Βουλή: Υπονοούμενα Εξεταστικής από τον Τσίπρα για τη λίστα Μπόργιανς

Βουλή: Υπονοούμενα Εξεταστικής από τον Τσίπρα για τη λίστα Μπόργιανς

Κατέθεσε στα πρακτικά νέα επιστολή του Βάλτερ Μπόργιανς για τη «διστακτικότητα» της προηγούμενης κυβέρνησης να συνεργαστεί με τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία σε «πιθανές ενδείξεις» για Έλληνες φοροφυγάδες

Βουλή: Υπονοούμενα Εξεταστικής από τον Τσίπρα για τη λίστα Μπόργιανς
Την τακτική όξυνσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και
ΝΔ επέλεξε, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής
, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπανισσόμενος τη διενέργεια Εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς.
Κλείσιμο

«Καυτηρίασε», παράλληλα, την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Βασίλη Λεβέντη από τη Βουλή (σ.σ. ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων πήγε τελικά στη Βουλή και ανέβηκε στο βήμα λίγο πριν τις 21:30).

Αναφορικά με τις πρόσφατες συλλήψεις κυκλώματος εκβιαστών, είπε: «Συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ για την εξάρθρωση κυκλώματος εκβιαστών που ζητούσαν κρατική διαφήμιση. Το σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής θα ξηλωθεί κλωστή-κλωστή από τις προσπάθειες της κυβέρνησης».

Παράλληλα, επέλεξε να απαντήσει στην κόντρα που έχει ανοίξει με γνωστό εκδότη, λέγοντας: «Αλίμονο! Δημοκρατία έχουμε και όλοι είμαστε προσωρινοί. Όλοι κρινόμαστε. Εμείς το ξέρουμε. Καιρός να το μάθετε και εσείς ότι τελείωσε αυτό που νομίζατε ότι θα είναι μόνιμο: η ασυλία σας τελείωσε άπαξ και διαπαντός».

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει στη Βουλή επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Βάλτερ Μπόργιανς.

Στην επιστολή, ο κ. Μπόργιανς επιβεβαίωσε την περιγραφή του τότε Έλληνα πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών τους, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD.

«Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015.  Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας» ανέφερε ο κ. Μπόργιανς.

Ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια.

«Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως» συμπλήρωσε ο κ. Μπόργιανς.

«Τα λόγια περισσεύουν. Είναι αρκετά σαφές και για σας και για μας τι σημαίνει αυτό. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως» τόνισε ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ακόμα και στη νέα του επιστολή, αποκαλύπτει ουσιαστικά ότι δεν υπήρξε λίστα Μπόργιανς το 2012, παρά μόνο πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες.

Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, επιμένει να μιλά για λίστα Μπόργιανς και να απειλεί με Εξεταστική, «πατώντας» πάνω στο σημείο, όπου ο κ. Μπόργιανς λέει ότι η βοήθεια στους φορολογικούς ελέγχους δεν μπορούσε να παρασχεθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, αλλά μόνο από τα κρατίδια.


Το κείμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή
Το κείμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τον ΓΓ Καταπολέμησης της Διαφθοράς που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στις ελληνικές αρχές, σήμερα 24.02.2015 και κατέθεσε ο Πρωθυπουργός στα πρακτικά της Βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης.

Ακολουθεί το πρωτότυπο και η ανεπίσημη ελληνική μετάφραση

Gedächtnisprotokoll von Dr. Norbert Walter-Borjans

Ich kann die Darstellung des damaligen Generalkonsuls Plexidas bestätigen, dass ich ihm in mehreren Gesprächen Unterstützung bei der Stärkung der griechischen Steuerverwaltung und gegebenfalls auch der Auswertung von Daten-CDs angeboten habe. Zu diesem Zeitpunkt ging es nicht um die Liste, die wir der griechischen Regierung im vergangenen November über das Bundeszentralamt für Steuern zur Verfügung gestellt haben. Die Zuordnung zu griechischen Kontoinhabern ist erst 2015 bekannt geworden. 2012 haben wir über eventuell mögliche Hinweise auf griechische Steuerhinterzieher gesprochen.
>
> Damals war auch klar, dass diese Unterstützung nur von den Bundesländern kommen könnte, weil die Steuerverwaltung in Deutschland in der Kompetenz der Länder liegt. Die Bundesebene hätte hier keine direkte Hilfe leisten können. Wegen der geäußerten Skepsis seitens des griechischen Gesprächspartners bezüglich einer Zusammenarbeit mit einem Bundesland hatte ich mit dem Bundesfinanzminister über das Vorhaben gesprochen und seine ausdrückliche Zustimmung erhalten. Das habe ich Herrn Generalkonsul Plexidas auch schriftlich mitgeteilt.
>
> Norbert Walter-Borjans

Ντίσελντορφ 24. Φεβρουαρίου 2016


Πρωτόκολλο υπόμνησης του Υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς

Μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD. Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης