Κοτζιάς από Κύπρο: Θέσαμε τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, εκεί που έπρεπε

Κοτζιάς από Κύπρο: Θέσαμε τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, εκεί που έπρεπε

Επίσης, καταλόγισε ευθύνες στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για την αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά

 Κοτζιάς από Κύπρο: Θέσαμε τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, εκεί που έπρεπε
Την εκτίμηση ότι στο Κραν Μοντανά επιτεύχθηκε μια μεγάλη κατάκτηση, καθώς η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά κατάφεραν να θέσουν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, εκεί που έπρεπε, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του, μετά την συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι θα πρέπει να εργαστούμε για μια νέα ευκαιρία, αλλά τόνισε ότι αυτή τη φορά πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και καταλόγισε ευθύνες στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, γιατί πήγε απροετοίμαστος στη Διάσκεψη για την Κύπρο. 

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και η άψογη συνεργασία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ο Νίκος Κοτζιάς, έφερε τις δύο χώρες και τους λαούς της ακόμα πιο κοντά. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την τιμή όπως είπε να τον προσκαλέσει στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και υπενθύμισε πως αυτό έρχεται ως απάντηση στην παρουσία του Ιωάννη Κασουλίδη σε ειδική συνεδρία στην Ελλάδα για το
Κλείσιμο
Κυπριακό.

Όπως είπε, στο Εθνικό Συμβούλιο άκουσε με προσοχή όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους πρώην Προέδρους και διηγήθηκε την εμπειρία που απέκτησε στο Κραν Μοντανά. Εκεί σημείωσε, "είδαμε μια Τουρκία που έπαιζε με τις λέξεις", αλλά όταν ήρθε η ώρα των αποφάσεων, δεν ήταν έτοιμη.

Με τον κ. Κασουλίδη όπως είπε συζήτησαν για το πώς θα εντατικοποιηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, ποια συνέχεια θα δοθεί σε ότι αφορά στις προσπάθειες για λύση και πώς αξιοποιούνται παράγοντες όπως η ΕΕ, η τελωνειακή ένωση και άλλοι. 

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πρώτος ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε "κανονικό κράτος" , φράση την οποία υιοθέτησε στη συνέχεια και ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι θεωρεί μεγάλη του τιμή να υιοθετούνται οι διατυπώσεις του, από σημαντικές προσωπικότητες. «Οι ιδέες δεν είναι για να τις κρατά κανείς για τον εαυτό του» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η απαλλαγή της Κύπρου από τα δεσμά των Συνθηκών των εγγυήσεων και συμμαχίας είναι το κλειδί για ένα κανονικό κράτος.

Σε ερώτηση, αν υπάρχει περιθώριο άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία προς επίτευξη του στόχου, ανέφερε ότι υπάρχουν κίνητρα απαριθμώντας τις σχέσεις της με τον δυτικό κόσμο, τις σχέσεις της με την ΕΕ και την τελωνειακή ένωση κλπ. Υπάρχει συνεπώς τόνισε, ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε για να «πειθαρχήσει» στο διεθνές δίκαιο.
Ερωτηθείς για το σχέδιο Β' και Γ' της Τουρκίας είπε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα για το κατά πόσο η Τουρκία οδήγησε τη διαπραγμάτευση στο ναυάγιο έχοντας κατά νου να «παίξει» με άλλα πράγματα. Δουλειά μας σημείωσε, είναι να την εμποδίζουμε να παίζει με σχέδια Β και Γ. Πολλοί όπως είπε, είχαν την αίσθηση στην Γενεύη 1 ότι αυτά που λέγαμε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, τα λέγαμε για το θεαθήναι. Η Τουρκία ωστόσο, διαπίστωσε στην πορεία ότι όχι μόνο δεν παραδοθήκαμε, αλλά και ότι αυτά τα θέματα μπήκαν ψηλά στην ατζέντα.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού δεν είναι οι 10 μέρες στο Κραν Μοντανά. «Οι καθημερινές δηλώσεις, ο τρόπος που πείθει κανείς την δικιά του κοινωνία, ο τρόπος που περιορίζει κανείς παίχτες, είναι στοιχεία διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό μιλάμε για δημόσια διπλωματία κλπ. Ο πυρήνας είναι η καθ’ αυτό διαπραγμάτευση. Όταν ακούτε λοιπόν τουρκικές δηλώσεις βάλτε κι αυτό υπόψη».

Σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα, είπε ότι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να δοθεί καινούρια ευκαιρία, αλλά αυτή πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και αποτελεσματική. Καταλογίζω στον Άιντε ανέφερε, ότι ήρθε απροετοίμαστος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης