PROTOTHEMA

Πολιτική

Αναπάντητα ερωτήματα για το που βρίσκεται η πλήρης λίστα

Θρίλερ με την λίστα Λαγκάρντ

Θρίλερ με την λίστα Λαγκάρντ

Από τον Βενιζέλο στον Σαμαρά, από τον Πρωθυπουργό στο ΣΔΟΕ και απο εκεί στον Πεπόνη - Αμφισβητείται αν η λίστα είναι η πλήρης και όχι μερικά ονόματα που είχε επιλέξει ο Παπακωνσταντίνου - Τι λένε στην Ιπποκράτους για το φλασάκι- Ανεξάρτητοι Έλληνες: Φέρτε την λίστα ως νομοσχέδιο- ΣΥΡΙΖΑ: Να έρθει σύντομα στην επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής η λίστα -Το μπαλάκι στο Υπουργείο Οικονομικών πετάει η ΕΥΠ

Στο ΣΔΟΕ βρίσκεται και πάλι η λίστα με στοιχεία Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία αφού το Μέγαρο Μαξίμου προώθησε άμεσα το υλικό  που έλαβε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σήμερα το πρωί.

"Σήμερα το πρωί στις 11 ήρθε στα χέρια μου από το γραφείο του πρωθυπουργού ένας φάκελος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο νέος επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιος Στασινόπουλος μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρμόδιο για το οικονομικό έγκλημα κ. Νίκο Παντελή.

Ο κ. Στασινόπουλος, ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο του φακέλου, το οποίο, όπως είπε, δεν έχει δει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Θα το εξετάσουμε και θα το διαβιβάσουμε «εκεί που πρέπει». Πριν από λίγο  έγινε γνωστό ότι ο φάκελος περιείχε ένα usb stick το οποίο διαβιβάστηκε ήδη στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη ο οποίος διερευνά την υπόθεση της χαμένης λίστας Λαγκάρντ.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη λίστα που κατέληξε στα χέρια του κ. Βενιζέλου δεν είναι ξεκάθαρο σε κανέναν αν είναι η περίφημη λίστα Λαγκάρντ ή μέρος αυτής, δεδομένης της παραδοχής του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι δεν παρέδωσε όλα τα στοιχεία στον κ. Διώτη, παρά μόνο όσα έκρινε ο ίδιος σημαντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα Λαγκάρντ άλλαζε χέρια άτυπα επί ενάμιση χρόνο περίπου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρώην κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ολόκληρη η λίστα παρεδόθη στον κ. Παπακωνσταντίνου από την πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κα Κριστίν Λαγκάρντ χωρίς πρωτόκολλο και ο κ. Παπακωνσταντίνου με τη σειρά του έδωσε ανεπίσημα τη λίστα στον κ. Διώτη, ο οποίος επίσης ανεπίσημα εγχείρησε στον κ. Βενιζέλο τη λίστα που του είχε δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Βενιζέλος μετά τις αναφορές ότι η λίστα έχει χαθεί απέστειλε σήμερα επίσημα στο Μέγαρο Μαξίμου τα ονόματα που είχε παραλάβει από τον κ. Διώτη.

Έτσι, εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που κυκλοφορούσε η συγκεκριμένη λίστα από χέρι σε χέρι, καθώς αυτός ο τρόπος την καθιστούσε κατ’ ουσίαν «άχρηστη», όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο κ. Διώτης στον κ. Βενιζέλο, όταν ο τελευταίος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών. 

Ο κ. Διώτης τότε ισχυρίστηκε πως δεν μπορεί να κάνει χρήση της λίστας, αφού η Ελβετία καταγγέλλει κάθε χώρα που χρησιμοποιεί στοιχεία προερχόμενα από εκεί, όταν αυτά αποτελούν προϊόντας υποκλοπής. Λόγω των άτυπων παραδόσεων από χέρι σε χέρι ο κ. Διώτης υποστήριξε τότε πως είναι αδύνατο να μάθει τον τρόπο προέλευσης και αποφάσισε να μην προχωρήσει σε περαιτέρω ελέγχους, προς αποφυγή αντίδρασης της Ελβετίας. Ως εκ τούτου η λίστα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Ανακύπτουν τα ερωτήματα α) γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε και παρέλαβε άτυπα την λίστα Λαγκάρντ και β) γιατί όταν την παρέδωσε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν τον ενημέρωσε αν μπορεί ή όχι να χρησιμοποιηθεί. Επίσης, τα στοιχεία που κράτησε στην κατοχή του από μια «άχρηστη» λίστα, τι απέγιναν;

Ένας ακόμα λόγος που δεν χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία που έδωσε επιλεκτικά ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη ήταν επειδή στην συντριπτική τους πλειοψηφία δίπλα στα ονόματα δεν αναγραφόταν συγκεκριμένο ποσό. Επιπλέον σε κάποια άλλα από τα ονόματα αυτά αναγράφονταν ναυτιλιακές καταθέσεις, οι οποίες δεν φορολογούνται ούτε στην Ελλάδα, άρα δεν προέκυπτε λόγος για κάποιο έλεγχο.

Το συμπέρασμα που καταλήγουν οι άνθρωποι που χειρίστηκαν την υπόθεση είναι πως η λίστα που παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνουν στον κ. Διώτη, είχε μηδενική χρησιμότητα, ενώ παραμένουν τα ερωτήματα τόσο για τα στοιχεία που κράτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και για τους λόγους που τον οδήγησαν να πάρει μια τέτοια απόφαση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το θέμα της «λίστας» Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα:

Η δημόσια συζήτηση για την «περιβόητη» λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων.
Θεωρώ συνεπώς αναγκαίο, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, να τονίσω τα εξής:

Ανέλαβα τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με  νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.

Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει.

Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου.

Άλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων –αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό. Όποιο υλικό είχε δοθεί σε εμένα ατύπως από τον κ. Διώτη και όπως ακριβώς μου δόθηκε βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί.

Βασική προτεραιότητά μας την περίοδο εκείνη ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία κατά το πρότυπο παρόμοιων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο.

Η συμφωνία αυτή ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα έχει πραγματικό και όχι επικοινωνιακό αντίκρισμα για τα δημόσια έσοδα, δηλαδή για τον ελληνικό λαό.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να εξηγήσει γιατί επέλεξε να απομονώσει συγκεκριμένα στοιχεία από τον επίσημο κατάλογο που είχε λάβει από την γαλλική πλευρά αλλά και για ποιο λόγο απέκρυψε από τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών και το Σώμα Δίωξης ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε στην κατοχή της επίσημη λίστα και όχι «κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία».

Ακόμη, σε σχέση με το υλικό που απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο πρωθυπουργικό γραφείο πηγές της Ιπποκράτους ανέφεραν:

"Το φλασάκι αυτό υπήρχε στο γραφείο του Βαγγέλη Βενιζέλου χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί  με οποιονδήποτε τρόπο. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε την  εύλογη  εντύπωση ότι το υλικό αυτό παραμένει ως ανεπεξέργαστο υλικό στο ΣΔΟΕ."

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές "μόλις ο Βαγγέλης Βενιζέλος διαπίστωσε από τα σημερινά  δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις  ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει το υλικό αυτό (όχι για παράνομη επεξεργασία, αλλά ως υλικό που ακόμη  και χωρίς να γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας πρέπει να υπάρχει στη διάθεση της πολιτείας για να μη μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αποκρύφτηκε ή καταστράφηκε), έστειλε στον πρωθυπουργό ό,τι του έδωσε ο κ. Διώτης και όπως ακριβώς του το έδωσε."

Τέλος οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υπογραμμίζουν: "Θα ήταν αδιανόητο να δοθεί η εντύπωση ότι «χάθηκε» υλικό που πέρασε από χέρια δημοσίων λειτουργών και πολιτικών προσώπων."

Τ. Κουϊκ: «Φέρτε την λίστα Φαλτσιάνι ως νομοσχέδιο για να λύσουμε τα νομικά ζητήματα»

«Πλάκα μας κάνει ο κ. Βενιζέλος; Για Γερμανούς, Ισπανούς, Γάλλους η λίστα Φαλτσιάνι απέδωσε δισεκατομμύρια σε πρόστιμα και για εμάς είναι προϊόν υποκλοπής, άρα άχρηστη;» αναρωτιέται ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουϊκ αναφορικά με την δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η λίστα δεν είναι αξιοποιήσιμη. Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος σχολίασε ότι «Για Γερμανούς, Ισπανούς, Γάλλους κλπ η λίστα Φαλτσιάνι απέδωσε δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Εκεί τα αντίστοιχα ΣΔΟΕ δεν είχαν κανένα κόλλημα να γεμίσουν τα ταμεία τους με περίπου 10 δις ευρώ, χωρίς να σκεφθούν αν η λίστα τους είναι προϊόν υποκλοπής ή όχι. Για μας γιατί θα πρέπει να είναι προϊόν υποκλοπής, άρα άχρηστη όταν πολύ περισσότερο παραδόθηκε επίσημα από την τότε Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου;
 
Και εάν εξακολουθεί ο κ. Βενιζέλος να στέκεται πίσω από νομικά ζητήματα, τότε με τη μορφή του κατεπείγοντος ας στείλει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα παρακάμπτει απαγορεύσεις. Άμα θέλει η πολιτική και όταν θέλουν οι πολιτικοί τα πάντα μπορούν να κάνουν. Από το να καταστρέφουν την Ελλάδα, μέχρι να την αναστηλώσουν.
 
Ας προτιμηθεί το δεύτερο...»

Το μπαλάκι στο Υπουργείο Οικονομικών πετάει η ΕΥΠ

Όπως λένε στο protothema.gr έγκυρες πηγές της Κατεχάκη η προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΠ είχε ενημερώσει τη σημερινή, ότι την άνοιξη του 2010 περιήλθαν στην ΕΥΠ πληροφορίες, από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, ότι υπήρχε λίστα με ονόματα μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC. Ωστόσο τα χαρτιά δεν έφτασαν ποτέ στην Κατεχάκη, καθώς όλες τις διαδικασίες έκανε το γαλλικό υπουργείο οικονομικών, με αποτέλεσμα  η περίφημη λίστα Λαγκάρντ να φτάσει στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου

ΣΥΡΙΖΑ: Να έρθει σύντομα στην επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής η «λίστα Λαγκάρντ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «επί δύο χρόνια, δύο υπουργοί Οικονομικών είχαν στα χέρια τους τη ''λίστα Λαγκάρντ'', των φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, χωρίς να αισθανθούν την ανάγκη να ενημερώσουν την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Επί δύο χρόνια δεν φρόντισαν να πράξουν το αυτονόητο, να ζητήσουν την έγκριση της επιτροπής ώστε να ζητηθεί από το ΣΔΟΕ η διενέργεια έρευνας».

«Δεν τους πέρασε από το μυαλό να πράξουν ό,τι και οι ομόλογοί τους στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία και αλλού», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «όπου βάσει παρόμοιων στοιχείων διεκδίκησαν και εισέπραξαν για λογαριασμό των χωρών τους, αξιοσέβαστα ποσά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς».

«Και το κυριότερο, επί δύο συνεχόμενες προεκλογικές αναμετρήσεις, η λίστα αυτή βρισκόταν στα χέρια ενός και μόνο αρχηγού πολιτικού κόμματος», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Ειδικά για τον κ. Βενιζέλο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ως επιφανής νομικός και συνταγματολόγος υποστηρίζει ότι η λίστα αυτή δεν αξιοποιήθηκε γιατί ήταν προϊόν εγκλήματος. 'Αραγε εννοεί ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας διέπραξαν έγκλημα, αξιοποιώντας παρόμοιες λίστες;»

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΕΛΛΗΝΑΣ03/10/201203:25

ΑΙΣΧΟΣ . ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ . ΑΠΟΥΣΤΕ ΔΥ ΚΑΙ ΥΠΑΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ . ΜΗΝ ΤΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Απάντηση
ΕΛΛΗΝΑΣ03/10/201203:14

ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ

Απάντηση
Πού είναι η λίστα οεο;;03/10/201202:09

Λίστα λίστα είσαι εδώ; Παίρνω το μπαστούνι μου και σας κυνηγώ...

Απάντηση
σαγαπω03/10/201201:51

@ανθισμενο συμπαν: ρε καραγκιοζακο, α) η λιστα εσταλη απο την λαγκαρτντ, τοτε υπ.οικ β) και β) την ιδια λιστα εκμεταλλευτηκαν και αλλες χωρες, εαν δε ηταν οπως λες τιποτα γιατι την εκαναν μπαλα κ την κραταγε ο βενιζελος σπιτι του ? ειναι ναι προιον υποκλοπης, αυτο τι σημαινει οτι δεν μπορει να αξιποιηθει?

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία