Ερχονται τα πρώτα νομοσχέδια - Στα όριά τους οι δανειστές

Ερχονται τα πρώτα νομοσχέδια - Στα όριά τους οι δανειστές

Παρά τη δυσφορία Ευρωπαίων παραγόντων για ορισμένες κυβερνητικές προθέσεις (π.χ. Βίζερ για τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις), η κυβέρνηση θα καταθέσει τα τέσσερα νομοσχέδια

Ερχονται τα πρώτα νομοσχέδια - Στα όριά τους οι δανειστές
Με το εσωκομματικό μέτωπο να ελέγχεται προς το παρόν, αν και καταγράφονται μεγάλες αντιδράσεις για τη μεταβατική συμφωνία με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχωρά εντός της εβδομάδας στις πρώτες νομοθετικές κινήσεις, που θα κρίνουν σχέση της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους.

Όπως όλα δείχνουν το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να κάνει πίσω και παρά τη δυσφορία που εκφράζουν παράγοντες των ευρωπαϊκών θεσμών για ορισμένες κυβερνητικές προθέσεις (π.χ. Βίζερ για τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις), θα καταθέσει τα τέσσερα νομοσχέδια που έχει ήδη εξαγγείλει.

Θα πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που εδώ και πέντε χρόνια ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τέτοιας έκτασης πρωτοβουλίες χωρίς να υποστεί τον πλήρη – και εν πολλοίς εξευτελιστικό – έλεγχο της τρόικας και των δανειστών. Υπό αυτή την έννοια αυτή την εβδομάδα οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και ευρωπαίοι εταίροι θα «μετρήσουν» δυνάμεις.

Οι πρωτοβουλίες αυτές όμως πρέπει να εξυπηρετούν τρεις στόχους και θα καθορίσουν τις νέες ισορροπίες ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη: Πρώτα και κύρια τη συμβατότητα με τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα επιφέρει δημοσιονομικά με τα νομοσχέδια και φυσικά την αποτελεσματικότητα των νομοσχεδίων με την επίτευξη των προβλεπόμενων στόχων.

Δεύτερον, την οριοθέτηση των νέων σχέσεων με τους δανειστές. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρωτοβουλία θα ανήκει σε αυτή και στη συνέχεια, στο τέλος της προβλεπόμενης περιόδου θα ελέγχεται το αποτέλεσμα των κινήσεών της. Είναι μία δύσκολη μετάβαση από το ασφυκτικό πλαίσιο της τρόικας σε μία νέα σχέση με τους δανειστές.
Κλείσιμο

Και τρίτον, τον κατευνασμό του εσωκομματικού μετώπου. Μπορεί η επιλογή του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε με τους εταίρους να εγκρίθηκε στα κομματικά όργανα, αλλά η αμφισβήτηση είναι της τάξης τουλάχιστον 20% στην κοινοβουλευτική ομάδα και άνω του 40% στο επίπεδο της κεντρικής επιτροπής.
 
Τα τέσσερα νομοσχέδια
 
Σημειωτέον ότι τα 4 νομοσχέδια αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την επανίδρυση της ΕΡΤ, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα:

1. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά, ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.

2. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Με στόχο την άμεση ανακούφιση των 3,7 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που στις συνθήκες της κρίσης έφτασαν να χρωστούν έως 5.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής. Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει και ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ. Επίσης πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς επανέρχεται - αναδρομικά- το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ. Φυσικά και ο έλεγχος σε λίστες -Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και βέβαια εκείνη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

3. Προστασία πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
 
4.Επανίδρυση της ΕΡΤ. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης