Σηκώνει τον πήχυ η ΝΔ για την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Σηκώνει τον πήχυ η ΝΔ για την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει στις ΗΠΑ τη σπάνια ευκαιρία που του προσφέρεται  - «Να μην είναι μία επίσκεψη φωτογραφίας, αλλά μία επίσκεψη ουσίας» ζητά ο Γιώργος Κουμουτσάκος

Σηκώνει τον πήχυ η ΝΔ για την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ
«Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, διότι παρά τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο εσωτερικό, λόγω των ανεύθυνων επιλογών της κυβέρνησης, η Ελλάδα παραμένει νησίδα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που δοκιμάζεται από μεγάλη αστάθεια», τονίζει σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,
Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ταξίδι Τσίπρα στην Ουάσιγκτον.

Ναι μεν στηρίζει, αλλά περιμένει χειροπιαστά αποτελέσματα, διότι σύμφωνα με ΝΔ η επίσκεψη του πρωθυπουργού, γίνεται με τις καλύτερες δυνατές γεωπολιτικές συνθήκες για την Ελλάδα. 
Κλείσιμο

Όπως αναφέρει, η συγκυρία αυτή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας αναβαθμίζει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική θέση της πατρίδας μας». 

Για αυτόν τον λόγο, συμπληρώνει, προσφέρεται στον κ. Τσίπρα μια μοναδική ευκαιρία:

- Να διασφαλίσει μια επωφελή συμφωνία μακράς πνοής για τη βάση της Σούδας και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, που θα αναγνωρίζει εμπράκτως τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας. Όχι μια οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά μια συμφωνία εθνικά ωφέλιμη.

- Να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη στρατηγικής σχέσης σε όλους τους τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος. Με έμφαση στην προσέλκυση συγκεκριμένων επενδύσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

- Να επιτύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της αμερικανικής ηγεσίας για τα εθνικά μας ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Σκόπια, το μεταναστευτικό.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογραμμίζει ότι «ρόλο καταλύτη στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είχε, έχει και θα έχει η ελληνική ομογένεια» και συμπληρώνει ότι «στους Έλληνες της Αμερικής οφείλουμε επιτέλους να αναγνωρίσουμε ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις, στο παρόν και στο μέλλον της μητέρας πατρίδας, ενισχύοντας ουσιαστικά τις σχέσεις τους μαζί της». «Σε αυτές μας τις υποχρεώσεις», συνεχίζει, «εντάσσω βέβαια και τη δυνατότητα ψηφίζουν επιτέλους οι Έλληνες πολίτες στον μόνιμο τόπο διαμονής τους».

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την ελπίδα «ο κ. Τσίπρας να μπορέσει να αξιοποιήσει για τη χώρα μας τη σπάνια ευκαιρία που και για λόγους συγκυρίας, του προσφέρεται».

«Δηλαδή», προσθέτει, «να μη μείνει ως μόνη παρακαταθήκη του ταξιδιού του μια φωτογραφία με τον Αμερικανό πρόεδρο, χάριν επικοινωνιακών εντυπώσεων».



Την θέση της ΝΔ για τις συνομιλίες Τσίπρα στην Ουάσιγκτον εξειδίκευσε ακόμη περισσότερο ο τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος

«Υπάρχει μία χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα, η οποία ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μια δημοκρατική χώρα, είναι ένα σημείο σταθερότητας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχει στο εσωτερικό», ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm». 

«Το ταξίδι αυτό εμείς ευχόμαστε και περιμένουμε να φέρει συγκεκριμένα, απτά, εφαρμόσιμα, μετρήσιμα θετικά και ωφέλιμα για την πατρίδα αποτελέσματα, να μην είναι μία επίσκεψη εντυπωσιασμού και επικοινωνίας, να μην είναι μία επίσκεψη φωτογραφίας, αλλά μία επίσκεψη ουσίας» είπε ο τομεάρχης της ΝΔ, εκτιμώντας ότι «η επίσκεψη πράγματι γίνεται σε μία συγκυρία πολύ ευνοϊκή για την Ελλάδα, γιατί το περιφερειακό περιβάλλον της χώρας είναι γεμάτο αβεβαιότητα, αστάθεια και μη προβλεψιμότητα και ειδικά η θέση της Τουρκίας αυτή τη στιγμή είναι προβληματική για τον δυτικό κόσμο».

«Τώρα μπορεί να διαμορφωθεί μία μακρόπνοη -επωφελής για την Ελλάδα- σχέση με τις ΗΠΑ, λόγω της αυξημένης διαπραγματευτικής μας δύναμης. Εμείς θα περιμέναμε και θα ζητούσαμε έναν οδικό χάρτη στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής, που θα αφορούσε όλα τα ζητήματα. Από την οικονομία και τις επενδύσεις, μέχρι τα ενεργειακά, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Είναι η στιγμή να διεκδικηθεί μία θετική για την Ελλάδα μακράς πνοής συμφωνία για τη Σούδα, όχι του ενός έτους -σε έναν χρόνο δεν ξέρουμε πού θα βρίσκεται η δική μας διαπραγματευτική ισχύς- αλλά σήμερα που είναι αυξημένη να διασφαλίσουμε μία μακρά συμφωνία θετική για την Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως η ΝΔ περιμένει από τον πρωθυπουργό «να διασφαλίσει θετικές θέσεις των ΗΠΑ [...] και συγκεκριμένα χειροπιαστά καθαρά μηνύματα και αποτελέσματα στα παραδοσιακά ζητήματα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που αφορούν την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Σκόπια».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης