PROTOTHEMA

Πολιτική

Παρά το πολύ βαρύ κόστος που θα πληρώσει η Κύπρος

Ικανοποίηση Αναστασιάδη για την οδυνηρή συμφωνία διάσωσης

Ικανοποίηση Αναστασιάδη για την οδυνηρή συμφωνία διάσωσης

Το πρόγραμμα είναι «προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου ο οποίος θα απευθυνθεί με διάγγελμα στον κυπριακό λαό στις 19:00 - «Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία», επιχειρηματολόγησε ο υπουργός Οικονομικών Μ.Σαρρής

«Ικανοποιημένος» για τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου που επιτεύχθηκε στο ολονύχτιο Eurogroup της 24ης Μαρτίου δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αφού -όπως εξηγούσαν συνεργάτες του- αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία. «Θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι όροι της συμφωνίας και το ακριβές ύψος του κουρέματος για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου και τα άλλα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία μέχρι τις πρωινές ώρες, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε «σκληρή μάχη» και τόνισε ότι αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο, που ήταν η άτακτη χρεοκοπία.

Η επιλογή είπε, ήταν μεταξύ ενός κακού και ενός τρισχυρότερου σεναρίου.

Ο κ. Χριστοφόρου χαρακτήρισε σημαντικό ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλοι τομείς και ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από μόνες τους και πρόσθεσε ότι μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις και ότι όλοι συμπεριφέρθηκαν με ευθύνη μπροστά στην τραγικότητα των στιγμών.Σαρρής: Η Κύπρος απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία
Έκλεισε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την κυπριακή οικονομία, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία, θέτοντας τις βάσεις για μια ελπιδοφόρα αρχή.

«Δεν κερδίσαμε μόνο μια μάχη, αλλά έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο μιας καταστροφικής εξόδου από την ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Σαρρής, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού να διαχειριστούν σωστά και να επιτύχουν τη γρήγορη επάνοδο στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο που θα βασίζονται στη μακροοικονομική σταθερότητα, ένα αναμορφωμένο τραπεζικό σύστημα, μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία. Σημείωσε ακόμη ότι «θα υποστούμε θυσίες και θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, αλλά η οικονομία έχει τη δυνατότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες, είπε ότι θα αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία επαναλειτουργίας τους σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας ότι στόχος είναι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Όσον αφορά στο μέλλον των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αναγνώρισε ότι υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες, εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι με τις επαφές που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Στουρνάρα «το θέμα έχει κλείσει».

Διευκρίνισε ακόμη ότι η παροχή άμεσης ρευστότητας από την ΕΚΤ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία επωμίζεται σημαντικό βάρος της κυπριακής οικονομίας. Ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου είπε ακόμη ότι η μεταφορά της Λαϊκής Τράπεζας θα πάρει κάποιο χρόνο και ότι στόχος είναι να μεγιστοποιηθούν τα θετικά και να περιοριστούν τα αρνητικά . Είπε ακόμη ότι οι καταθέσεις -ανεξάρτητα του από πού προέρχονται-θα μετατραπούν σε μετοχές και οι νέοι ιδιοκτήτες της τράπεζας θα είναι κατά κύριο λόγο οι σημερινοί μεγαλοκατάθετες.
Λαγκάρντ: Το σχέδιο αντιμετωπίζει την καρδιά του προβλήματος
«Το σχέδιο εστιάζεται στην αντιμετώπιση (του θέματος) των δύο προβληματικών τραπεζών και στο να προστατεύσει πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες. Αντιμετωπίζει αμέσως την καρδιά του προβλήματος του τραπεζικού συστήματος μέσω μίας ξεκάθαρης στρατηγικής η οποία διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και δεν επιβαρύνει υπέρμετρα τον Κύπριο φορολογούμενο», τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου σχολιάζοντας τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου.
 
Σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ η συμφωνία παρέχει τη βάση για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι κλειδί στην υποστήριξη της ανάπτυξης.
 
«Πιστεύουμε ότι το σχέδιο παρέχει μία διαρκή και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση στα υπογραμμισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και τη βάζει σ’ ένα βιώσιμο δρόμο προς την ανάκαμψη», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ και διευκρίνισε ότι οι ομάδες του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων που βρίσκονται τώρα στην Κύπρο θα εργαστούν για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών.
 
«Βασισμένη σ’ αυτό και στην τελική συμφωνία της αποστολής στην Κύπρο, αναμένω να προβώ σε εισήγηση σχετικά με την πιθανή χρηματοοικονομική υποστήριξη από το ΔΝΤ στην εκτελεστική επιτροπή, στις προσεχείς εβδομάδες», κατέληξε η κυρία Λαγκάρντ.
Σόιμπλε: Δεν απαιτείται επικύρωση της συμφωνίας από την κυπριακή Βουλή
Η συμφωνία που συνήψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από την κυπριακή Βουλή, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Επιτροπή μας πληροφόρησε σήμερα ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί», είπε ο κ. Σόιμπλε στους δημοσιογράφους, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία.

«Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία, μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας που ενέκρινε το Eurogroup.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, νομικά η γερμανική Κάτω Βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με τη δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε ακόμη πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Bundestag.


Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ - Ρεν - Ρέγκλινγκ
Η συμφωνία στην οποία κατέληξε νωρίς σήμερα η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη» εκτίμησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το ποσό δανεισμού της Κύπρου από τους πιστωτές -την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- παραμένει αμετάβλητο και «θα ανέλθει σε δέκα δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών.

Τόνισε ακόμη ότι το ύψος του «κουρέματος» θα καθοριστεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ εκτίμησε ότι η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα, είναι καλύτερη από αυτήν της περασμένης εβδομάδας, γιατί εστιάζει στο κέντρο του προβλήματος, που είναι η κατάσταση των κυπριακών τραπεζών.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ακόμη τη διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία θα διασπαστεί σε «καλή» και «κακή». «Κανένα από τα μέτρα που λάβαμε σήμερα δεν θα επηρεάσει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ» διαβεβαίωσε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, σχολίασε ότι η συμφωνία βοηθά την Κύπρο να ξαναχτίσει την οικονομία της, ενώ αναγνώρισε ότι «το εγγύς μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για την Κύπρο και το λαό της».

Όπως είπε ο κ. Ρεν, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και τις κυπριακές αρχές ήταν ιδιαίτερα περίπλοκες και δύσκολες, καθώς οι επιλογές ήταν «σκληρές». Ωστόσο, ο κ. Ρεν παραδέχτηκε ότι το μέλλον της Κύπρου και του λαού της διαγράφεται δύσκολο και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, μετά από αυτό το οικονομικό σοκ».

«Η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, με τη σύμφωνη γνώμη του κύπριου προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει μια Ομάδα Δράσης (Task Force), η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη των κυπριακών αρχών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Σχετικά με τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Ρεν τόνισε ότι βάσει των συνθηκών της Ε.Ε., τα κράτη μέλη έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους μέτρα εάν τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος. Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι η πρώτη δόση του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να εκταμιευθεί στις αρχές Μαΐου.
H επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup
Στην επίσημη ανακοίνωση του Eurgroup αναφέρεται ότι η Ευρωομάδα είναι πεπεισμένη ότι αυτή η λύση είναι η καλύτερη για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του συστήματος και την ικανότητα της Κύπρου να χρηματοδοτήσει την οικονομία της. Διαβάστε αναλυτικά εδώ
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

@ΟNISILOS26/03/201300:11

Διάβασε στο site του ινστιτούτου που αναφέρεις για το AML index. Σε καμία περίπτωση δεν λέει αυτό που γράφεις περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από τη Γερμανία. As a result the Basel AML Index does not measure the actual existence of money laundering activity in a country; (...) It is indeed important to note that money laundering and terrorist financing cannot be quantitatively measured since most of it occurs, due to its illegal nature, in absolute secrecy. Συμπέρασμα: Μην πιστεύεις ό,τι σου σερβίρει ο κάθε δημοσιογράφος που πολλές φορές τα παρουσιάζει όπως τον εξυπηρετεί.

Απάντηση
Leonidas25/03/201323:28

ONISILOS, σε απαντησανε οπως πρεπει μερικοι εδω μεσα και ασε την ιστορια, Το Λουξεμβουργο και οι αλλοι ΔΕΝ ζητανε λεφτα απο τους φορολογουμενους της υπολοιπης Ευρωπης.ΑΥΤΟ ειναι το κισιμο σημειο. Αν ζητησουν ελα να συζητησουμε. Τι λενε οι Γερμανοι. Το απλο . Τα λαθη των Τραπεζων δεν θα τα πληρωνουν οι φορολογουμενοι. Τι πιο δικαιο απο αυτο ρε ανθρωποι.? Οι εχθροι μας δεν ειναι οι Γερμανοι. (Ουσιαστικα ουδεποτε θελαν πολεμο με την Ελλαδα τους παρασυραν σ'αυτο οι Ιταλοι με τον Μουσολινι).. Οι εχθροι μας ειναι οι Τουρκοι, μην το ξεχναμε . Και τα λαμογια (Πολιτικοι, Δημοσιογραφοι, Τραπεζιτες) που μας φεραν (και την Κυπρο) ως εδω. Και δεν συμφερει να στρεψουμε εναντιον μας μια μεγαλη οικονομικη δυναμη της Ευρωπης. Αλλα στην Ελλαδα ακους ολα τα απιθανα.......

Απάντηση
Έχούν γεμίσει τα κοινοβούλια 25/03/201323:15

Έχούν γεμίσει τα κοινοβούλια με υποτακτικούς και καλούς υπαλλήλους. Έχουν γεμίσει τα κοινοβουλια με δειλούς και αμόρφωτους με πτυχία υποτέλειας. Έχουν γεμίσει τακοινοβουία με περιτώματα.

Απάντηση
ΔΙΚΑΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ25/03/201323:11

ΟΙ κύπριοι έχουν δικαιο, και τους φεσώσαμε και τους πουλήσαμε.....παλιά μας τέχνη.Η Κύπρος υπέστη μία εισβολή (από τους Τούρκους) που της στέρησε το 65%, των ξενοδοχείων της, το 87% των υπό ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων της, το 40% των σχολικών κτηρίων της, το 41% των κτηνοτροφικών μονάδων της, το 48% των εξαγωγικών προϊόντων της, και το 56% των παραλιών της. Τι έπρεπε να κάνουν οι Ελληνοκύπριοι, ύστερα απ ολα αυτά; Πώς θα επιβίωναν χωρίς πόρους και βιομηχανία; Αφού τότε οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι επέτρεψαν στους Τούρκους να αρπαξουν παρακολουθώντας αμέτοχοι το έγκλημα, πώς αυτός ο λαός θα άντεχε αν δεν ακολουθούσε ένα οικονομικό μοντέλο με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις τράπεζες; Μοντέλο ανάπτυξης απόλυτα επιτυχημένο έως πρόσφατα! Άλλωστε ο λόγος των προβλημάτων της προήλθε από την υπερέκθεσή της στα ομόλογα της Ελλάδας και το PSI, δηλαδή εξαιτίας της απαίτησης των Γερμανών να συμμετέχουν οι πιστωτές στο κούρεμα των ομολόγων. Άν δεν υπήρχε το PSI μια χαρά θα ήταν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου!.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία