Κυβέρνηση: Τα δίνει όλα για μία δήλωση προόδου στο Eurogroup - Ανοιχτό το δημοψήφισμα

Κυβέρνηση: Τα δίνει όλα για μία δήλωση προόδου στο Eurogroup - Ανοιχτό το δημοψήφισμα

Μόνο μία θετική στάση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα θα εκληφθεί ως «σήμα» στην ΕΚΤ να ανοίξει την κάνουλα της ρευστότητας και έτσι να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ. Πάντα ενεργή η «απειλή» του δημοψηφίσματος

Κυβέρνηση: Τα δίνει όλα για μία δήλωση προόδου στο Eurogroup - Ανοιχτό το δημοψήφισμα
Ο κίνδυνος να περάσει η συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 11ης Μαΐου χωρίς την παραμικρή απόφαση ή αναγνώριση της προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων είκοσι ημερών, οδηγεί την κυβέρνηση να τραβήξει λίγο πιο πίσω τις «κόκκινες» γραμμές της, ώστε να πετύχει ουσιαστική απεμπλοκή στις συζητήσεις με τους δανειστές.

Για πρώτη φορά λοιπόν η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμμματος, αλλά και να μπουν στα τραπέζι θέματα όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, με τρόπο που να ικανοποιεί και τους δανειστές, όπερ σημαίνει ότι δέχεται περιθώρια υποχωρήσεων.

Ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι απλός: Να αναγνωριστεί επίσημα και καθαρά από το Eurogroup ότι υπάρχει πρόοδος και σημαντική σύγκληση θέσεων και αυτή η δήλωση των υπουργών Οικονομικών να λειτουργήσει ως «σήμα» ή άλλως «πολιτική κάλυψη» προς την ΕΚΤ, ώστε η τελευταία να προχωρήσει σε πρακτικές κινήσεις, πέραν του ELA, ενίσχυσης της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία (αύξηση ορίων εντόκων γραμματίων, απόδοση του 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων κ.α.). 

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις, σύμφωνα, με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ώστε η Ελλάδα να καταβάλλει κανονικά τη δόση των 780 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου. Η επιλογή που θα γίνει σχετικά με τη δόση αυτή είναι καθοριστική: σύμφωνα με υπολογισμούς των προηγούμενων ημερών η καταβολή της δόσης σημαίνει ότι τα χρήματα που θα απομείνουν μετά στα δημόσια ταμεία δεν θα επαρκούν για την καταβολή των μισθών και συντάξεων του Μαΐου. Άρα για να ανταποκριθεί η κυβέρνηση και στις δύο αυτές υποχρεώσεις χρειάζεται την ενίσχυση των δανειστών ή έστω μία μερική  αποκατάσταση της γραμμής χρηματοδότησης και ρευστότητας, προκειμένου άλλωστε να δοθεί επαρκής χρόνος και περιθώριο για να ολοκληρωθούν στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις για τη μεγάλη συμφωνία.

Εάν δεν υπάρξει αυτή η αποκατάσταση τότε το πρόβλημα και το δίλλημα για την κυβέρνηση θα είναι σκληρό: δόση στο ΔΝΤ ή μισθοί και συντάξεις.
Κλείσιμο

Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση κρατά στο τραπέζι την απειλή – προειδοποίηση για διενέργεια δημοψηφίσματος. Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης το επανέφερε χθες, στέλνοντας ένα μήνυμα προς όλες τις πλευρές. Η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς δεν φέρεται διατεθειμένη να τραβήξει πίσω αυτή την απειλή για δύο λόγους: πρώτον, για διαπραγματευτικούς με τους έξω, να πιέσει δηλαδή τους δανειστές για μία έντιμη και βιώσιμη συμφωνία και δεύτερον προς για εσωτερικούς λόγους, να πείσει δηλαδή τα στελέχη, τους βουλευτές και την κοινή γνώμη ότι εφόσον παραβιαστούν εξόφθαλμα υποσχέσεις και δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ τότε τον τελικό λόγο θα έχει ο λαός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης