PROTOTHEMA

Ελλάδα

Ανησυχία από τους κατοίκους

Λέρος: Στο παλαιό ψυχιατρείο θα φιλοξενηθούν οι μετανάστες

Λέρος: Στο παλαιό ψυχιατρείο θα φιλοξενηθούν οι μετανάστες

Δείτε φωτογραφίες με τους οικίσκους που μεταφέρθηκαν στους χώρους του παλαιού ψυχιατρείου, απέναντι από το λιμάνι του Λακκίου

Μετά την ανακοίνωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι ο στρατός θα αναλάβει την δημιουργία των δύο «Hot Spots» για την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων σε Κω και Λέρο, οι διαδικασίες εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς με σκοπό να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις που ενόχλησαν τους Ευρωπαίους οι οποίοι απείλησαν πως η αδυναμία ελέγχου και ταυτοποίησης των προσφύγων που εισέρχονται εντός των συνόρων της ΕΕ μπορεί να προκαλέσει την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν.


Κι ενώ τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου οι Γερμανοί ζήτησαν από κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα να αποδεχθούν την παραχώρηση κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στην ΕΕ με το επιχείρημα ότι έτσι θα επιτευχθεί καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και επανέφεραν το αίτημα για ευρωπαϊκή διαχείριση της ροής δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, στην Λέρο μεταφέρθηκαν 40 οικίσκοι. Στα σπιτάκια-containers αναμένεται να φιλοξενηθούνοι πρόσφυγες μέχρι να ταυτοποιηθούν και οι μετανάστες που δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι να υλοποιηθεί η επαναπροώθησή τους στις χώρες προέλευσής τους.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το www.protothema.gr φαίνονται τα containers μπροστά στους χώρους του παλαιού ψυχιατρείου της Λέρου. Οι οικίσκοι μεταφέρθηκαν στο νησί των Δωδεκανήσων από επιβατηγό οχηματαγωγό το οποίο κατέπλευσε απέναντι από το λιμάνι του Λακκίου, στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού (ΥΝΤΕΛ) που βρίσκονται δίπλα στο παλαιό εγκαταλελειμμένο κτίριο του ψυχιατρείου.

Για να δρομολογηθεί η λειτουργία του Hot Spot, ενός από τα πέντε που αναμένεται να λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να μεταφερθούν στην Λέρο ακόμη 60 οικίσκοι.

Ορισμένοι κάτοικοι της Λέρου ανησυχούν ότι στο νησί θα δημιουργηθεί ακόμη μια αποθήκη ψυχών και επισημαίνουνότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. «Το 1958 τα αρματαγωγά "ξεφόρτωναν" στο ψυχιατρείο ανήμπορους συνανθρώπους μας και τελικά φτάσαμε στο κολαστήριο της Λέρου» λένε στο protothema και εκφράζουν την ανησυχία τους ότι με τη δημιουργία του κέντρου υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων η Λέρος θα γίνει πόλος έλξης για ακόμη περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες.


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΠΡΟΣ lepida08/12/201522:14

Αλήθεια μια καταγγελία στην αρμόδια Πολεοδομία τι τύχη θα είχε ?

Απάντηση
Lepida08/12/201520:25

Δεν είναι απλώς το "παλιό ψυχιατρείο"... Δίπλα ακριβώς (στα 500 μέτρα αριστερά) από τον καταυλισμό που στήνεται πρόχειρα ( χωρίς μάλιστα να έχουν προβλεφθεί οι στοιχειώδεις υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης ηλεκτρικού κλπ )στην αλάνα του παλιού κτιρίου του 11ου περιπτέρου , διαμένουν ακόμη σε ενδονοσοκομειακές δομές αποκατάστασης και εργάζονται σε συνεταιριστικές δομές (αγροκήπιο κλπ) 200 ασθενείς του παλιού ψυχιατρείου. Εκεί θα υψωθούν συρματοπλέγματα (ξανά μετά από χρόνια) και θα μπεί αστυνομία και φρούρηση. Εκεί θα τσουβαλιαστούν για άγνωστο χρονικό διάστημα 1000 τουλάχιστον άνθρωποι σε άσχημες συνθήκες (αν κρίνει κανείς και από το τι έχει ήδη συμβεί στη Μόρια) . Είναι περίπου σαν να έκαναν το ίδιο μέσα στο χώρο του Δρομοκαιτείου και του Δαφνιού . Μία λέξη περιγράφει αυτή την κατάσταση. Ο Υπουργός Υγείας σιωπά... Ντροπή!

Απάντηση
Γιάνης08/12/201519:47

Η Ελλάδα ένα τεράστιο Γκουαντάναμο τριτοκοσμικών Ισλαμιστών.

Απάντηση
Αλέξανδρος Μανιάτης08/12/201515:00

Να ετοιμάζονται οι δομές. Σύντομα θα φιλοξενήσουν τα μέλη της ανθελληνικής συμμορίας σύριζα-ανέλ!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία