Το παρασκήνιο της αποχώρησης του Ακιντζί από τη συνάντηση με τον Αναστασιάδη

Το παρασκήνιο της αποχώρησης του Ακιντζί από τη συνάντηση με τον Αναστασιάδη

Η παρέμβαση Έιντε, ο εκνευρισμός του Κύπριου Προέδρου και το... τσιγάρο που βγήκε να κάνει


Το παρασκήνιο της αποχώρησης του Ακιντζί από τη συνάντηση με τον Αναστασιάδη
Για ένα... τσιγάρο ήταν ο «καβγάς» Αναστασιάδη -
Ακιντζί που δημιούργησε χθες, Πέμπτη, «έμφραγμα» στη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και από τη πλευρά του ΟΗΕ, η συνάντηση διεξαγόταν σε καλό κλίμα. Ο Μουσταφά Ακιντζί είχε εκφράσει τα παράπονά του για την απόφαση της Κυπριακής Βουλής, με την οποία αποφασίστηκε να γίνονται ενδοσχολικές εκδηλώσεις για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950. Στη συνέχεια ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, απάντησε διαβάζοντας ένα πεντασέλιδο έγγραφο. 
Κλείσιμο

Κάποια στιγμή ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, παρενέβη και είπε στον κ. Αναστασιάδη ότι «έχουν δίκιο οι Τουρκοκύπριοι να εκφράζουν ανησυχία». Η παρέμβαση αυτή εξόργισε τον Κύπριο Πρόεδρο, ο οποίος υπέδειξε σε έντονο ύφος στον κ. Έιντε ότι η δουλειά του δεν είναι να παρεμβαίνει στις συνομιλίες και να εκφράζει απόψεις υπέρ της μία ή της άλλη πλευράς. Ο κ. Αναστασιάδης σηκώθηκε από το τραπέζι και είπε πως βγαίνει έξω να καπνίσει ένα τσιγάρο. Βγαίνοντας από την αίθουσα έκλεισε με θόρυβο την πόρτα.

Όταν ο Μουσταφά Ακιντζί έμεινε μόνος στην αίθουσα μαζί με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, δεν σκόπευε να αποχωρήσει. Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Ναμί παρακίνησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να σηκωθούν να φύγουν, κάτι που έγινε.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ δεν αντιλήφθηκε ότι ο κ. Ακιντζί αποχώρησε και νόμιζε πως εξήλθε και αυτός από την αίθουσα για διάλειμμα. Ο κ. Ακιντζί έφυγε χωρίς όμως να περάσει μπροστά από τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος απολάμβανε το τσιγάρο του σε εξωτερικό χώρο. Κάποια στιγμή ειδοποιήθηκε ο κ. Έιντε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έχει επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του και αναχωρεί από τον χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία με προορισμό τα κατεχόμενα. Ο κ. Έιντε έδωσε εντολή να κατέβουν οι μπάρες της εξόδου για να προλάβει τον κ. Ακιντζί πριν φύγει. Ωστόσο ήταν αργά.

Όταν ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επέστρεψε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων μετά από 40 λεπτά (τόσο διήρκεσε το τσιγάρο) αντιλήφθηκε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είχε αναχωρήσει και έτσι ολοκληρώθηκε η επεισοδιακή συνάντηση.
Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου οι δύο ηγέτες, καθώς ο κ. Έιντε έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, παραδεχόμενος ότι αυτός που αποχώρησε ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί.
 
Προφάσεις

Η απόφαση της Κυπριακής Βουλής είναι προφανές ότι αξιοποιείται από την τουρκική πλευρά για να επαναφέρει με περισσότερη ένταση τις απαιτήσεις της για συνέχιση των εγγυήσεων μετά τη λύση του Κυπριακού, καθώς κατά τους ισχυρισμούς τους «οι Ελληνοκύπριοι ακόμα δεν έχουν απομακρυνθεί από τον στόχο της Ένωσης με την Ελλάδα». Υποστηρίζουν ακόμα πως επειδή η συγκεκριμένη πρόταση στην Κυπριακή Βουλή έγινε από το παράρτημα της Χρυσής Αυγής στη Κύπρο (ΕΛΑΜ), οι κίνδυνοι για τους Τουρκοκύπριους μεγιστοποιούνται, αφού πολλά κόμματα στηρίζουν προτάσεις ακραίων εθνικιστικών στοιχείων, χωρίς να υπάρχει σαφής καταδίκη από τον Νίκο Αναστασιάδη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης