Ευρωπαϊστής με στιλ Ανδρέα ο Τσίπρας: Τέλος η τρόικα, διαπραγμάτευση για νέα συμφωνία

Ευρωπαϊστής με στιλ Ανδρέα ο Τσίπρας: Τέλος η τρόικα, διαπραγμάτευση για νέα συμφωνία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι θα συζητήσει με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μία αμοιβαία επωφελή, δίκαιη και βιώσιμη λύση για το ελληνικό πρόβλημα

Ευρωπαϊστής με στιλ Ανδρέα ο Τσίπρας: Τέλος η τρόικα, διαπραγμάτευση για νέα συμφωνία
Στους βασικούς άξονες της προεκλογικής του ατζέντας, χωρίς εκπλήξεις, υπαναχωρήσεις ή… κυβιστήσεις, όπως περίμεναν ίσως κάποιοι, κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο μήνυμά του μετά την εκλογική του νίκη τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Η πρώτη δήλωση έχει μεγάλη σημασία, καθώς φανερώνει τις προθέσεις του νικητή των εκλογών στην πιο κρίσιμη στιγμή: Όταν πια οι κάλπες έχουν κλείσει και δεν χρειάζεται να υποτάσσεται ο λόγος στην ανάγκη της εκλογικής επιδίωξης. Γνωρίζοντας μάλιστα ο κ. Τσίπρας ότι απευθύνεται σε ένα διεθνές κοινό, πέρα από την εσωτερική κοινή γνώμη, έστειλε σαφές μήνυμα ότι θα παραμείνει στο πλαίσιο, που περιέγραφε τόσο καιρό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι θα συζητήσει με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μία αμοιβαία επωφελή, δίκαιη και βιώσιμη λύση για το ελληνικό πρόβλημα – απέφυγε να εστιάσει στο ζήτημα του χρέους και τη διαγραφή του – ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει την τρόικα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιδιώξει επιστροφή σε πολιτικές ελλειμμάτων, αλλά και ότι είναι πρόθυμος να κάνει μεταρρυθμίσεις, προφανώς όχι όμως αυτές που επιβάλλουν οι δανειστές, αλλά «δημοκρατικές», ενώ σε κάθε περίπτωση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΔΕΘ, που τελειώνει τις πολιτικές λιτότητας και παρέχει βασική στήριξη στους πληγέντες από την κρίση και τα μνημόνια.

Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας θέλει μεν να καθησυχάσει τον διεθνή παράγοντα ότι δεν θα επιδιώξει ρήξεις, αλλά εμμένει στις βασικές του θέσεις, που διαμορφώνουν τη στρατηγική με την οποία κέρδισε τις εκλογές. Στα αξιοσημείωτα της πανηγυρικής του εμφάνισης στα Προπύλαια είναι ότι έκλεισε την ομιλία του με τον σύνθημα «εμπρός να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα» το οποίο είχε λανσάρει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Λαμβάνοντας υπόψη τους συμβολισμούς θα έλεγε κανείς ότι ο νέος πρωθυπουργός αφήνει να διαφανεί ότι θέλει να βαδίσει στα χνάρια του ιστορικού ηγέτη της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας: ευρωπαϊστής, αλλά και σκληρός διαπραγματευτής, που διεκδικεί από τους εταίρους μία δίκαιη αντιμετώπιση της Ελλάδας.

Τα βασικά στοιχεία του πλαισίου με το οποίο θα κινηθεί ο κ. Τσίπρας, όπως τα περιέγραψε χθες βράδυ:

 
Κλείσιμο

1.    «Ο κυρίαρχος λαός έδωσε ισχυρή εντολή, αδιαμφισβήτητη. Η Ελλάδα αφήνει τη λιτότητα της καταστροφής, μία πενταετία ταπείνωσης. Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού κλείνει με τρόπο αδιαμφισβήτητο το φαύλο κύκλο της λιτότητας. Ακυρώνει με τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της καταστροφής».Διαμηνύει δηλαδή ότι το εκλογικό αποτέλεσμα παρά την ύπαρξη ή μη της αυτοδυναμίας σημαίνει ότι η μέχρι τώρα πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

2.    «Η τρόικα είναι παρελθόν για το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο». Δεν πρόκειται δηλαδή η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει καμία συζήτηση με την περιβόητη αυτή κατασκευή, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε αναγνώρισε οποιαδήποτε νομιμοποίηση. Η νέα κυβέρνηση θα συζητά μόνο με τους ευρωπαϊκούς και άλλους (ΔΝΤ) θεσμούς.

3.    Θα επιδιώξει διαπραγμάτευση για «μία δίκαιη λύση, ώστε να βγει από τον φαύλο κύκλο για να επιστρέψει η Ευρώπη στις αρχές και τις αξίες που αποτέλεσαν ιδρυτικές της αξίες». Δεν θα εκβιάσει, ούτε όμως θα εκβιαστεί διαμήνυσε: «Σ’ αυτόν το διάλογο η Ελλάδα θα προσέλθει με τις δικές της τεκμηριωμένες προτάσεις με το δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων, με το δικό της σχέδιο για τις επενδύσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Χωρίς ελλείμματα. Ούτε αμοιβαία καταστροφική ρήξη, ούτε συνέχιση της υποταγής θα γίνει ανεκτή.

4.    Θα επιμείνει στην υλοποίηση του προγράμματος της ΔΕΘ ήταν ένα ακόμα μήνυμά του: «Προτεραιότητά μας θα είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων πληγών της κρίσης. Η αποκατάσταση, η ρήξη με κατεστημένα, η δικαιοσύνη, η προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Προτεραιότητά μας πάνω απ' όλα είναι να αποκτήσει ο λαός μας τη χαμένη αξιοπρέπεια».

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης