Έκθεση Κογκρέσου ΗΠΑ: Απατηλή η επανένωση της Κύπρου

Έκθεση Κογκρέσου ΗΠΑ: Απατηλή η επανένωση της Κύπρου

Η έκθεση καλύπτει τις εξελίξεις από το 2008 μέχρι σήμερα και συμπεριλαμβάνει τις εκτιμήσεις του συντάκτη της, μετά την εκλογή του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που παραμένουν απαισιόδοξες

Έκθεση Κογκρέσου ΗΠΑ: Απατηλή η επανένωση της Κύπρου
Διατηρώντας τον ίδιο τίτλο από το 2010, «Η επανένωση της Κύπρου αποδεικνύεται απατηλή», κυκλοφόρησε η επικαιροποιημένη έκθεση για την Κύπρο, της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Αμερικάνικου Κογκρέσου, που υπογράφει ο Βίνσεντ Μορέλι. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκθεση καλύπτει τις εξελίξεις από το 2008 μέχρι σήμερα και συμπεριλαμβάνει τις εκτιμήσεις του συντάκτη της, μετά την εκλογή του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που παραμένουν απαισιόδοξες, με τον κ. Μορέλι να επισημαίνει τις ομοιότητες που υπάρχουν με την περίοδο που ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

«Ενώ το πολιτικό περιβάλλον και στις δύο πλευρές του νησιού, αμέσως μετά την εκλογή του (Ακιντζί) απέκτησε θετικό άνεμο, με τα συγχαρητήρια και τις προβλέψεις ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν σύντομα, η σκηνή θυμίζει σε παρατηρητές του Κυπριακού την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια το 2008 και τη σχεδόν μεθυστική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε για μια πιθανή γρήγορη λύση στη διαίρεση του νησιού».

Ο συντάκτης της έκθεσης, παραθέτοντας τις ομοιότητες με το 2008, γράφει ότι ο Ακιντζί, όπως κι ο Ταλάτ, δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Αναστασιάδης ανήκουν στην ίδια γενιάς και θα μπορούσαν ενδεχομένως να συσχετιστούν μεταξύ τους πιο εύκολα και να κατανοήσουν καλύτερα τα μέτρα που οι δύο πλευρές θα πρέπει να λάβουν για την επίτευξη λύσης.

Δύο ζητήματα που τον κάνουν επιφυλακτικό, σχετίζονται το πρώτο με τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στην Κυπριακή Δημοκρατία και το δεύτερο με τη σχέση Ακιντζί – Ερντογάν.

 Θεωρώντας ότι η ομάδα των συνεργατών του Ακιντζί είναι άπειρη κι αποτελούμενη από νέους που δεν γνωρίζουν καλά τις λεπτομέρειες του Κυπριακού, ο συντάκτης της έκθεσης θεωρεί ότι ίσως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχειρήσει να πετύχει μία εύκολη νίκη στις διαπραγματεύσεις.
Κλείσιμο

«Αν, γράφει παραθέτοντας σχετικό άρθρο της «Χουριέτ», στις συνομιλίες του Κυπριακού μεταξύ των αρχαρίων της ομάδας του Ακιντζί και των αρπακτικών της ομάδας Αναστασιάδη, φτάσουν σε μία συμφωνία η οποία θα ευνοούσε κάπως τις απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων, ο Ακιντζί θα διακινδύνευε επικίνδυνα θεμελιώδη αιτήματα των Τουρκοκυπρίων, αναγκάζοντας την όλη διαδικασία να εκτροχιαστεί, καθιστώντας δύσκολη την αναβίωσή της με εξαιρετική προσπάθεια».

Έτσι, παρά τα συγχαρητήρια της Τουρκίας, ο κ. Μορέλι θεωρεί ότι ο κ. Ακιντζί στους πρώτους γύρους των συνομιλιών πρέπει να «περπατά ελαφρά», από φόβο μήπως προκαλέσει την οργή της επιφυλακτικής Τουρκίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης