Έλληνες της Γαλλίας στο protothema: Σήμερα το Παρίσι είναι μια άλλη πόλη, μια νεκρή πόλη

Έλληνες της Γαλλίας στο protothema: Σήμερα το Παρίσι είναι μια άλλη πόλη, μια νεκρή πόλη

Συλβί Θεοδωρίδη: «Είναι σοκαριστικές οι εικόνες που βλέπουμε. Ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους της πόλης» - Κατερίνα Αλβανού: Η κατάσταση με το Ισλαμικό Κράτος έχει γίνει εφιαλτική - Γιώργος Ιωαννίδης: Κανένας δεν βγαίνει από το σπίτι του για ασήμαντο λόγο

Έλληνες της Γαλλίας στο protothema: Σήμερα το Παρίσι είναι μια άλλη πόλη, μια νεκρή πόλη
«Φοβηθήκαμε πολύ, αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε στους δρόμους εάν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος. Σήμερα το Παρίσι είναι μια άλλη πόλη, μια νεκρή πόλη. Οι ισλαμιστές σύμφωνα με τη θρησκεία τους, επιτρέπεται να κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις ορισμένους μήνες μέσα στο χρόνο. Η απαγόρευση αυτή έληγε στις 14 Νοεμβρίου, δηλαδή σήμερα, αλλά λόγω της διαφοράς ώρας που έχουμε με μουσουλμανικά κράτη, για εκείνους η απαγόρευση αυτή έληξε χτες στις δέκα το βράδυ» λένε στο protothema.gr Έλληνες που ζουν στο Παρίσι.

Εφιαλτικές στιγμές ζουν οι Έλληνες που μένουν μόνιμα στη γαλλική πρωτεύουσα  μετά τις έξι βομβιστικές επιθέσεις του ISIS σε διάφορα σημεία του Παρισιού με κυριότερες εκείνες στο γήπεδο ποδοσφαίρου Stade de France και στη συναυλία του Μπατακλάν.
 
Τρεις Έλληνες που ζουν στη γαλλική πρωτεύουσα μιλούν για το φόβο που ζουν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς όπως λένε οι ίδιοι αντικρίζουν ένα άλλο Παρίσι, μια νεκρή πόλη, καθώς ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει στους δρόμους και λόγω συνωστισμού αποφεύγει τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.


Κλείσιμο

Η κυρία Συλβί Θεοδωρίδη, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Παρισιού, βρίσκεται εγκλωβισμένη στο σπίτι της αποφεύγοντας να κυκλοφορήσει στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. «Χτες το βράδυ παρακολουθούσαμε με το σύζυγό μου το ματς στην τηλεόραση όταν ακούσαμε ένα δυνατό θόρυβο μέσα στο γήπεδο. Νομίσαμε ότι ήταν βεγγαλικά και δεν δώσαμε σημασία. Μετά ενημερωθήκαμε από την τηλεόραση για τα χτυπήματα. Είναι σοκαριστικές οι εικόνες που βλέπουμε. Τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο για τρομοκρατικά χτυπήματα και ο φόβος ήταν διάχυτος όλο αυτό το διάστημα. Ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους της πόλης, το Παρίσι είναι μια άλλη πόλη που μετράει τα συντρίμμια της. Δυστυχώς στη Γαλλία δεν υπάρχει θρησκεία ούτε στα σχολεία διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών, με αποτέλεσμα παιδιά Χριστιανών να γίνονται μουσουλμάνοι και να φανατίζονται σε ακραίες καταστάσεις από μουσουλμάνους καθοδηγητές».
 

Η κυρία Κατερίνα Αλβανού μας λέει ότι στη χθεσινή συναυλία θα πήγαινε η 21χρονη κόρη της εάν είχε καταφέρει να βρει εισιτήριο.

«Σήμερα το πρωί ενημερώθηκα για το μακελειό από την τηλεόραση. Φοβήθηκα πολύ γιατί η κόρη μου ήθελε να παρακολουθήσει τη συναυλία. Μέχρι την τελευταία στιγμή έψαχνε απεγνωσμένα να βρει ένα εισιτήριο αλλά όλα είχαν εξαντληθεί. Με φοβίζει πολύ αυτή η κατάσταση αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Αυτή τη φορά χτύπησαν αγνό κόσμο, πλέον η κατάσταση αυτή με το Ισλαμικό Κράτος έχει γίνει εφιαλτική. Την προηγούμενη φορά οι ισλαμιστές τα έβαλαν με τους δημοσιογράφους, τώρα σκορπούν το θάνατο όπου υπάρχει συνωστισμός».



Ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, διατηρεί μαγαζί με γυναικεία ρούχα μόλις δέκα λεπτά από την καρδιά του Παρισιού.

«Σήμερα δεν κινείται τίποτα. Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά αλλά κανένας δεν βγαίνει από το σπίτι του για ασήμαντο λόγο. Κάθε Σάββατο οι Παριζιάνοι ντύνονται κομψά και πηγαίνουν στα μαγαζιά για να ψωνίσουν. Οι γονείς κάνουν βόλτες με τα παιδιά τους ενώ τα εμπορικά κέντρα είναι γεμάτα από κόσμο όσες ώρες είναι ανοιχτά. Σήμερα δεν κυκλοφορεί ψυχή. Οι Γάλλοι θρηνούν. Εγώ πρέπει να πάω στο Παρίσι και να προμηθευτώ εμπόρευμα για το μαγαζί μου, αλλά δεν θα πάω γιατί φοβάμαι. Ο κόσμος αυτή την περίοδο ξεκινάει τα γιορτινά του ψώνια, ενώ οι ιδιοκτήτες καταστημάτων κάνουν τον υψηλότερο τζίρο της χρονιάς»..
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης