Ο «ανασχηματισμός» Βαρουφάκη «δείχνει» και αλλαγή πολιτικής γραμμής

Ο «ανασχηματισμός» Βαρουφάκη «δείχνει» και αλλαγή πολιτικής γραμμής

Έστω και αργά κατάλαβαν πώς λειτουργούν τα Eurogroup - Προσπάθεια απεμπλοκής για μερική συμφωνία έως τις αρχές Μαΐου - Από το Brussels Group θα φανεί πώς οι οργανωτικές αλλαγές θα διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση

Ο «ανασχηματισμός» Βαρουφάκη «δείχνει» και αλλαγή πολιτικής γραμμής
Νέα τροπή λαμβάνει πλέον η διαπραγμάτευση, μετά τις οργανωτικές  αλλαγές που επέφερε το Μέγαρο Μαξίμου, με τη δημιουργία νέων ομάδων και μηχανισμών διαβούλευσης και λήψεως αποφάσεων, ανοίγοντας το δρόμο και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, την ώρα που θα χρειαστούν.
 
Ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης ξεκινά να διεξάγεται, με τα νέα δεδομένα, από αύριο κιόλας, στις συνεδριάσεις του Brussels Group, υπό τον πρόεδρο του ΣΟΕ κύριο Γιώργο Χουλιαράκη πλέον, που αναδεικνύεται ως ένα από τα τρία νέα πρόσωπα-"κλειδιά" των εξελίξεων. Οι άλλοι δύο, είναι ο αναπληρωτής υπουργός για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον κύριο Χουλιαράκη, αλλά και γραμματέας της Κυβέρνησης κύριος Σπύρος Σαγιάς, που θα ανοίγει την πόρτα των υπουργείων στα τεχνικά κλιμάκια των ξένων ελεγκτών.
 
Παρότι έστω και αργά αναγνώρισε πως έχουν γίνει λάθη στην οργάνωση της διαπραγμάτευσης, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε, μετά την πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης, ότι ευελπιστεί μετά τις αλλαγές πως μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία με τους δανειστές μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου (πριν την 9η του μηνός) ή ακόμα και μέσα στον Απρίλιο!
 
Ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν λόγοι να πιστεύει ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει απεμπλοκή, γιατί με τις αλλαγές που έγιναν, οι «κόκκινες γραμμές» φαίνονται λιγότερο ανελαστικές, εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες στη διαπραγμάτευση και εφόσον η κυβέρνηση αντέξει το κόστος να θυσιάσει μέρος από το πολιτικό της κεφάλαιο.
 
Συγκεκριμένα, με το νέο μοντέλο διαπραγμάτευσης, διαμορφώνεται πλέον ως εξής:  
Κλείσιμο
 
1ον) Ο κύριος Χουλιαράκης που θα διαπραγματεύεται από αύριο στο Brussels Group με τους εκπροσώπων των Θεσμών (τους επικεφαλής της πρώην Τρόικα δηλαδή) και για ό,τι χρειάζεται πολιτική επικύρωση (πχ πώς θα λειτουργήσει η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια) θα επικοινωνεί με τον κύριο Τσακαλώτο, που θα προσπαθεί να δώσει την πολιτική «γραμμή», τη στιγμή που χρειάζεται.
 
2ον) Mπαίνοντας «στο πλάι» ο κύριος Βαρουφάκης, ανοίγει ο δρόμος (ή τουλάχιστον αυτό δείχνει η κυβέρνηση στους δανειστές) για να υπάρξει αλλαγή της πολιτικής «γραμμής», σε θέματα που ο υπουργός Οικονομικών στα Eurogroup έλεγε ως τώρα «όχι», αλλά η κυβέρνηση μπορεί να τις θεωρεί ανεκτές ή ήσσονος σημασίας για να υποχωρήσει αν χρειαστεί, στο πλαίσιο μίας συνολικής διαπραγμάτευσης.
 
3ον) Aπό επιλογή, στην Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης δεν συζητούνται το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά (καθώς δεν εκπροσωπούνται οι αρμόδιοι για υπουργοί, κ.κ. Σκουρλέτης και Στρατούλης). Για τα θέματα αυτά, αν και εφόσον τεθούν από τους δανειστές πριν τον Ιούνιο, οι κύριοι Τσακαλώτος και Βαρουφάκης έλεγαν χθες πως «εκεί που νομίζουμε ότι θέλουμε πολιτική νομιμοποίηση πολύ παραπάνω από εμάς, θα πάει εκεί που νομίζουμε ότι είναι καλύτερο, πχ  στην κοινοβουλευτική ομάδα, στο Υπουργικό Συμβούλιο»… Δηλαδή περιγράφουν πλέον ήδη την διαδικασία ώστε και στα ακανθώδη θέματα αυτά, τα οποία χειρίζεται ο κύριος Χουλιαράκης στα Brussels Group, να μπουν προς συζήτηση στην κυβέρνηση και στο κόμμα, αντί να παραμένουν  a priori θέματα-ταμπού.
 
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει δύο δρόμους, όπως τους περιέγραψε ο κύριος Βαρουφάκης:
 
-  Η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση μιας σταδιακής συμφωνίας. «Θα θέλαμε πολύ να είναι άμεση και απότομη συμφωνία σε όλα, αλλά ο ρεαλισμός μας επιβάλλει να προχωράμε βήμα- βήμα για να δούμε πώς μπορεί να υπάρξει σύγκλιση είτε εντός της επόμενης εβδομάδας ή εντός του επόμενου μήνα είτε γενικότερα μέσα στα πλαίσια που έχουμε… Ο ρεαλισμός καταδεικνύει αυτή τη σταδιακή συμφωνία ως μια καλή λύση» ανέφερε.

-  Αν πάλι οι δανειστές το προτιμούν, μπορεί να συνεχιστεί η όλη διαπραγμάτευση έως τον Ιούνιο. «Εμείς δίνουμε και τις δύο επιλογές. Να τις κάνουμε και τις δύο ταυτόχρονα, αν θέλετε. Γιατί έτσι και αλλιώς ο Ιούνιος είναι πολύ κοντά. Οπότε το comprehensive review που θα οδηγήσει στη μετά τον Ιούνιο εποχή, έτσι κι αλλιώς πρέπει να τελειώσει. Εμείς είμαστε καθ’ όλα υπέρ του να συνεχίζεται» τόνισε ο κ.Βαρουφάκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης