To… άγχος για ΔΕΘ και β’ αξιολόγηση βαραίνει την κυβέρνηση

To… άγχος για ΔΕΘ και β’ αξιολόγηση βαραίνει την κυβέρνηση

«Αγχωμένο» το κυβερνητικό επιτελείο από το βαρύ κοινωνικό κλίμα ενόψει ΕΝΦΙΑ, αντιλαμβάνεται ότι η εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν θα είναι φέτος ένας «υγιεινός περίπατος»

To… άγχος για ΔΕΘ και β’ αξιολόγηση βαραίνει την κυβέρνηση
Με τα «μούτρα» έπεσαν στις συσκέψεις αμέσως μετά την επιστροφή τους από τις καλοκαιρινές τους διακοπές ο Αλέξης Τσίπρας, οι
στενοί συνεργάτες του και οι κορυφαίοι υπουργοί, που εμπλέκονται στην προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η μεγάλη αγωνία των κυβερνητικών είναι να βρεθεί ένα πακέτο με διάφορες εξαγγελίες, μηδαμινού ή έστω ελάχιστου κόστους, που να συνθέτουν ένα πειστικό αφήγημα για το κεντρικό σύνθημα με το οποίο θα επιχειρήσει την αντεπίθεσή της η κυβέρνηση στη δύσκολη φθινοπωρινή περίοδο περί «δίκαιης ανάπτυξης».

Οι υπουργοί κλήθηκαν στην άτυπη συνεδρίαση το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου να παρουσιάσουν εγγράφως διάφορες προτάσεις και ιδέες, ενώ η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί με νέες συναντήσεις και συσκέψεις και σήμερα Τετάρτη, ώστε τα μέλη της κυβέρνησης να αναλάβουν συγκεκριμένες αποστολές και να εργαστούν, ακόμη και το διήμερο που ο πρωθυπουργός θα λείπει στο Παρίσι – όχι για δουλειές, αλλά για τη σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών, όπου θα παραστεί ως παρατηρητής.
Κλείσιμο

Τα περιθώρια ωστόσο για θεαματικές υποσχέσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένα, με δεδομένο το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και την ήδη εκφραζόμενη από τους πιο ψύχραιμους ανησυχία για υστέρηση των εσόδων, έναντι των απαιτητικών στόχων.

Το βαρύ κοινωνικό κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται ενόψει και της αποστολής του ΕΝΦΙΑ στους υπόχρεους, την ώρα που «τρέχουν» ήδη ο φόρος εισοδήματος, οι αυξημένοι έμμεσοι φόροι και περικοπές σε συντάξεις, έχουν «αγχώσει» το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι η εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν θα είναι φέτος ένας «υγιεινός περίπατος», όπως έγινε πέρσι λόγω της προεκλογικής τότε περιόδου.

Είναι αμφίβολο δηλαδή εάν ένα γενικό αφήγημα περί «οικονομικής πολιτικής με δίκαιη ανάπτυξη» και για το «όραμα της Ελλάδας του 2021», θα είναι αρκετό για να ικανοποιήσει τις πιο χειμαζόμενες κοινωνικές ομάδες, αλλά και τις παραγωγικές δυνάμεις, οι οποίες πλήττονται από τη φορολογική πολιτική και τις συνεχιζόμενες επιφυλακτικές καταναλωτικές συμπεριφορές των πολιτών σε ένα αβέβαιο περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό, κυβερνητικές πηγές έσπευδαν χθες να τονώσουν την αισιοδοξία του κυβερνητικού στρατοπέδου, διαβεβαιώνοντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την πρώτη και άρα όλα θα κυλήσουν γρήγορα και ομαλά, με τις λιγότερες δυνατές υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά και την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των δανειστών προς την κυβέρνηση.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης