Βρυξέλλες: Δεν είμαστε χαρούμενοι με την τοποθέτηση πολιτικών φίλων στο Δημόσιο

Βρυξέλλες: Δεν είμαστε χαρούμενοι με την τοποθέτηση πολιτικών φίλων στο Δημόσιο

Κορυφαία πηγή Ευρωζώνης: Κάποιοι υπουργοί δεν έχουν αντιληφθεί τις συμφωνίες που υπογράψαμε - Για το 2016, η Ελλάδα υποσχέθηκε μέτρα 1% του ΑΕΠ που ακόμη δεν πήρε - Συνταξιοδοτικό: Πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμα διαφορές - Το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να λειτουργεί πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης - Ντάισελμπλουμ: Χρειάζονται νέα μέτρα

Βρυξέλλες: Δεν είμαστε χαρούμενοι με την τοποθέτηση πολιτικών φίλων στο Δημόσιο
Μπορεί να ήταν «ικανοποιητική» σε γενικά πλαίσια η συνεργασία των επικεφαλής των θεσμών με τις ελληνικές αρχές κατά την τελευταία επίσκεψή τους στην Αθήνα, εν τούτοις ανώτερη πηγή της Ευρωζώνης που έκανε σήμερα μια αποτίμηση της κατάστασης, τόνισε ότι απομένουν «πολύπλοκα θέματα» που πιθανότατα θα καθυστερήσουν τις διαδικασίες.

Συνολικά πέντε ήταν τα «καρφιά» προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς όπως ανέφερε η πηγή, δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα. 

- Για το ασφαλιστικό, αν και υπήρξε πρόοδος, υπάρχουν κενά, 

- Για τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2016 και δεν έχουν ακόμα ληφθεί, 

- Για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ότι πρέπει να λειτουργεί πριν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. 

- Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στην κατάσταση του δημοσίου τομέα, με ισχυρό «ράπισμα» για τους μετακλητούς και ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο που καθυστερούν.


«Απογοητευτική» η πολιτικοποίηση του Δημοσίου

«Απογοητευτική» χαρακτήρισε ο κορυφαίος αξιωματούχος την πολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα υπογραμμίζοντας ότι πρόσφατα υπήρξαν τοποθετήσεις σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς μετακλητών υπάλληλων. Για τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, φαίνεται πως ένας αριθμός υπουργείων και υπουργών «δεν έχει αντιληφθεί τις συμφωνίες και τις δηλώσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου». Η πολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα είναι μείζον ζήτημα στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, τόνισε ο ίδιος.

Συμπληρώνοντας την απογοήτευση των εταίρων ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε πως δεν είναι χαρούμενος για τις τοποθετήσεις, χρωματίζοντας τις πρόσφατες τοποθετήσεις πολιτικών φίλων της κυβέρνησης σε θέσεις-κλειδιά οργανισμών του δημοσίου.


Επιπλέον μέτρα 1% για το 2016

Για τα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το 2016 έτσι ώστε να πιάσει η κυβέρνηση τους στόχους, ο αξιωματούχος δήλωσε πως έχουν σταλεί τα στοιχεία του 2015 και πλέον πρέπει να γίνει δουλειά για τον προϋπολογισμό του 2016. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 είχαν προβλεφθεί μέτρα 1% του ΑΕΠ τα οποία δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί, και τώρα μένει να συζητηθεί η δομή τους.


Κλείσιμο
Μείζον θέμα για τους εταίρους το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

Πολύ σημαντικό ζήτημα θεωρούν οι θεσμοί το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όπως τόνισε ο αξιωματούχος, θα πρέπει να λειτουργεί πριν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Για το θέμα όμως εκκρεμεί σημαντικό μέρος της νομοθεσίας που πρέπει να ρυθμιστεί, γιατί μεγάλο μέρος του δημοσίου θα κλιθεί να συμμετέχει στο ταμείο. 

Τεχνικά, τα θέματα αυτά είναι πολύπλοκα και «ακόμα πιο δύσκολα στο πολιτικό επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, προμηνύοντας πολύμηνες διαδικασίες. 

Εν τω μεταξύ, όπως επισημάνθηκε κατά την ενημέρωση, στο μεθαυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης, ενώ δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Βρυξελλών (16:00 ώρα Ελλάδος) και θα έχει ως κύριο θέμα του την αποτίμηση της κατάστασης έπειτα από τις διεργασίες των τεχνικών κλιμακίων και των επικεφαλής των θεσμών με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα, όπως  και το τι μέλλει γενέσθαι.

Οι επικεφαλής των θεσμών πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα και να μπουν στη διαδικασία ολοκλήρωσης των ζητημάτων, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η πηγή. Οι συνομιλίες ήταν «λεπτομερείς και ειλικρινείς» με τις ελληνικές αρχές, ενώ ήδη μεγάλος αριθμός τεχνικών κλιμακίων εργάζεται στην Ελλάδα. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης