«Παρεξήγηση» μεταξύ μοναχών-Παυλόπουλου-Πούτιν

«Παρεξήγηση» μεταξύ μοναχών-Παυλόπουλου-Πούτιν

Η υποδοχή του Ρώσου προέδρου και ο... θρόνος στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, επέφεραν «ρήγμα» μεταξύ Πολιτείας και Ιεράς Κοινότητας

«Παρεξήγηση» μεταξύ μοναχών-Παυλόπουλου-Πούτιν
Προβλήματα στο εθιμοτυπικό διαδικαστικό σημειώθηκαν κατά την παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιον Όρος. Οι αγιορίτες μοναχοί περίμεναν να υποδεχθούν εκείνοι τον Ρώσο πρόεδρο, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη. Την υποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Αργότερα, στο Πρωτάτο, θέμα δημιουργήθηκε και με τον επισκοπικό θρόνο, με αποτέλεσμα να παραχωρηθεί στον Ρώσο πρόεδρο και να μην παραβρεθεί ο Έλληνας ομόλογός του, καθώς βάσει τυπικού, δεν γίνεται να καθίσουν στον ίδιο θρόνο δύο... βασιλιάδες.

Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, λοιπόν, διεξήχθη η... μάχη του θρόνου, ανάμεσα σε Πολιτεία και τις αρχές του Άγιου Όρους. Εκ του αποτελέσματος, εκείνος βγήκε «κερδισμένος» ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παρακολούθησε κανονικά την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, ενώ είχε καθίσει στον επισκοπικό θρόνο.

Το εθιμοτυπικό, ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική συνέπεια της κατάστασης που διαμορφώθηκε. Ο ειδικός γραμματέας για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Στάθης Λιάντας, θεωρήθηκε υπεύθυνος από, την Ιερά Κοινότητα και κηρύχθηκε ανεπιθύμητος.

Κλείσιμο
Η συζήτηση ξεκίνησε από νωρίς, όταν η Πολιτεία και η Ιερά Κοινότητα, προσπαθούσαν να ρυθμίσουν αυτές τις εθιμοτυπικού χαρακτήρα λεπτομέρειες. Η Ιερά Κοινότητα υποστήριζε ότι ο φιλοξενούμενος Πούτιν πρέπει να καθίσει στον επισκοπικό θρόνο και ο Προκόπης Παυλόπουλος στο διπλανό στασίδι, δίπλα στον Ρώσο πρόεδρο. Η ελληνική προεδρία αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι για λόγους συμβολισμού, ο Έλληνας Πρόεδρος δεν πρέπει να είναι ένα σκαλοπάτι πιο κάτω από τον Ρώσο, προτείνοντας την τοποθέτηση δύο ίδιων «θρόνων», κάτι που δεν έγινε δεκτό από την Ιερά Κοινότητα.

Κάτι ανάλογο συνέβη νωρίτερα στις Καρυές κατά την υποδοχή του Ρώσου προέδρου. Από την προεδρία της Δημοκρατίας εκφράστηκε η επιθυμία να τον υποδεχθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος. Όμως, οι Αγιορείτες απέρριψαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενοι το τυπικό που προβλέπει υποδοχή στην πλατεία από τον «οικοδεσπότη», που είναι η Ιερά Κοινότητα. Ως εκ τούτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον υποδέχθηκε στην είσοδο της Κοινότητας. Στην όλη συζήτηση, που διεξήχθη σε πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Κοινότητας, συμμετείχε και ο ειδικός γραμματέας για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ, κ. Λιάντας. Οι μοναχοί θεώρησαν τους χειρισμούς του «απαράδεκτους» και απέστειλαν επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ με τον οποία τον χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Άγιον Όρος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης