Τσίπρας: Επίθεση σε ΔΝΤ - Προαναγγέλλει σκληρά μέτρα

Τσίπρας: Επίθεση σε ΔΝΤ - Προαναγγέλλει σκληρά μέτρα

«Πράγματι ανόητοι όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός στη διαπραγμάτευση» απάντησε στη Λαγκάρντ, απαριθμώντας τις «ανοησίες» του ΔΝΤ από το 2010 - Επιτέθηκε στη ΝΔ, τονίζοντας ότι ταυτίζεται με το Ταμείο - «Έκλεισε το μάτι» στην Φώφη

Τσίπρας: Επίθεση σε ΔΝΤ - Προαναγγέλλει σκληρά μέτρα
Απαντήσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις του Wikileaks
για τη διαπραγματευτική τακτική του ΔΝΤ, με τη «διαρροή» του διαλόγου ανάμεσα σε Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου
επιχείρησε να δώσει, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο
Αλέξης Τσίπρας
Κλείσιμο
.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε ευθέως στο ΔΝΤ, αναφερόμενος στο ρόλο που διαχρονικά έχει διαδραματίσει το Ταμείο στην ελληνική διαπραγμάτευση.

Απαντώντας στη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «πράγματι ανόητοι, όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός στη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, τόνισε: «Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πού θέλουν να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι».

Επικαλέστηκε, δε, την αναφορά της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, στην απαντητική της επιστολή προς τον ίδιο, χαρακτήρισε «ανοησία» την τακτική της καθυστέρησης. «Συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή» είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε αν όσοι κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, από την πλευρά του Ταμείου, συμφωνούν με αυτήν την εκτίμηση.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να μην επιβεβαιωθούν όσα είδαν το «φως» της δημοσιότητας, αναφερόμενος στο διάλογο ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου, που «έβγαλαν στη φόρα» τα Wikileaks.


«Η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου»
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τη δυσκολότερη διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει πριν τις 22 Απριλίου, ενώ ανέφερε ότι έπεται η συζήτηση για το χρέος. Εν συνεχεία, λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας ξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου και πως η κυβέρνησή του θα δικαιωθεί.


Οι «ανοησίες» του ΔΝΤ από το 2010
Ο κ. Τσίπρας προχώρησε, απαριθμώντας τις ανοησίες, όπως είπε, που έγιναν από το 2010 στο πρόγραμμα της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στο λάθος με τους πολλαπλασιαστές, το 2013, το οποίο χαρακτήρισε ευθέως ανοησία, την οποία μάλιστα αναγνώρισε και επίσημα το ΔΝΤ. «Αυτός ήταν ο λόγος που κάθε πρόβλεψη του ΔΝΤ για την οικονομία υποτιμούσε τις εκτιμήσεις για ύφεση» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» κάθε πρόβλεψη του Ταμείου.

Υπενθύμισε επίσης ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απολογήθηκε δημόσια για την έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας του Ταμείου, ενώ επέρριψε ευθύνες και στους υπόλοιπους θεσμούς, αλλά και τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί, όπως είπε, «μπορεί το Ταμείο να πρότεινε, αλλά όλοι συμφωνούσαν».

Όπως υποστήριξε, τόσο το Ταμείο όσο και η ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο είναι πολύ ευνοϊκότερη, σε σύγκριση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα με τις υπογραφές των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.


«Το ΔΝΤ θεωρεί τη συμφωνία ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας»
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Και συνέχισε, λέγοντας ότι «το ΔΝΤ αμφισβητεί τη συμφωνία, την οποία θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας. Βρίσκει σύμμαχο στη ΝΔ, η οποία ταυτίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις του, περιμένοντας να μην υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

«Αυτός είναι ο πόθος του και ο διακαής πόθος πολλών, που για πρώτη φορά αισθάνονται ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που θέλει να αφήσει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αδιαφορεί για τις συνέπειες της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Στο βάθος συμφωνούν πλήρως με μία σειρά από αυτές τις απαιτήσεις του Ταμείου, με την ιδεολογία της λιτότητας για τους πολλούς. Είναι μία ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αριστερά και τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Το ΔΝΤ αρνείται τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο και ζητά περισσότερα μέτρα για να στηρίξει συζήτηση για το χρέος. Κι όμως, στη συμφωνία προβλέπεται να ανοίξει συζήτηση για το χρέος μετέπειτα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Το ΔΝΤ ζητά μέτρα που τινάζουν στον αέρα τη συμφωνία του Ιουλίου. Είναι να σαν μας λένε να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και αυτοί θα μας πιάσουν. Το Ταμείο ναι μεν θέλει μείωση στόχων, αλλά τα μέτρα που ζητά για να πιαστούν οι στόχοι είναι παράλογα».

Τόνισε ακόμη ότι το Ταμείο δεν αποδέχεται τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΕ για την πορεία της οικονομίας.


«Με τη συμφωνία του Ιουλίου φτάσαμε στα πολιτικά μας όρια»
«Φτάσαμε στα πολιτικά μας όρια, υπογράφοντας τη συμφωνία του Ιουλίου. Θα την τηρήσουμε, δεν θα κάνουμε παραπάνω, αλλά ούτε λιγότερα» προσέθεσε, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαπραγμάτευση «να τηρήσουν όλοι όσα υπέγραψαν» (σ.σ. στέλνοντας μήνυμα για την ελάφρυνση του χρέους).

«Είναι οξύμωρο να θέλουν κάποιοι να διαλυθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη, γιατί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την αποτυχία τους» σημείωσε ακόμη.


«Να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο η ΝΔ την Εξεταστική για τα capital controls»
Απάντησε, δε, στο αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί Εξεταστικής για το 3ο Μνημόνιο, λέγοντας: «Αν η ΝΔ θέλει να κάνει Εξεταστική για τα capital controls, την καλώ να την καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Ακόμη και η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για άδικα και ακραία αιτήματα από το ΔΝΤ. Όμως, η  ΝΔ σπεύδει, δια του Άδωνι Γεωργιάδη, να στηρίξει. Στη ΝΔ καταστροφολογούν και κινδυνολογούν διαρκώς για την οικονομία. Δεν είναι παραδεισένια η κατάσταση, αλλά όχι όπως λένε» υπογράμμισε.

«Η ύφεση ήταν μικρότερη το 2015 απ' ό,τι έλεγαν, χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, είχαμε την πρώτη θέση στην απορρόφηση ευρωπαικών κονδυλίων, αύξηση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 5,5 μονάδες, φτάσαμε στα 6,75 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες ολοκλήρωσαν με επιτυχία την ανακεφαλαιοποίηση και είναι σταθερές» είπε ακόμη.

«Όσοι θέλουν να στήσουν μια ιστορική φάρσα, θα πέσουν στο κενό» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, με το βλέμμα και πάλι στη ΝΔ.

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε τον Απρίλιο μήνα εξελίξεων και «τελευταία δύσκολη στροφή» και επανέλαβε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει έως τις 22 του μηνός.

Εν συνεχεία, διερωτήθηκε αν «απουσιάζει από καμία λίστα φοροφυγάδων ο κ. Παπασταύρου ή είναι μέσα σε όλες τις λίστες;» (σ.σ. αναφερόμενος στα «Panama Papers»), καθώς και αν «θα συνεχίσει και τώρα να τον καλύπτει ο κ. Μητσοτάκης».

Κλείνοντας, δήλωσε βέβαιος: «Θα ξεπεράσουμε τον κάβο με τόλμη και αποφασιστικότητα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης