Παρέμβαση Σαμαρά για τον ΕΝΦΙΑ

Παρέμβαση Σαμαρά για τον ΕΝΦΙΑ

Εντολή του πρωθυπουργού να επανέλθει η αποτίμηση των αξιών γης στα περυσινά επίπεδα - Άμεση ανταπόκριση από τον υπουργό Οικονομικών, που ανακοίνωσε στη Βουλή: Επιστρέφει στα περσινά επίπεδα η αποτίμηση αξιών σε 4.000 οικισμούς - Παράλληλα, απαλλάσσονται 400.000 επιχειρήσεις από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ



Παρέμβαση Σαμαρά για τον ΕΝΦΙΑ
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, "αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εργάζεται για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις εξωφρενικές αποτιμήσεις γης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιφέρειας".

Η εντολή του πρωθυπουργού, σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι "να επανέλθει η αποτίμηση αυτών των αξιών στα περυσινά επίπεδα".

Ανταποκρινόμενος άμεσα στην πρωθυπουργική παρέμβαση, ο υπουργός των Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ανακοίνωσε ότι, σε 4.000 οικισμούς που βρίσκονται εκτός αντικειμενικής αποτίμησης αξιών, θα επανέλθει η αποτίμηση των αξιών αυτών στα περσινά επίπεδα. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Κλείσιμο
Αξίζει να επισημανθεί, στο σημείο αυτό, ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επιχείρησε προ μηνός να αποτρέψει τα χειρότερα, όταν στα μέσα Ιουλίου (ένα μήνα αφότου ανέλαβε και δέκα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων), κατέθεσε εσπευσμένα τροπολογία στη Βουλή, για να αλλάξουν καθοριστικές διατάξεις και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με εξωφρενικούς φόρους οι ιδιοκτήτες -ειδικά στην περιφέρεια.

Εκ του αποτελέσματος, όμως, δεν αποτράπηκε να σταλούν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ ύψους... 15.000-25.000 ευρώ (!) σε κατοίκους ορεινών χωριών, όπως πχ στη Ζάκυνθο, επειδή τα ακίνητά τους πήραν σαν τιμές βάσης της αξίας τους, τη χαμηλότερη τιμή της πρωτεύουσας του νησιού!

Τα λάθη που εντόπισε και πρόλαβε να διορθώσει ο κ. Χαρδούβελης, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην χρεωθούν φόρο σαν να είχαν χτίσει... πολυκατοικίες, κάτοικοι της υπαίθρου με ακίνητα «εντός οικισμού», αλλά εκτός των περιοχών «αντικειμενικού προσδιορισμού» των αξιών ακινήτων. «Υπάρχουν 4.000 οικισμοί στη χώρα όπου τα ακίνητα βρέθηκαν να παίρνουν τιμές από τις κοντινές πόλεις» παραδέχτηκε ο κ. Χαρδούβελης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης