PROTOTHEMA

Πολιτική

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο νομό Σερρών

Μεζέδες από βουβαλίσιο κρέας απόλαυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη λίμνη Κερκίνη

Μεζέδες από βουβαλίσιο κρέας απόλαυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη λίμνη Κερκίνη

Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με εκτροφείς βουβαλιών και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του κλάδου τους

Σε έναν ιστορικό Σιδηροδρομικό Σταθμό στις Σέρρες, που το 1913 Κωνσταντίνος και Βενιζέλος «χάραξαν» τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και σήμερα λειτουργεί ως παραδοσιακό Καφέ -Μεζεδο – Παντοπωλείο, γεύτηκε μοναδικά τοπικά εδέσματα από βουβαλίσιο κρέας, ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης.


Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο νομό Σερρών, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους εκτροφέων βουβαλιών της Κερκίνης στο χωριό Βυρώνεια και στη συνέχεια γευμάτισε στον «Μεθοριακό Σταθμό», όπως ονομάζεται η επιχείρηση που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του παλαιού σταθμού τραίνων.Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του μικρού σταθμού, που πριν από 104 χρόνια και στην τελική φάση του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου υπήρξε έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου. Κάτω από τους ίσκιους των αιωνόβιων πλατανιών ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, κατέληξαν στους όρους Ειρήνης απέναντι στην ηττημένη Βουλγαρία, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την επέκταση της Ελλάδας στα σημερινά βόρεια σύνορα.

Οι βουβαλοτρόφοι της Κερκίνης, όπου σήμερα διαβιεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός με βουβάλια στην Ελλάδα, του έθεσαν μια σειρά από θέματα και προβλήματα, ζητώντας την παρέμβασή του για την επίλυσή τους.Στο γεύμα που ακολούθησε στον «Μεθοριακό Σταθμό», ο πρόεδρος της Ν.Δ. δοκίμασε εδέσματα από βουβαλίσιο κρέας καθώς και παραδοσιακές πίτες με γέμιση από βουβαλίσιο καβουρμά.

Ο «Μεθοριακός Σταθμός» της Βυρώνειας, αποτελεί ένα καλό και πετυχημένο παράδειγμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με ιδιωτική πρωτοβουλία. Το 2013 οι ιδιοκτήτες κατάφεραν να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία και να διασώσουν τον –έως τότε εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο- σταθμό, μετατρέποντάς το σε ένα παραδοσιακό Καφέ - Μεζεδο – Παντοπωλείο, λίγα χλμ μακριά από τον σπάνιο βιότοπο της Κερκίνης.Δήλωση Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους εκτροφέων βουβαλιών


Κατά την αναχώρηση του από τη Βυρώνεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθώ έναν πανέμορφο τόπο, την λίμνη Κερκίνη, για να έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τους τοπικούς βουβαλοτρόφους, για τα προβλήματα, αλλά και για τις πολύ μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτός ο ειδικός κλάδος της ελληνικής κτηνοτροφίας.Η βουβαλοτροφία είναι ένα κλάδος με πολύ σημαντικές προοπτικές και ως προς το γάλα και ως προς το κρέας. Για να μπορέσει, όμως, να αναπτυχθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, θα πρέπει να ρυθμιστούν μια σειρά από θέματα, με πρώτο και σημαντικότερο την γρήγορη απορρόφηση των σχετικών κοινοτικών πόρων. Για να στηριχθούν οι αυτόχθονες φυλές, αλλά και για να βελτιωθεί το γενετικό προφίλ των ζώων. Έτσι ώστε να έχουν στο μέλλον υψηλότερες αποδόσεις. Και βέβαια να ρυθμιστεί και το ζήτημα των τοπικών βοσκοτόπων, έτσι ώστε τα ζώα να μπορούν να βοσκούν απερίσπαστα στον φυσικό τους χώρο, στον οποίο ζουν, εδώ και πάρα πολλές γενιές.Για εμάς η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ειδικά της κτηνοτροφίας αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Και τα σχέδια τα οποία εκπονούμε σε αυτήν την κατεύθυνση, αποσκοπούν ιδιαίτερα στην στήριξη νέων καινοτόμων προϊόντων με σημαντική προστιθέμενη αξία. Ένα από αυτά είναι και τα προϊόντα της βουβαλοτροφίας, είτε μιλάμε για το γάλα, είτε μιλάμε για το κρέας. Εύχομαι στην επόμενη επίσκεψή μου, να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των βουβαλοτρόφων. Να δούμε περισσότερα νέα παιδιά να επιστρέφουν στις ρίζες τους, να ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Να είναι περισσότερα τα ζώα. Και τα προϊόντα αυτά να έχουν βρει την θέση τους στο ράφι του καταναλωτή, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Ελλάδος, όπως τους αξίζει».


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Εκτροφέας βουβαλιών Νέα Ηράκλεια Σερρών07/10/201713:09

Πριν ενάμισο χρόνο ήρθε στα μέρη μας ο Καραμάν-αλής ο κουρασμένος. Παιδιά έφαγε ένα βουβάλι ολόκληρο και παράγγειλε να του στείλουμε και δύο στην Ραφήνα!!!

Απάντηση
Koύλnnnnnnn... τα ερκovτiσιov να εivαι SIEMENS06/10/201710:41

Στα 4 ούλoι εiτε με Aλέξn εiτε με Koύλn!

Απάντηση
Mg06/10/201708:47

Σαν κι αυτά που συνεχίζουν να ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ;

Απάντηση
Πρώnν τoξότnς vυv X.A.06/10/201701:06

Πάντως είναι "καλό άλλoθι" ότι επειδή οι άλλοι μας φόρτωσαν σε 2.5 χρόνια 90 δις (τα δικά μας 400 δις τα ξεxvάμε) τα 215 μύρια χρέoς μας είναι ψίχoυλα οπότε αθώοι και -ξανά- ψηφiστε μας!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία