Κυβερνητικές πηγές: Όλα είναι στον αέρα...

Κυβερνητικές πηγές: Όλα είναι στον αέρα...

Το Μαξίμου φοβάται «παράταση της παράτασης και ξανά παράταση» για την οριστική λύση - Το βλέμμα στραμμένο στην συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ στο Βερολίνο - Μια ενδιάμεση συμφωνία ο μεγάλος φόβος της Αθήνας

Κυβερνητικές πηγές: Όλα είναι στον αέρα...
Παρά την αισιοδοξία με την οποια θελει να αντιμετωπίζει τα πραγματα η ελληνικη κυβερνηση, ο φόβος και η επιφυλακτικότητα στον τροπο που αντιμετωπίζουν τα πιο ψύχραιμα στελέχη της την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δεν κρύβονται.

Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν το πρωί της Δευτέρας και ενω αναμένεται η τριμερής συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ στο Βερολίνο το απόγευμα, ότι "μέχρι να δούμε το τέλος δεν μπορούμε να πούμε τίποτα" και σημειώνουν ότι "όλα ειναι στον αέρα..."! Υπάρχουν και υπουργοί, κυριως της αριστερής πτερυγας που εκτιμούν οτι οι δανειστές δεν θα δώσουν τελικά καμια λύση, παρά κερδίζουν απλά χρόνο.

Η πραγματική ανησυχία κυβερνητικών στελεχών ειναι οτι μπορει οι εταίροι να μην δώσουν μια οριστική και μακροπρόθεσμη λύση στο ελληνικο προβλημα, αλλα να πανε και παλι σε μια μεσοβέζικη, βραχυπρόθεσμη φόρμουλα, με μοναδικό σκοπό να αποφευχθεί ενα ατύχημα το αμέσως επόμενο διαστημα και τίποτα περισσοτερο και ταυτόχρονα να κρατήσουν τη χώρα και την οινομικα σε κατασταση ομηρίας και αβεβαιότητας.

Στην Αθήνα θελουν να λήξουν τωρα όλη την υπόθεση και να διαμορφώσουν έναν καθαρό ορίζοντα για την διακυβέρνηση της χώρας, αλλά φοβούνται οτι απο την πλευρα των δανειστων "θα υπαρχει παράταση στην παράταση και ξανά παράταση"!

Εκτός του ότι μια τέτοια ενδιάμεση λύση δεν βοηθά ουσιαστικά στην οριστική έξοδο απο την κρίση, δημιουργεί και ενα επιπλέον πολιτικο προβλημα για την κυβερνηση: θα της ειναι δύσκολο να περάσει απο τη Βουλη επώδυνα μέτρα και υποχωρήσεις απο το προγραμμα της Θεσσαλονικης, χωρις το αντάλλαγμα μιας μεγάλης συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρό αναπτυξιακό πακέτο και αναδιάρθρωση του χρέους για την ουσιαστική ελάφρυνσή του.
Κλείσιμο

Παρά τις τηλεδιασκέψεις και την πίεση για πολιτική λύση που ασκεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας σε Μέρκελ και Ολαντ, δεν ειναι καθόλου βέβαιο οτι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. Και το χειρότερο ειναι οτι θα εχει πολυ μεγάλο δίλημμα στην περίπτωση που οι εταίροι του προτείνουν ακριβώς μια "ενδιάμεση" ή άλλως μεταβατική λύση, που θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις και την επίλυση κρίσιμων θεμάτων για τους επόμενους μήνες, χωρις κάποια σαφή δέσμευση στην τωρινή συμφωνια, ενα τελικά αυτή επιτευχθεί.

Η κυβερνηση φέρεται να εχει λάβει την απόφαση να πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ, αλλά κάτι τέτοιο ειναι πιθανό να "σύρει" κι αλλο τις διαπραγματεύσεις, ακομα και να μεταφέρει την πολιτική συζήτηση για το θεμα στη σύνοδο κορυφής που θα γινει 11 και 12 του μήνα στις Βρυξέλλες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης