Χίος: Πάνω από 1.150 εξωλέμβιες προσφύγων σαπίζουν στις αποθήκες

Χίος: Πάνω από 1.150 εξωλέμβιες προσφύγων σαπίζουν στις αποθήκες

Το 2015 κατασχέθηκαν 790, στο 2016 360 και το 2017 μόλις 4

Χίος: Πάνω από 1.150 εξωλέμβιες προσφύγων σαπίζουν στις αποθήκες
Ένας τεράστιος αριθμός φουσκωτών λέμβων και εξωλέμβιων μηχανών που έφεραν τα τελευταία δύο χρόνια χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο σαπίζουν αναξιοποίητες στις αποθήκες των μεσεγγυούχων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία του λιμεναρχείου Χίου, ο συνολικός αριθμός των εξωλέμβιων μηχανών που κατασχέθηκαν ανέρχεται σε 1154, οι περισσότερες εκ των οποίων – 790 – το 2015, την χρονιά της μεγάλης έκρηξης του προσφυγικού – μεταναστευτικού κύματος. Το 2016 κατασχέθηκαν 360 και το 2017 4 εξωλέμβιες μηχανές.

Την ίδια ως άνω περίοδο κατασχέθηκαν συνολικά 256 σκάφη διαφόρων τύπων, εκ των οποίων 175 το 2015, 80 το 2016 και 1 το 2017.

Σε ό,τι αφορά τις φουσκωτές βάρκες, οι περισσότερες εξ αυτών είναι ουσιαστικά άχρηστες, αφού στην πραγματικότητα είναι μιάς χρήσης, από ευτελή υλικά και τρόπο κατασκευής. Για τον λόγο αυτό παρατηρείται αναντιστοιχία στους αριθμούς εξωλέμβιων και σκαφών. Πλέον δε τούτων οι  συνθήκες φύλαξης τις καταστρέφουν ακόμα περισσότερο.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι βάρκες και οι μηχανές – μετά την κατάσχεσή τους και την ενημέρωση της εισαγγελίας Χίου – αναγγέλλονται στην Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού του υπουργείου Οικονομικών, πρώην ΟΔΔΥ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού), ενώ παραδίδονται προς φύλαξη σε μεσεγγυούχους, οι οποίοι τις έχουν σε αποθήκες ή ακόμα και σε υπαίθριους χώρους, που σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα απαξιώνονται.

Ο ΟΔΔΥ και νυν ΔΔΔΥ υποτίθεται ότι πρέπει να προχωρήσει σε πλειστηριασμό του υλικού και πώλησή του – αφού παρέλθει εξάμηνο από την κατάσχεσή του – σε κάθε ενδιαφερόμενο, πλην – όμως –τα δύο τελευταία χρόνια ένας πολύ μικρός αριθμός από βάρκες και μηχανές βγήκαν σε πλειστηριασμούς, ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν στις αποθήκες και απαξιώνονται.

Να σημειώσουμε, τέλος, το πρόβλημα με τα σκάφη και τις εξωλέμβιες μηχανές, που δεν φέρουν τον χαρακτηρισμό CE, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα. Σε μια τέτοια περίπτωση η απόκτησή τους μέσω πλειστηριασμού από την ΔΔΔΥ έχει νόημα  μόνον αν πρόκειται να εξαχθούν σε τρίτες χώρες ή ο ενδιαφερόμενος προβεί στην πιστοποίησή τους μετά την απόκτησή τους, προκειμένου να είναι δυνατή η χρήση τους εντός Ελλάδος.

Πηγή: www.astraparis.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης