«Πληγή» τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια

«Πληγή» τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια

Ο προπηλακισμός της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πάτρας, η στοχοποίηση του καθηγητή του Παντείου Άγγελου Συρίγου και ο ξυλοδαρμός ΑμΕΑ στην ΑΣΟΕΕ ήταν μόνο η αρχή - Παρέμβαση Κεραμέως - Χαρακόπουλου

«Πληγή» τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια
«Πληγή» παραμένουν τα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια, που προκαλούν την αγανάκτηση φοιτητών και πανεπιστημιακών.

Τα περιστατικά έχουν πληθύνει τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς στην ουσία να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος μήνας λειτουργίας του νέου ακαδημαϊκού έτους. 

Τα φαινόμενα ανομίας ξεκίνησαν από την Πάτρα , όπου η πρύτανης Βενετσάνα Κυριαζοπούλου προπηλακίστηκε από ομάδα φοιτητών, συνεχίστηκαν με την πρόσφατη στοχοποίηση του καθηγητή Αγγελου Συρίγου που προκάλεσαν και την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που δέχθηκε την τον κ. Συρίγο στο Προεδρικό Μέγαρο , για να συνεχιστούν με καταγγελίες για ξυλοδαρμό ατόμου με ειδικές ανάγκες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ανοικτή επιστολή στον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που απέστειλε ο Απόστολος Δοξιάδης καταγγέλλοντας τον ξυλοδαρμό ατόμου με ειδικές ανάγκες μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την επιστολή Δοξιάδη, το εν λόγω άτομο ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που οργάνωνε Μη Κυβερνητική Οργάνωση σχετικά με τον εθελοντισμό και λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν αναρτηθεί στο πανεπιστήμιό πανό με συνθήματα κατά της ΜΚΟ από τα οποία όπως επισημαίνει ο Απόστολος Δοξιάδης διαφαινόταν πρόθεση άσκησης βίας.

Η εκδήλωση τελικά έγινε, και η βία ασκήθηκε από κάποιους, όχι απλώς κατά του καλεσμένου, συγκεκριμένου ΑΜΕΑ, αλλά και άλλων ομιλητών στην ίδια εκδήλωση. Σύμφωνα με τον κ. Δοξιάδη αυτό έγινε παρουσία και καθηγητών του ιδρύματός οι οποίοι δεν αντέδρασαν!

Ο κ. Δοξιάδης στην ανοιχτή επιστολή προς τον πρύτανη ζητά να μάθει εάν συνήλθε το Πρυτανικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο πρωτοφανές περιστατικό και ερωτά τον Πρύτανη έάν υπήρξε κάποια ενέργεια σχετικά με την προαναγγελθείσα επίθεση τη διερεύν ηση των συνθηκών του αποτρόπαιου περιστατικού και τον εντοπισμό των δραστών.

Η επιστολή που απέστειλε ο Απόστολος Δοξιάδης στον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μεταξύ άλλων αναφέρει αναφέρει τα ακόλουθα: 

«Σίγουρα πληροφορηθήκατε ότι στο πανεπιστήμιό σας, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου , ένα Άτομο με Ειδικές Ανάγκες, και συγκεκριμένα ένας συνάνθρωπός μας με 80% αναπηρία, που πάσχει από χρόνιο νόσημα, με αμέτρητα συμπτώματα και επιπλοκές, ξυλοκοπήθηκε μέσα στο πανεπιστήμιό σας από άτομα που παριστάνουν τους προασπιστές ανώτερων ηθικών αξιών.

Καθώς ο συγκεριμένος άνθρωπος έχει αναλάβει την ευθύνη δυο οργανώσεων σχετικών με την ενδυνάμωση των χρόνια πασχόντων ατόμων, είχε κληθεί στο πανεπιστήμιό σας σε εκδήλωση που οργάνωνε στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου η Μη-Κυβερνητική, Μη-Κερδοσκοπική οργάνωση AIESEC, που προάγει τον εθελοντισμό σε κοινωφελή θέματα. 

Σε αυτή μετέχουν και καθηγητές του πανεπιστημίου σας, που είναι μάλιστα ενεργοί σε πρόγραμμα ενίσχυσης της καινοτομίας, του οποίου την ευθύνη έχει το ίδιο το πανεπιστήμιο. Ο σκοπός των οργανωτών ήταν να ενημερώσουν τους φοιτητές και να συζητήσουν μαζί τους για τον εθελοντισμό, όπου ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα μιλούσε για τον εθελοντισμό στον δικό του χώρο, της προστασίας των δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων των ΑΜΕΑ. Είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε ότι είναι ένα ζήτημα με μεγάλη κοινωνική σημασία, και είναι σημαντικό η φοιτητική κοινότητα να γνωρίζει, και αν μπορεί να ανακουφίσει, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί».

Κεραμέως: Ως πότε θα κλείνετε τα μάτια στην βία και την ανομία


Η τομεάρχης Παιδείας, της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου απηύθυνε ερώτηση στον υπουργό Παιδείας σχετικά με τα περιστατικά βίας και ανομίας στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα, τα οποία αυξάνονται εκθετικά τον τελευταίο καιρό.

Η κ. Κεραμέως τόνισε: «Με τον νόμο 4485/2017, η Κυβέρνηση επανέφερε μια άκρως προβληματική, οπισθοδρομική και επικίνδυνη ρύθμιση για το άσυλο, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η επέμβαση των δημόσιων δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση πλήθους παραβατικών συμπεριφορών, παρά μόνο μετά από σύγκληση και απόφαση του πολυμελούς Πρυτανικού Συμβουλίου.

Από την πρώτη στιγμή, διαμηνύσαμε σε όλους τους τόνους ότι η εν λόγω ρύθμιση θα εντείνει τα προβλήματα βίας και ανομίας στα Ιδρύματα της χώρας, καθώς δεν είναι δυνατό για κάθε έκνομη πράξη που λαμβάνει χώρα εντός των Ιδρυμάτων να μην μπορούν αμέσως να κληθούν οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά να πρέπει πρώτα να συγκληθεί και να συνεδριάσει το πολυμελές Πρυτανικό Συμβούλιο, διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο, ενώ οι αξιόποινες πράξεις συμβαίνουν συνήθως εντός λίγων λεπτών, αν όχι δευτερολέπτων.

Δυστυχώς, οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται καθημερινά, καθώς ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά βίας, αλλά και οι εν γένει έκνομες πράξεις στους χώρους εντός των Ιδρυμάτων, αλλά και πέριξ αυτών, με τους δράστες να χρησιμοποιούν τους εσωτερικούς χώρους των Ιδρυμάτων, είτε ως ορμητήριο, είτε προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρονται οι προπηλακισμοί εναντίον της Πρυτάνεως και των Προέδρων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, οι προπηλακισμοί Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου εν ώρα διάλεξης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και η διαπόμπευσή του με αφίσες στους τοίχους Ιδρυμάτων της χώρας επειδή τόλμησε να αντιδράσει σε τέτοιου είδους πράξεις, και πιο πρόσφατα, η βίαιη επίθεση εναντίον ενός φοιτητή ΑΜΕΑ εντός του προαύλιου χώρου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Περιστατικά, τα οποία αποκαλύπτουν μια γενικευμένη παθογένεια που ενδημεί στο ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Από την άλλη, πολλές έκνομες πράξεις λαμβάνουν χώρα γύρω από πανεπιστημιακούς χώρους, όπως, ενδεικτικά, η πώληση λαθραίων ειδών στο πεζοδρόμιο έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η επίθεση σε διερχόμενο περιπολικό και ο τραυματισμός με καδρόνια σε βάρος αστυνομικών από άτομα που βρήκαν καταφύγιο εντός του ίδιου Πανεπιστημίου, η διακίνηση ναρκωτικών στους χώρους πέριξ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τους δράστες να καταφεύγουν, συχνά, εν συνεχεία στους χώρους των Ιδρυμάτων.

Η έννοια του ασύλου αποσκοπεί στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, στην προστασία της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα και όχι στη μετατροπή των Ιδρυμάτων σε άβατα ανομίας και ορμητήρια πάσης φύσεως εγκληματιών.

Οι πρυτανικές αρχές, καθώς και το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, αυτονοήτως, επιθυμούν να προστατεύσουν τους φοιτητές και να προασπίσουν την ομαλότητα εντός των Ιδρυμάτων, ωστόσο στην πράξη τα περιθώρια ανάληψης δράσης από την πλευρά τους είναι περιορισμένα.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο κύριος Υπουργός πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα, το οποίο όχι μόνο απειλεί την δημόσια ασφάλεια, αλλά υποβαθμίζει το ακαδημαϊκό περιβάλλον και πλήττει την ποιότητα της παρεχόμενης ανώτατης εκπαίδευσης.»

Ερώτηση Χαρακόπουλου στον Γαβρόγλου

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση του προς τον κ. Γαβρόγλου επισημαίνει: «Το Πανεπιστημιακό “άσυλο” καλύπτει και ξυλοδαρμούς ΑμεΑ;»

«Τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, οι αφίσες επικήρυξης του καθηγητή κ. Συρίγου, η δράση εμπόρων ναρκωτικών στο ΑΠΘ και η επιστολή απόγνωσης των φοιτητών του, ο προπηλακισμός καθηγητών στο πανεπιστήμιο Πατρών -για να αναφέρουμε τα πιο πρόσφατα γεγονότα- αποδεικνύουν ότι η κατάσταση έφθασε το μη παρέκει. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το άσυλο της ανομίας, που ενισχύθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, ώστε να διαιωνισθεί αυτή η αρρωστημένη κατάσταση. 

Η ελληνική κοινωνία απαιτεί άμεσες λύσεις και όχι φληναφήματα του τύπου να λυθεί το πρόβλημα απότο ‘‘ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα’’. Η ευθύνη για την ανακοπή της φασιστικής δράσης των τραμπούκωνστα πανεπιστήμια ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση».  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης