Έιντε: Καθοριστικές oι επόμενες εβδομάδες για το Κυπριακό

Έιντε: Καθοριστικές oι επόμενες εβδομάδες για το Κυπριακό

Ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καθοριστεί «όχι μόνο η μοίρα της διαδικασίας, αλλά και η τύχη του ερωτήματος εάν η Κύπρος θα επανενωθεί»

Έιντε: Καθοριστικές oι επόμενες εβδομάδες για το Κυπριακό
Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Έιντε, ο οποίος είχε τρίωρη συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτήρισε καθοριστικές τις επόμενες εβδομάδες για το
Κυπριακό.

Ολοκληρώθηκε η σχεδόν τρίωρη συνάντηση που είχαν στα κατεχόμενα  ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Σε δηλώσεις του ο κ. Είντε εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν βήματα για να ξεπεραστεί η κρίση που προέκυψε στις συνομιλίες για Κυπριακό, αναφέροντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες δεν αναμένεται να επαναρχίσουν άμεσα.

Ωστόσο σημείωσε ότι μετά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη χθες και τον Μουσταφά Ακιντζί σήμερα, έγινε σαφές στον ίδιο ότι οι δύο ηγέτες παραμένουν δεσμευμένοι και υπάρχει ισχυρή επιθυμία να βρουν τρόπο να συνεχιστούν οι συνομιλίες, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί άμεσα, «αλλά ελπίζουμε ότι όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο».
Κλείσιμο

Ανέφερε παράλληλα ότι το κατά πόσον θα επανενωθεί η Κύπρος είναι ζήτημα που θα αποφασιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όχι μήνες. «Ξέρω ότι αυτό έχει ξαναλεχθεί, ανέφερε «αλλά θεωρώ πως πλέον μιλάμε για όλη τη διαδικασία και τη δυνατότητα επανένωσης της Κύπρου», υπογράμμισε. «Όλα τα κεφάλαια είναι στο τραπέζι, περιλαμβανομένου αυτού της ασφάλειας, έχουμε στα χέρια μας χάρτες για το εδαφικό, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά και δεν υπάρχει τίποτα στις συνομιλίες που να αποκλείει την τελική συμφωνία», ξεκαθάρισε.

Ακόμη, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να βρουν τρόπους να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση στις συνομιλίες, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις επόμενες μέρες ότι θα γίνουν βήματα που θα μπορούσαν να ήταν χρήσιμα προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφο για τη συνέχιση της Διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν αυτή μπορεί να επαναληφθεί τον Μάρτιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης