Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Αρείου Πάγου για την παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης των δικαστών

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Αρείου Πάγου για την παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης των δικαστών

Αντισυνταγματική η σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την αύξηση του ορίου ηλικίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Αρείου Πάγου για την παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης των δικαστών
Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει η   Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) την πρωτοβουλία  σύγκλησης της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου  την ερχόμενη Πέμπτη,26 Ιανουαρίου,  προκειμένου  να γνωμοδοτήσει για την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από το δικαστικό σώμα και καλεί τον  υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να «λάβει την αρμόζουσα θέση».
          
Ειδικότερα, η ΕΔΕ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι παρακολουθεί με     έκδηλη ανησυχία  και   προβληματισμό   την προσπάθεια της προέδρου του Αρείου Πάγου να προωθήσει την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους, παραβιάζοντας σαφή συνταγματική επιταγή.

Αναλυτικότερα,  αναφέρει η Ένωση ότι «με την υπ’ αριθμόν πρωτ. 101/18-1-2017 πρόσκλησή της προς τα μέλη του Αρείου Πάγου ζητάει τη σύγκληση Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις 26 Ιανουαρίου 2017, το οποίο θα γνωμοδοτήσει σχετικά».
Είμαστε πεπεισμένοι, σημειώνει η ΕΔΕ, ότι «δεν πρόκειται μία τέτοια πρόδηλα αντισυνταγματική πρωτοβουλία να τύχει της επιδοκιμασίας δικαστών με εγνωσμένο επιστημονικό κύρος και ηθικό ανάστημα» και συνεχίζει:

«Τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου γνωρίζουν ότι οι στιγμές είναι ιστορικές και ότι σε αυτούς εναπόκειται, με την κατά συνείδηση ψήφο τους, όπως άλλωστε έχουν συνηθίσει να πράττουν διαχρονικά, να περιφρουρήσουν την νομιμότητα στην χώρα μας, το Κράτος Δικαίου, την δικαστική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των δικαστικών λειτουργών».
          Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης η ΕΔΕ υπογαρμμίζει: «Οποιαδήποτε προσπάθεια παράτασης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, δεν μπορεί παρά να αποκρουστεί με το πιο δυναμικό τρόπο από το σύνολο των δικαστικών λειτουργών, του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας».
Κλείσιμο
           Κατόπιν αυτών η ΕΔΕ τονίζει ότι «ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να λάβει την αρμόζουσα θέση, κλείνοντας οριστικά τις αντισυνταγματικές αυτές πρωτοβουλίες που εκθέτουν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, αλλά και την Πολιτεία στο σύνολό της».
          Κλείνοντας, η ΕΔΕ αναφέρει: « Η περιφρούρηση και προστασία του Συντάγματος είναι υποχρέωση και καθήκον όλων των Ελλήνων. Δε δικαιούται κανένας να αδιαφορεί, ούτε να αναθέτει την ευθύνη τήρησής του στους άλλους». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης