Ξεκινάει το συνέδριο «ξεκαθαρίσματος» της ΔΗΜΑΡ

Ξεκινάει το συνέδριο «ξεκαθαρίσματος» της ΔΗΜΑΡ

Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει δεύτερη υποψηφιότητα απέναντι στον κ. Κουβέλη

Ξεκινάει το συνέδριο «ξεκαθαρίσματος» της ΔΗΜΑΡ
Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του 3ου συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς, με την ομιλία του Φώτη Κουβέλη στις 6 το απόγευμα. Οι σύνεδροι καλούνται να αποφασίσουν με ξεκάθαρο τρόπο, "με ποιους θα πάνε και ποιους θ΄αφήσουν". Μετά το σοκ της εκλογικής ήττας στις ευρωεκλογές θα γίνει μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος και αναπροσαρμογής των πολιτικών στόχων του. Οι αποφάσεις του συνεδρίου θα δεσμεύσουν την ηγεσία για τις επόμενες κινήσεις και αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τους Σαμαρά και Βενιζέλο.

Ήδη η πρώτη αντίδραση από την Αγίου Κωνσταντίνου στην χθεσινή κίνηση των κυβερνητικών εταίρων δείχνει τις προθέσεις τις ηγεσίας εν όψει συνεδρίου. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου επικρίθηκε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ερμηνεύτηκε ως μια επιδίωξη "να συσπειρώσει τους βουλευτές των κομμάτων που τη συγκροτούν και να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις". Επιπλέον στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως "η “φυγή προς τα εμπρός” που επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο - με ανοικτά τα κοινωνικά μέτωπα και την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης- δεν είναι λύση". "Είναι ομολογία αδυναμίας", καταλή​γει στο σχετικό σχόλιο.

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης επανήλθε στο αίτημά του για αλλαγή πολιτικής και εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας πως "στη δημοκρατία δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνον οι εκλογές". Ο κ. Κουβέλης μίλησε και για το ενδεχόμενο κυβερνητική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε δύο προϋποθέσεις: την ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας με τη δέσμευση ότι αυτή θα τηρηθεί και την αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ. Υπογράμμισε πως "με τον κ. Τσίπρα ωστόσο δεν είχα καμία επαφή και καμία πρόταση για συνεργασία".

Σχετικά με την στάση του κόμματος του κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής είπε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για κομματικές συνεργασίες προκειμένου να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος, όμως πρόσθεσε ότι "την στάση του κόμματος θα την αποφασίσουμε στο συνέδριο του κόμματος που ξεκινάει".

Μέχρι και λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει δεύτερη υποψηφιότητα απέναντι στον κ. Κουβέλη. Ακόμα όμως και αν δεν υπάρξει προκαλεί προβληματισμό στην ηγετική ομάδα του κόμματος το ποσοστό των λευκών ψηφοδελτίων. Το υψηλό ποσοστό θα καταδείξει την απογοήτευση των μελών του κόμματος για τον κ. Κουβέλη και όσο μεγαλύτερο θα είναι αυτό, τόσο θα αυξηθούν οι διαλυτικές τάσεις που παραμένουν, ακόμα και μετά την αποχώρηση των τεσσάρων βουλευτών Σπ. Λυκούδη, Γρ. Ψαριανού, Β. Οικονόμου και Κατερίνας Μάρκου.
Κλείσιμο

Τέλος, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που θα τοποθετηθούν μια σειρά από στελέχη του κόμματος αναφορικά με την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ από τούδε και στο εξής. Η ομάδα των ηγετικών στελεχών και βουλευτών εμφανίζεται τριχοτομημένη, καθώς ορισμένοι επιθυμούν την άμεση σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι τη διατήρηση της αυτοτέλειας του κόμματος - και εφ' όσον εξασφαλίζεται αυτή να προχωρήσουν οι περαιτέρω συνεννοήσεις -  και, κάποιοι άλλοι επιθυμούν την αρχή ενός νέου διαλόγου με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Οι εργασίες του συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με τις ψηφοφορίες των προτάσεων που θα έχουν κατατεθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης