«Μαύρη τρύπα» στη διοίκηση του ΕΣΥ μετά τον μαζικό «αποκεφαλισμό» των διοικητών των νοσοκομείων

«Μαύρη τρύπα» στη διοίκηση του ΕΣΥ μετά τον μαζικό «αποκεφαλισμό» των διοικητών των νοσοκομείων

Από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία είναι «ακέφαλα», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς

«Μαύρη τρύπα» στη διοίκηση του ΕΣΥ μετά τον μαζικό «αποκεφαλισμό» των διοικητών των νοσοκομείων
Σε «μπούμερανγκ» για το υπουργείο Υγείας εξελίσσεται η μαζική και με συνοπτικές διαδικασίες αποπομπή των διοικητών του ΕΣΥ.

Η σπουδή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να απομακρύνει τους αξιωματούχους του ΕΣΥ που είχαν τοποθετηθεί κυρίως επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη πριν επιλέξει και τοποθετήσει τους νέους επικεφαλής των νοσοκομείων έχει δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» στη διοίκηση του ΕΣΥ.
 
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ορίστηκε κατεπείγουσα συνάντηση σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας μεταξύ ηγεσίας, προέδρων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και όσων εκτελούν προσωρινά χρέη διοίκησης στα νοσοκομεία ώστε να προσδιοριστεί ατύπως ένα  καθηκοντολόγιο και να δοθούν κάποιες βασικές οδηγίες.
 
«Ακέφαλα» νοσοκομεία
 
Κλείσιμο
Από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία είναι «ακέφαλα», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους, για τις εργασιακές σχέσεις και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους εξωτερικούς και εσωτερικούς ασθενείς. Από τους 127 αναπληρωτές διοικητές και διοικητές που υπηρετούσαν στα δημόσια νοσοκομεία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκρινε ότι μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους 16 στελέχη.
 
Μέχρι πρότινος βάσει του νόμου χρέη προσωρινού διοικητή εκτελούσε (προσωρινά) ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, δηλαδή γιατρός του νοσηλευτικού ιδρύματος που κατείχε και τη θέση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, ωστόσο πλέον δοκιμάζεται ως μοντέλο διοίκησης στο ΕΣΥ η δυαρχία, με τους Διευθυντές της Ιατρικής και της Διοικητικής-Οικονομικής Υπηρεσίας.,

Στην πράξη, βεβαίως, η διοίκηση των δύο διευθυντών δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς αφενός μεν έχουν συσσωρευτεί προβλήματα και εκκρεμότητες στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, αφετέρου τα συγκεκριμένα στελέχη σε κάθε νοσοκομείο έχουν ήδη επιβαρυμένο καθηκοντολόγιο (ιδίως δε ο γιατρός που εκτελεί και χρέη Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας).
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η σημερινή συνάντηση όλων των αξιωματούχων του ΕΣΥ, δηλαδή διοικητών ΥΠΕ και διευθυντών των νοσοκομείων, γίνεται σε απολύτως υπηρεσιακό επίπεδο. Στην πράξη, ωστόσο, αναμένεται να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες στους Διευθυντές προκειμένου να τους απεγκλωβίσουν από τα τυπικά και προσωρινά (όπως θεωρούνταν μέχρι πρότινος) καθήκοντά τους και να δρομολογηθεί ουσιαστικά η διοίκηση των νοσοκομείων.
 
Μικρό ενδιαφέρον για τις νέες διοικήσεις

 
Στο μεταξύ, την άλλη Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για μία θέση διοικητή νοσοκομείου, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη του υπουργείου Υγείας. Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των υποψηφίων είναι πολύ χαμηλό – στελέχη των ΥΠΕ το αποδίδουν και στην εορταστική περίοδο που ενδεχομένως εμπόδισε τους ενδιαφερομένους να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.
 
Οι αιτήσεις θα συγκεντρωθούν και θα αξιολογηθούν από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών ΕΣΥ, η οποία επίσης θα υποβάλλει στη «δοκιμασία» της προσωπικής συνέντευξης τους υποψηφίους. Στη συνέχεια θα υποβάλλει την εισήγησή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που θα λάβει και την τελική απόφαση. Πρόκειται για μια διαδικασία που εκτιμάται ότι δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο.
 
Ενδεικτικά, στην 1η  ΥΠΕ Αττικής (στην οποία υπάγονται 18 νοσκομεία) έως την περασμένη Παρασκευή ο αριθμός των αιτήσεων δεν ξεπερνούσε τις 10, ενώ στη 2η ΥΠΕ Πειραιά και Νήσων με 32 νοσοκομεία είχαν υποβληθεί 15 αιτήσεις για τις θέσεις του διοικητή.  Συνολικά, οι θέσεις ανέρχονται σε 146 και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώσει μέχρι τρεις θέσεις, σε μία ή δύο ΥΠΕ.
 
Πάντως, στην προκήρυξη του 2013 για την 1η ΥΠΕ είχαν υποβληθεί περισσότερες από 500 αιτήσεις ενδιαφερομένων για τις θέσεις στο ΕΣΥ.
 
Υπό την «εποπτεία» της Ελληνικής Εταιρείας Μanagement Υπηρεσιών Υγείας η διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών
 
Με δεδομένο το «κακό ιστορικό» προηγούμενων αλλαγών διοικητών νοσοκομείων, η Ελληνική Εταιρεία Μanagement Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) ανακοίνωσε ότι θέτει υπό στενή παρακολούθηση τη διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών, με τη δημιουργία ενός «αρχείου υποψηφιοτήτων».
Ο στόχος είναι το αρχείο, που θα είναι προσβάσιμο στην ιστοσελίδα της εταιρείας, να αποτελέσει συγκριτικό στοιχείο για την εκτίμηση της ποιότητας της τελικής επιλογής προσώπων. Για τον σκοπό αυτό η εταιρεία καλεί τα μέλη της να γνωστοποιήσουν έως τις 22 Ιανουαρίου τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν.
 
 «Η διαδικασία δεν αποβλέπει μόνο στην προστασία των ηθικών δικαιωμάτων και νόμιμων επαγγελματικών συμφερόντων των μελών της, αλλά υπηρετεί κυρίως την ανάγκη αποτελεσματικής και ασθενοκεντρικής διοίκησης των νοσοκομείων, έναντι κάθε συντεχνιακής, κομματικής ή άλλης, ενδεχόμενης αναξιοκρατικής σκοπιμότητας» υποστηρίζει η ΕΕΜΥΥ σε ανακοίνωσή της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης