Φίλης από Βρυξέλλες: Η Τζιχάντ έχει διεισδύσει ακόμα και σε μορφωμένους νέους

Φίλης από Βρυξέλλες: Η Τζιχάντ έχει διεισδύσει ακόμα και σε μορφωμένους νέους

Σύνοδος υπουργών Παιδείας: Η Ελλάδα δέχτηκε 1824 αιτήματα στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων

Φίλης από Βρυξέλλες: Η Τζιχάντ έχει διεισδύσει ακόμα και σε μορφωμένους νέους
Στη «σκιά» της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε  στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος υπουργών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού με κεντρική θεματολογία τη προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό.



«Τα δραματικά γεγονότα στη Γαλλία ας μας προβληματίσουν για να δούμε τα κοινωνικά αίτια και να μιλήσουμε για τα κοινωνικά αδιέξοδα των νέων σήμερα, τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και τους λόγους για τους οποίους η Τζιχάντ έχει διεισδύσει τόσο στη νεολαία και επηρεάζει  ακόμη και μορφωμένους νέους στην Ευρώπη, όπως δείχνει η ταυτότητα των τρομοκρατών», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μιλώντας στη Σύνοδο του Συμβουλίου  της Ευρωπαϊκής Ενωσης,  

Και τόνισε: «Αν δεν απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, θα εγκλωβιστούμε σε απλές διακηρύξεις που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Η ρητορική για το  πόλεμο των πολιτισμών, που αναπαράγεται από διάφορες πλευρές, οδηγεί στην ήττα του πολιτισμού.Είναι καιρός η Ευρώπη και η Δύση εν συνόλω να αναλογιστεί κατά πόσο οι πολιτικές της, αρχής γενομένης από τον πόλεμο στο Ιράκ που είχε επενδυθεί με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή , αποδείχτηκε ότι αναζωπυρώνει τη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση».
Κλείσιμο


«Προέρχομαι από μια μικρή χώρα του Νότου που μόνο κατά το τρέχον έτος δέχτηκε στο έδαφος της 609.893 πρόσφυγες. Το εθνικό κέντρο κοινωνικής αλληλεγγύης έχει δεχτεί 1824 αιτήματα για στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων» τόνισε ο υπουργός επισημαίνοντας:  

«Η νήσος Λέσβος δέχεται σε καθημερινή βάση, αριθμό προσφύγων δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τον πληθυσμό της. Πολλοί εξ αυτών είναι νέοι και αναζητούν την ελευθερία και μια καλύτερη ζωή στη Δύση. Εξ ου και η μεγάλη ευαισθησία της Ελλάδας στο θέμα της σημερινής συζήτησης.

Το πρόβλημα της αθρόας μετανάστευσης δεν είναι όμως εθνικό ούτε ευκαιριακό ,αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
 
Η Ελλάδα συμφωνεί και στη πράξη εφαρμόζει πολιτικές συμπερίληψης στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και ανάπτυξης κοινωνικο-μορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους για την καλύτερη ένταξη των μεταναστών αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα πολιτιστικής ετερότητας. 

Προσφέρει δραστηριότητες τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης όπως εκμάθηση γλωσσών, διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση, αθλητισμό και άλλες μορφές άτυπης μάθησης για μετανάστες και πρόσφυγες. Και όλα αυτά σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής λιτότητας και οικονομικής ύφεσης που αντισταθμίζεται από το εθελοντικό κίνημα». Όλες οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους για την αντιμετώπιση του νέου προσφυγικού ρεύματος και να μην σφραγίσουν τα σύνορα τους. Οι χιλιάδες πρόσφυγες είναι και αυτοί θύματα των τζιχαντιστών , όπως οι νέοι στο Παρίσι για τους οποίους και εκφράζουμε την βαθιά θλίψη του ελληνικού λαού  και συλλυπητήρια  στον εκπρόσωπο της Γαλλίας».


Κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας πρώτο στην ημερήσια διάταξη τέθηκε το θέμα της πορείας και των προοπτικών των μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υλοποίηση της «Δήλωσης των Παρισίων για την προαγωγή της ιδιότητας του πολίτη και των κοινών αξιών της ελευθερίας, της ανεκτικότητας και της αποφυγής των διακρίσεων μέσω της εκπαίδευσης», σε συνέχεια της Άτυπης Συνάντησης των υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Παρίσι, στις  17 Μαρτίου 2015.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης