Στη Βουλή όσα αποκάλυψε το ΘΕΜΑ για τη φοροδιαφυγή της Hochtief

Στη Βουλή όσα αποκάλυψε το ΘΕΜΑ για τη φοροδιαφυγή της Hochtief

Ο Νικήτας Κακλαμάνης ρωτά τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών τι κινήσεις έχουν γίνει για την διεκδίκηση των χρημάτων μετά την καταδικαστική δικαστική απόφαση

Στη Βουλή όσα αποκάλυψε το ΘΕΜΑ για τη φοροδιαφυγή της Hochtief
Στη Βουλή φέρνει ο Νικήτας Κακλαμάνης την αποκάλυψη που έκανε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ σχετικά με την δικαστική απόφαση που καλεί τη γερμανική εταιρεία Hochtief να καταβάλει όσα χρωστάει στο Δημόσιο για τη μη απόδοση ΦΠΑ στα 20 χρόνια που εκμεταλλευόταν το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως έγραψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ την περασμένη Κυριακή, «η δικαστική απόφαση, κατά πολλούς, καθιστά πλέον τον γερμανικό κολοσσό τον μεγαλύτερο "εν ενεργεία" μεγαλοοφειλέτη και φοροφυγά στη χώρα μας. Μαζί με άλλες οικονομικές οφειλές της (σε ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.λπ.) η συνολική οφειλή της Hochtief μπορεί να αγγίξει και το 1 δισ. ευρώ. Αν τα ποσά αυτά πληρώνονταν στην εποχή της παντοδυναμίας της γερμανικής εταιρείας που διαχειριζόταν τον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πολλά από τα επαχθή μέτρα του μνημονίου, όπως τα 400 εκατ. που εξοικονομήθηκαν από την περικοπή ή την κατάργηση των δώρων σε μισθούς και συντάξεις».

Ο κ. Κακλαμάνης απευθύνει το ερώτημά του προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, και Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη ζητώντας να ενημερωθεί για:

- Ποιες ενέργειες έχουν γίνει (αν έχουν γίνει) από τους δύο υπουργούς, ώστε να προβούν στη διεκδίκηση εκατοντάδων εκατομμυρίων, αφού η απόφαση θεωρείται άμεσα εκτελεστή.

- Σε περίπτωση που δεν έχουν ασκήσει ως σήμερα μέτρα είσπραξης και κατασχέσεων ή έστω συμψηφισμού, όπως θα συνέβαινε, δηλαδή με κάθε Έλληνα πολίτη, γιατί δεν το έχουν κάνει. 
Κλείσιμο

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΟΝΟΜΑ - ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ:
Νικήτας Κακλαμάνης
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:
Α’ Αθηνών

ΕΡΩΤΗΣΗ 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη &
Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου


ΘΕΜΑ: «Δικαστική απόφαση υπέρ του ελληνικού δημοσίου για Hochtief»

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Κύριοι Υπουργοί, 

Tην Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στην εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" δημοσιεύτηκε μία δικαστική απόφαση, που δίνει το δικαίωμα στο ελληνικό κράτος να προχωρήσει άμεσα σε διεκδίκηση 600 εκ. ευρώ και πλέον από την γερμανική εταιρεία Hochtief.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η Hochtief, αν και εκμεταλλευόταν επί 20 ολόκληρα χρόνια το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" εν τούτοις αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος φοροφυγάς του ελληνικού δημοσίου, αφού δεν απέδιδε το ΦΠΑ!

Βάσει του δημοσιεύματος, μάλιστα, η γερμανική εταιρεία οφείλει εκτός των 600εκ ευρώ και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν σε οικονομικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και άλλους δικαιούχους του δημοσίου, με συνέπεια το συνολικό χρέος της να "αγγίζει" ακόμη και το 1 δις ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν η Hochtief απέδιδε στο ελληνικό κράτος τις παραπάνω οφειλές δεν θα είχαν κοπεί τα δώρα για μισθωτούς και συνταξιούχους, αφού το ποσό που εξοικονομήθηκε από την περικοπή ή τη κατάργηση τους ήταν της τάξης των 400 εκ. ευρώ!

Είναι πραγματικά τραγικό τη στιγμή που τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και αυτό της Δικαιοσύνης, επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα για όσους Έλληνες φορολογούμενους δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και γίνονται ως και περίγελος των γερμανικών ΜΜΕ, η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ Hochtief να ποιεί τη νήσσαν για τελεσίδικο πια χρέος 600εκ ευρώ τουλάχιστον.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

- Ανταποκρίνεται το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" στην αλήθεια (αν και γίνεται λόγος για ετυμηγορία που εκδόθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ αναφέρονται και τα ονόματα των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι την πήραν);

- Αν ναι και το γνωρίζετε, ποιες ενέργειες έχετε κινήσει μέχρι τώρα, ώστε να προβείτε στη διεκδίκηση εκατοντάδων εκατομμυρίων, αφού η απόφαση θεωρείται άμεσα εκτελεστή;

-Αν δεν έχετε ασκήσει ως σήμερα μέτρα είσπραξης και κατασχέσεων ή έστω συμψηφισμού, όπως θα συνέβαινε με κάθε Έλληνα πολίτη, γιατί δεν το έχετε ήδη πράξει;

Ημερομηνία
01/10/14



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης