Παυλόπουλος στο Spiegel: Να πάμε στη Χάγη με τη Γερμανία για τις αποζημιώσεις

Παυλόπουλος στο Spiegel: Να πάμε στη Χάγη με τη Γερμανία για τις αποζημιώσεις

Θα επισπεύσει την συνάντηση με τον Γκάουκ - Ανοησίες τα περί κατάσχεσης Γερμανικής περιουσίας στο ελληνικό έδαφος - Δεν διανοούμαι ένα Grexit - Θα αποπληρώσουμε «μέχρι το τελευταίο σεντ» το χρέος

Παυλόπουλος στο Spiegel: Να πάμε στη Χάγη με τη Γερμανία για τις αποζημιώσεις
Η Ελλάδα θα πληρώσει «μέχρι το τελευταίο σεντ» το χρέος της, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Spiegel τόνισε πως «η Ευρώπη πρέπει να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις».

Ο κ. Παυλόπουλος τονίζει στο γερμανικό περιοδικό ότι δεν διανοείται καν ένα ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ ασκεί κριτική στις πολιτικές λιτότητες που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα. 

Κλείσιμο
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, ορισμένα από τα μέτρα αντιβαίνουν το ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει πως η Ελλάδα θέλει να μείνει ισότιμο μέλος της Ευρώπης και παράλληλα υποπτεύεται πως για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών, ευθύνεται μία αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη. 

«Κατά την άποψη μου ολοένα περισσότερες αποφάσεις πλέον λαμβάνουν τεχνοκράτες αντί των πολιτικών», λέει χαρακτηριστικά. 

«Πιστεύω ότι σε συγκεκριμένα θέματα η Ευρώπη θα πρέπει ορισμένες φορές να λειτουργεί με πολιτικές αποφάσεις, υπερκεράζοντας τους τεχνοκράτες, όταν η τεχνοκρατική άποψη είναι αντίθετη με τους μεγάλους, μακροπρόθεσμους στόχους της ΕΕ» προσθέτει ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος εκφράζει την αίσθηση ότι η κριτική για τον κατώτατο μισθό και άλλα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα είναι προβληματική. Σημειώνει ότι και στη Γερμανία υπάρχει κατώτατο εγγυημένο εισόδημα. «Δεν ζητάμε κάτι περισότερο για τους Έλληνες από αυτό που το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρεί ως ένα θεμελιωμένο κοινωνικό δικαίωμα για τον Γερμανικό λαό». Παράλληλα υποστηρίζει ότι τμήματα των προγραμμάτων λιτότητας «δεν ήταν καθόλου αναπτυξιακά αλλά έσπρωχναν την Ελληνική οικονομία σε τροχιά ύφεσης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει, επίσης, ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις της υποχρεώσεις. «Θα πληρώσουμε ό,τι χρωστάμε έως το τελευταίο ευρώ. Θέλουμε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και σταδιακά να προχωρήσουμε σε μείωση του χρέους μας». Εκφράζει, επίσης, την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει λύση στη διαμάχη για το Ελληνικό χρέος λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «μπήκαν στην τελική ευθεία».

Μιλώντας για την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζει την άποψη ότι «πιστεύω πως θέλουν μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια Γερμανική Ευρώπη».

Ο κ. Παυλόπουλος προαναγγέλλει την επίσκεψή του στη Γερμανία για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίμ Γκάουκ στον οποίο, όπως λέει, θα θέσει το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων.

Σημειώνει, δε, ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να βρουν ένα κοινό έδαφος για να κριθεί το θέμα, όπως για παράδειγμα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο απορρίπτει τις «απειλές» από άλλους Έλληνες πολιτικούς για την κατάσχεση γερμανικής περιουσίας στο Ελληνικό έδαφος. «Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος στην Ελλάδα που να σκέφτεται ότι η Ελλάδα θα προχωρούσε σε μονομερείς ενέργειες. Τέτοιες συζητήσεις είναι ανόητες». Αντίθετα προτείνει την ιδέα ενός καταπιστεύματος μέσω του οποίου τα θύματα των Ναζί θα μπορούσαν να λάβουν ατομικές αποζημιώσεις. «Κατ' αρχήν αυτό είναι κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης