Κυπριακό: Κοντά σε μεγάλη πρόοδο ή κατάρρευση, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ

Κυπριακό: Κοντά σε μεγάλη πρόοδο ή κατάρρευση, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ

«Δεν υπάρχει θέμα επιδιαιτησίας ούτε νέου Σχεδίου Ανάν», τόνισε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και πρόσθεσε: «Οι δύο πλευρές πρέπει να αποφασίσουν είτε να λύσουν το πρόβλημα με ομοσπονδία ή να κατευθυνθούν σε άλλες εναλλακτικές»

Κυπριακό: Κοντά σε μεγάλη πρόοδο ή κατάρρευση, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ
O ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε συνέντευξή του στην ανταποκρίτρια της  τουρκικής εφημερίδας «Χαλκίν Σεσί» στη Νέα Υόρκη, Οζλέμ Σιαχίν Σιακάρ μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε πως μιλώντας ανοικτά «είμαστε στα πρόθυρα μεγάλης προόδου ή κατάρρευσης. Είτε το πρώτο θα γίνει, είτε το δεύτερο». 

Υποστήριξε πως δεν έχουν μείνει πολλά θέματα άλυτα αλλά αυτά που έμειναν είναι σημαντικά. Κατέστησε σαφές πως όσοι πιστεύουν ότι οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού
θα συνεχιστούν έτσι χωρίς τέλος, δεν είναι ειλικρινείς.  Ο κ. Έιντε υποστήριξε πως η παρούσα στιγμή είναι κατάλληλα για λύση του Κυπριακού  και αν δεν τύχει εκμετάλλευσης θα υπάρξουν κακές συνέπειες στο μέλλον.

Όπως είπε, «στον ορίζοντα υπάρχει μια διαφαινόμενη κρίση που αφορά τις έρευνες για φυσικό αέριο τον Ιούλιο. Δεν πιστεύω ότι θα περάσει από μόνη της. Αντιθέτως, βλέπω ότι πλησιάζει».
Κλείσιμο

Ομοσπονδία ή «εναλλακτικές»

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ, του έχει μεταφέρει κάποιες ιδέες τις οποίες θα μοιραστεί με τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί. Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα επιδιαιτησίας ούτε νέου Σχεδίου Ανάν. Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε πως οι δύο πλευρές πρέπει να αποφασίσουν είτε να λύσουν το πρόβλημα με ομοσπονδία ή να κατευθυνθούν σε άλλες εναλλακτικές και την απόφαση δεν θα την πάρει ο ΟΗΕ αλλά οι ίδιες οι δύο κοινότητες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης