PROTOTHEMA

Πολιτική

Διαβάστε τις λίστες

Αυτοί έβγαλαν τα εκατομμύριά τους από την Κύπρο για να γλιτώσουν το «κούρεμα»

Αυτοί έβγαλαν τα εκατομμύριά τους από την Κύπρο για να γλιτώσουν το «κούρεμα»

Συνολικά 132 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα απέσυραν από κυπριακές τράπεζες εκατομμύρια σε ευρώ, δολάρια και ρούβλια το διάστημα από την 1η μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2013

Τέσσερις σελίδες με τα ονόματα 132 εταιρειών και ορισμένων φυσικών προσώπων που απέσυραν το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών τους σε ευρώ, δολάρια και ρούβλια που διατηρούσαν σε κυπριακές τράπεζες αποκαλύπτει το protothema.gr.

Οι μεταφορές των χρημάτων το συνολικό ύψος των οποίων προκαλεί ίλιγγο έγιναν μέσα σε 15 ημέρες, και συγκεκριμένα το διάστημα από την 1η μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2013. Την Παρασκευή 15 Μαρτίου συνεδρίασε το Eurogroup στο οποίο αποφασίστηκε επισήμως η επιβολή τέλους, όπως αποκλήθηκε το «κούρεμα», στις καταθέσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων σε όλες τις τράπεζες της Κύπρου. Οι συγκεκριμένες 132 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα φαίνεται ότι είχαν «εσωτερική» ενημέρωση για την επικείμενη εφάπαξ φορολόγηση των καταθέσεών τους στις κυπριακές τράπεζες γι αυτό και όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που περιέχονται στις λίστες, στις περισσότερες των περιπτώσεων, απέσυραν το σύνολο των καταθέσεών τους σε ευρώ, δολάρια και ρούβλια, τις οποίες μετέφεραν σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα εκτός Κύπρου, τα οποία προφανώς θεώρησαν «ασφαλές λιμάνι».

Η αποκάλυψη της λίστας, που αποδεικνύει ότι η εκροή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός Κύπρου έγινε μαζικά, δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι ορισμένοι είχαν εμπιστευτική πληροφόρηση για τις αποφάσεις που θα λαβάνονταν από τις υπόλοιπες 16 χώρες της Ευρωζώνης ως αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της κυπριακής οικονομίας.

Πέρα από το τεράστιο ηθικό ζήτημα που εγείρεται, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη είναι βαριά εκτεθειμένη, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί που έβγαλαν τεράστια κεφάλαια εκτός Κύπρου είναι συγγενείς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η εταιρεία Loutsios & Sons ltd ιδιοκτησίας του πατέρα του γαμπρού του Νίκου Αναστασιάδη, που τρεις ημέρες πριν την απόφαση για «κούρεμα» καταθέσεων μετέφερε σε βρετανική τράπεζα 21 εκατ. ευρώ!

Διαβάστε τις λίστες με όλα τα ονόματα των εταιρειών και φυσικών προσώπων που απέσυραν τις καταθέσεις τους από την Κύπρο το διάστημα από την 1η μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Η πρώτη στήλη είναι ονομάτα εταιρειών και φυσικών προσώπων, στη δεύτερη καταγράφονται τα ποσά που αποσύρθηκαν, στην τρίτη στήλη αναφέρεται το υπόλοιπο στον λογαριασμό της Λαϊκής, στην τέταρτη το νόμισμα και στην πέμπτη και τελευταία στήλη αναφέρεται η ημερομηνία της μεταφοράς.Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Esy 15/04/201310:20

Καλά όλα αυτά για την Κύπρο, δημοσιογραφική επιτυχία σας με ξένο .... Κράτος; Γιατί δεν βγάζετε και τις δικές μας λίστες τις Ελληνικές εννοώ με αυτούς που έβγαζαν λεφτά εκτός Ελλάδος πριν από κάθε μεγάλη απόφαση ... Τότε θα σας πω μπράβο... μέχρι τότε κρατάω τις επιφυλάξεις μου και λέω ότι με τετοια δημοσιεύματα μας ρίχνετε στάχτη στα μάτια.

Απάντηση
Paragon Advice Group03/04/201310:25

What about a bank secrecy in Cyprus?

Απάντηση
Lucifer02/04/201308:30

Εσείς οι έξυπνοι που μας λέτε ότι "καλά έκαναν, και δικαίωμα τους" κάτι ξεχνάτε η το κρύβετε. Κρύβετε το γεγονός ότι οι κυβερνώντες έλεγαν ψέματα στους πολίτες ότι το κούρεμα ήταν εκτός συζήτησης ενώ έδιναν την πληροφορία στους δικούς τους να βγάλουν τα χρήματα έξω. Απατεώνες!

Απάντηση
Κυνικος02/04/201304:44

Καλα εκαναν...To μπαλακι τωρα στους δικους μας κυβερνητικους φωστηρες..ειτε χιλιαδες απολυσεις στο δημοσιο ειτε κουρεμα των καταθεσεων..η υστερηση εσοδων βλεπετε ειναι τεραστια και οι ρητρες υπαρχουν!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία