Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Θέλουν εκλογή νέου προέδρου χωρίς καθυστερήσεις

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Θέλουν εκλογή νέου προέδρου χωρίς καθυστερήσεις

Ποιοι βρίσκονται στην... κούρσα διεκδίκησης της θέσης του προέδρου

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Θέλουν εκλογή νέου προέδρου χωρίς καθυστερήσεις
Ξεδιαλύνει το τοπίο στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), σε ό,τι αφορά την εκλογή του νέου προέδρου. Παρότι πολλοί θυμίζουν με νόημα την αντίστοιχη διαδικασία του 2014 οπότε χρειάστηκαν τρεις μήνες για την εκλογή του προεδρείου με επικεφαλής τον κ. Κωνσταντίνο Λουράντο, όλοι απεύχονται μια τέτοια εξέλιξη καθώς τα μείζονα θέματα του κλάδου (πληρωμές, αναλώσιμα υλικά, Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, ωράριο) δεν επιτρέπουν τέτοια…άνεση χρόνου.
 
Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι 15 φαρμακοποιοί που εξελέγησαν στο ΔΣ του ΠΦΣ θα λάβουν το έγγραφο αποδοχής της εκλογής τους το οποίο πρέπει να υπογράψουν και να αποστείλουν στον ΠΦΣ, όπως επίσης μπορούν να αρνηθούν. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, τότε θα λάβουν την πρόσκληση για τη συνεδρίαση του ΔΣ που θα οδηγήσει σε συγκρότηση σε σώμα.
 
Την προεδρία του νέου ΔΣ του ΠΦΣ διεκδικεί επισήμως η παράταξη που πρόσκειται επίσημα στη ΝΔ
, η «ΑΕΣΠ», με επικεφαλής τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη. Η «ΑΕΣΠ» έλαβε 33 ψήφους και τρεις έδρες.
 
Με ανακοίνωσή του, ο κ. Θεοδοσιάδης, αναφέρει πως θα διεκδικήσει την προεδρία του ΠΦΣ «με στόχο τη δυναμική προάσπιση των συμφερόντων των φαρμακοποιών και τη βιωσιμότητα των φαρμακείων μέσα από τη σύνθεση απόψεων και προσώπων».
Κλείσιμο

Ο εκ Θεσσαλονίκης, πρώην πρόεδρος του ΠΦΣ -κατά την τριετία 2011 με 2014- κ. Θεοδοσιάδης έλαβε δύο ψήφους και κατέλαβε την έβδομη θέση μεταξύ 12 συνυποψηφίων. Ο πρώτος της παράταξής του, κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης, έλαβε 12 ψήφους και η «ΑΕΣΠ» εξέλεξε άλλα τρία μέλη στο ΔΣ του ΠΦΣ. Ωστόσο, όπως συνάγεται εκ της ανακοίνωσης της παράταξης για την υποψηφιότητα του κ. Θεοδοσιάδη οι τέσσερις πρώτοι της παράταξης αρνήθηκαν την εκλογή τους ανοίγοντας τον δρόμο στο ΔΣ για τον κ. Θεοδοσιάδη.
 
Στην ίδια… κούρσα διεκδίκησης της θέσης του προέδρου στον ΠΦΣ βρίσκονται επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων που έλαβαν τις πρώτες θέσεις στις αρχαιρεσίες, δηλαδή η «Προοπτική» με επικεφαλής τον «γαλάζιο αντάρτη» κ. Απόστολο Βαλτά, που ήρθε πρώτη με 36 ψήφους και έλαβε 3 έδρες και η «ΕΝΩΣΥ», που αποτελεί συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Μακρυγιάννη, (33 ψήφοι και τρεις έδρες).
 
Από τα αποτελέσματα (Προοπτική, ΑΕΣΠ, ΕΝΩΣΥ έλαβαν από τρεις έδρες και Συμμαχία, Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία, Κίνηση για το Μέλλον, Πανεπιστημονική, Εκσυγχρονιστική Παρέμβαση, Νέος Δρόμος από μία έδρα) φαίνεται το μέγεθος των ζυμώσεων και των διεργασιών που θα γίνουν με στόχο την εκλογή του 7μελούς προεδρείου και την προεδρία.
 
Οι συμμαχίες είναι αυτονόητες σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό που δεν είναι ίσως αυτονόητο είναι η πρακτική που παραδέχτηκε πως ακολούθησε η «ΑΕΣΠ»: «κατέβηκε με τρία ψηφοδέλτια εκμεταλλευόμενη το σύστημα της απλής αναλογικής που προβλέπει τη σύμπραξη με μικρούς συνδυασμούς, οι οποίοι είναι ελεγχόμενοι από την ΑΕΣΠ. Κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 30,5% και να πάρει πέντε έδρες με την καθοριστική στήριξη των παρατάξεων "Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία" και "Κίνηση για το μέλλον του φαρμακείου" που επίσης εξελέγησαν για το ΔΣ. του ΠΦΣ. Άλλωστε, οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων, κ.κ. Κωνσταντίνος Κούβαρης και Νικόλαος Δασκαλόπουλος αντίστοιχα, δήλωσαν ξεκάθαρα ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Αδέσμευτη Ενωτική Συνδικαλιστική Παράταξη, πρακτική που ακολούθησαν κι όλα τα προηγούμενα χρόνια της κοινής τους παρουσίας στο ΔΣ» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Θεοδοσιάδη.
 
Νίκησε ο κομματικός συνδικαλισμός αλλά ο κλάδος των φαρμακοποιών δεν ανήκει σε κόμματα, λέει ο κ. Λουράντος.
 
Δύο 24ωρα μετά τις αρχαιρεσίες στον ΠΦΣ, ο «χαμένος» της εκλογικής αυτής διαδικασίας καθώς η παράταξη του έλαβε μία έδρα αλλά εκείνος δεν εξελέγη, ο ισχυρός άνδρας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ) και απερχόμενος πρόεδρος του ΠΦΣ, ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, έκανε την ανάρτηση που πολλοί περίμεναν στον λογαριασμό του στα social media σχετικά με ό,τι έγινε και ό,τι του χρεώθηκε.

Ο Κωνσταντίνος Λουράντος 


Ο κ. Λουράντος δηλώνει πως εισέπραξε μένος από τους συναδέλφους του το οποίο αποδίδει μεταξύ άλλων στην πρότασή του «στο συμβούλιο του ΦΣΑ να καταργηθούν, παρά την έντονη αντίδρασή τριών μελών του προεδρείου,  τα 250άρια που έπαιρναν μηνιαία, απλά επειδή εξελέγησαν. Ήταν μια ακόμη από τις πολλές πρωτοβουλίες μας να βάλουμε τάξη στα οικονομικά του ΦΣΑ, αλλά και του ΠΦΣ, χωρίς να φοβηθούμε το πολιτικό κόστος. Και το πληρώσαμε».
 
Διαπιστώνει επίσης πως «ο κομματικός συνδικαλισμός νίκησε στις εκλογές του δευτεροβαθμίου συλλόγου», γεγονός όμως που όπως λέει δεν τον εξέπληξε, αντιθέτως το είχε προβλέψει «αφού είχε δρομολογηθεί η δράση των κομματικών μηχανισμών και αφού το «μασάζ» των εκλεκτόρων, είχε πάρει διαστάσεις πλυσίματος εγκεφάλου, από συγκεκριμένους υποψηφίους, οι οποίοι είχαν τους τελευταίους μήνες αναλώσει όλη τους την δραστηριότητα σε αυτή την τακτική».
 
Καταλογίζει στα μέλη του προεδρείου ότι τους τελευταίους έξι μήνες «σταμάτησαν να ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα των φαρμακοποιών κι αναλώθηκαν μόνο στο «ψήσιμο» των εκλεκτόρων». Ο ίδιος διαχωρίζει τη θέση του υποστηρίζοντας πως «δεν ασχολήθηκα με τις εκλογές, δεν αποτάθηκα σε κόμματα για να ζητήσω την βοήθειά τους, δεν υποσχέθηκα απολύτως τίποτα και σε κανένα, δεν εκμεταλλεύθηκα το εκλογικό σύστημα ξεγελώντας το σώμα, για να δημιουργήσω δορυφορικές παρατάξεις διεκδίκησης της προεδρίας...».  
 
Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό του ο κ. Λουράντος, δηλώνει ότι αντλεί αισιοδοξία και δύναμη από το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συγκεκριμένα, από την «επόμενη ημέρα» αυτού του αποτελέσματος όπως αυτό αποτυπώνεται στους διαύλους επικοινωνίας που έχει με τους συναδέλφους του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης