή εις την αρχαίαν Πατρίδα της», έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Έναν Ανένδοτο Αγώνα έχουμε ανάγκη. Για μια Ελλάδα Νέα. 
Τον Ανένδοτο για την Αλλαγή.


           Πάμε μπροστά!

           Δημήτρης Τζιώτης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης